تحلیل - افزایش سوء تغذیه در بین کودکان در افغانستان
(last modified Sun, 17 Jul 2022 04:50:13 GMT )
تیر ۲۶, ۱۴۰۱ ۰۹:۵۰ Asia/Dushanbe
  • تحلیل - افزایش سوء تغذیه در بین کودکان در افغانستان

کودکان افغان به علت سوء تغذیه شدید در بیمارستان ها بستری می شوند.

بنا به اعلام  مسئولین بیمارستان های کودکان در ولایت هرات، با گسترش فقر و گرسنگی، سوء تغذیه کودکان در مقایسه با سال گذشته دو برابرشده است.
به گفته رییس یک بیمارستان در هرات، در شش ماه گذشته بیشتر از دو هزار کودک مبتلا به سوء تغذیه در بیمارستان کودکان این ولایت بستری شده که تعدادی جان باخته اند.

کشورهای غربی به خصوص امریکا در دو دهه اشغال افغانستان اکثر زیر ساختهای این کشور را نابود کردند و واشنگتن نیز با مصادره میلیارد ها دلار از دارایی های افغانستان، تیر خلاص را به وضعیت اقتصادی این کشور شلیک کرد به گونه ای که این کشور برای واردات کالاهای اساسی توان مالی لازم را ندارد. در زمانی که امریکا افغانستان را در اشغال خود داشت مانع شد تا زیر ساختهای مختلف اقتصادی این کشور از جمله کشاورزی و ایجاد کارخانجات صنعتی غذایی برای تامین نیازهای اساسی و اولیه افغانستان تقویت شود برای این که این کشور همواره به غرب وابسته باشد. اکنون نیز امریکا درصدد نابود کردن یک نسل از مردم افغانستان با ایجاد سو تغذیه در کودکان این کشور است.

گری موریسن کارشناس مسایل پزشکی و تغذیه در این باره می گوید:  "سو تغذیه موجب کوتاهی قد کودکان افغان می شود که پس از دوسالگی نیز علاجی ندارد و در همان حال قوه ادراکی کوکان را بسیار تضعیف می کند و این به معنای نابود کردن یک نسل از مردم افغانستان است"

با این حال، این به معنای سلب مسولیت طالبان در مورد سلامتی مردم افغانستان‌ به خصوص کودکان نیست. نباید این تصور در میان مردم افغانستان ایجاد شود که طالبان که خود را حاکم این کشور می داند با سپر قراردادن سو تغذیه مردم افغانستان به خصوص کودکان، ‌با مظلوم نمایی درصدد حل مشکلات سیاسی خود باشد.

بدون تردید افغانستان از ظرفیت های داخلی مناسب برای تامین نیازهای مردم این کشور برخوردار است و این طالبان است که باید زمینه ها و بستر لازم  را برای تبدیل آن از بالقوه  به بالفعل فراهم کند. زیرا جامعه بین المللی در عمل نشان داده است  که تحت تاثیر مشکلات و مظلوم نمایی های طالبان قرار نمی گیرند و در همان حال ادامه سیاستهای فرهنگی و اموزشی از جمله مخالفت با تحصیل دختران بالای ششم نیز مانع از رویکرد بین المللی به همکاری رسمی با طالبان و ارایه کمک می شود.

به نوشته روزنامه گاردین، "تحقیقات پزشکی و روانشناسانه در افغانستان نشان می دهد که حدود نیمی از کودکان افغانستان به دلیل سو تغذیه با مشکلات روحی و روانی روبرو هستند زیرا در دوسال اول زندگی خوب تغذیه نمیشوند."


 در هر حال، افزایش امار کودکان افغان که با سو تغذیه روبرو هستند نه تنها به نفع طالبان و حاکمیت ان نیست بلکه ناتوانی آن را در اداره امور و تامین نیازهای اولیه مردم افغانستان ترسیم می کند.

این سوال مهم نیز برای مردم‌ افغانستان مطرح است که با ادامه سو تغذیه کودکان این کشور، آینده اوضاع انسانی آن به چه سمتی حرکت می کند؟

آیا افغانستان برای اداره امور خود تحت هر حاکمیتی مگر به نسل سالم و جوانان تحصیل کرده و توانمند نیاز ندارد؟

از بین رفتن یک‌ نسل از مردم افغانستان دقیقا سیاست امریکا و سایر کشورهای غربی است‌ که خنثی کردن ان نیازمند نگاه هوشمندانه به تحولات آتی انسانی افغانستان است.

 

بیشتر بخوانید:

کلیدواژه