تحلیل- دومین نشست مجمع اقتصادی سازمان همکاری شانگهای
(last modified Wed, 17 Aug 2022 03:39:19 GMT )
مرداد ۲۶, ۱۴۰۱ ۰۸:۳۹ Asia/Dushanbe
  • با پیوستن اعضای جدید به سازمان شانگهای نقش واقعی این سازمان و حتی نقش تک تک اعضای آن برجسته تر می شود
    با پیوستن اعضای جدید به سازمان شانگهای نقش واقعی این سازمان و حتی نقش تک تک اعضای آن برجسته تر می شود

دومین مجمع اقتصادی سازمان همکاری شانگهای از صبح سه شنبه - 16 اوت در تاشکند پایتخت ازبکستان آغاز به کار کرده است.

در چارچوب این نشست دو روزه ، یک برنامه اقدام مشترک به منظور گفتگو در مورد گسترش همکاری‌ها در بخش کشاورزی و همچنین مطالعه و اجرای آخرین فناوری‌ها و روش‌های کشاورزی با هدف افزایش بهره وری ، مقاومت به بیماری‌های گیاهی و صرفه جویی در زمینه منابع آب تدوین می شود.

این در حالی است که هدف اصلی از برگزاری نشست تاشکند ، متمرکز شدن بر مشکلات و چشم اندازهای توسعه تجارت ، امور اقتصادی و سرمایه گذاری متقابل و همکاری‌های فرهنگی و بشردوستانه ، برای توسعه اقدامات موثر جهت ایجاد روابط گسترده‌تر در فضای سازمان همکاری شانگهای است.

در راستای این نشست عمومی ، جلساتی نیز متشکل ازکارشناسان و صاحب نظران اقتصادی ، نشست های دوجانبه میان مقامات شرکت کننده نیز برنامه ریزی شده است. این نشست ها به منظور باز کردن پتانسیل اقتصاد دیجیتال ، فناوری‌های سبز ، همکاری میان مناطق ، ایجاد تعامل سرمایه گذاری ، همکاری صنعتی و سایر اولویت‌ها پیش بینی شده شده است.

در همین ارتباط ، "آندره سیدوروف" استاد دانشگاه های روسیه و صاحبنظر در امور سیاسی و امنیتی، اخیرا" در گفتگو با خبرگزاری ایرنا در مسکو ، گفته بود:   "سازمان همکاری شانگهای در راستای مقابله با نظام تک قطبی ادعایی آمریکا تاسیس شده است. به همین دلیل ، این سازمان در آینده نقش تعیین کننده ای در برقراری نظام چند قطبی با قطب های جدید قدرت ازجمله ایران ، روسیه ، چین و هند ایفا خواهد کرد".  

سازمان همکاری‌ شانگهای (Shanghai Cooperation Organization) ابتدا به منظور مقابله با تهدیدهای امنیتی جدید در قرن بیست و یکم میلادی تاسیس شد. اما متعاقبا" و بر اساس نیازهای اعضا و رقابت های منطقه ای ، رویکرد خود را به سمت همکاری های اقتصادی و تجاری ، حمل و نقل و ترانزیت ، امور انرژی و سایر زمینه های همکاری معطوف کرده است.

مجمع اقتصادی سازمان همکاری شانگهای به منظور تبدیل شدن به یک تشکیلات موثر نه تنها برای برقراری گفتگوها میان دولت های عضو ، بلکه به منظور تعامل میان نمایندگان محافل تجاری ، شرکت‌ها و همچنین جذب سرمایه گذاران در مناطق فضای سازمان همکاری شانگهای طراحی شده است.

در همین ارتباط ، "مختار تلئوبردی" وزیر امور خارجه قزاقستان پیش تر در نشست روسای نهادهای دیپلماتیک کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در تاشکند ، ایجاد مجموعه پارک‌های فناوری و خوشه‌های نوآوری سازمان همکاری شانگهای را عامل انتقال اقتصاد این کشورها به سطح جدیدی ازتوسعه فناوری اعلام کرده بود.

رئیس دستگاه دیپلماسی قزاقستان در عین حال ، گفته بود:    تقویت حمایت در زنجیره تامین کالا، ترویج صنعت خدمات دیجیتال و تجارت الکترونیک در فضای سازمان همکاری شانگهای به یک وظیفه فوری تبدیل شده است.

وزیر امور خارجه قزاقستان همچنین تصریح کرده بود: استفاده از ارزهای ملی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در این عملیات می‌تواند به ارتقای همکاری‌ها در زمینه تجارت کمک کند. این امر به طور همزمان به افزایش جذابیت سرمایه‌گذاری کشورهای عضو این سازمان کمک خواهد کرد.

در یک جمع بندی کلی از آغاز کار دومین نشست مجمع اقتصادی سازمان همکاری شانگهای ، باید گفت،  با پیوستن اعضای جدید به این سازمان بین المللی ، نقش واقعی این سازمان و حتی نقش تک تک اعضای آن برجسته تر خواهد شد. در حقیقت ، با تکمیل شدن طرح گسترش حقیقی سازمان همکاری شانگهای ، این سازمان امکان تغییر در بسیاری از رویکردهای خود را از امنیتی به اقتصادی و فرهنگی به دست خواهد آورد.

ناگفته نماند که مقرر شده است در نشست "خیوه" در ماه آینده میلادی ، اسناد دیگری از سازان همکاری شانگهای به امضا برسد. بر اساس این اسناد ، ایران ، پس از هند و پاکستان ، به عضویت دائمی سازمان همکاری شانگهای خواهد پیوست. قرار است در زمینه مبادلات انرژی و همکاری های ترانزیتی ، ایران نقش اصلی را در سازمان همکاری شانگهای ایفا کند.

 

بیشتر بخوانید:

کلیدواژه