تفسیر - ارتقای روابط عراق و عربستان در گرو تغییر ثامر السهبان
در پی اظهارات جنجالی و اقدامات مداخله جویانه سفیر عربستان در عراق، دولت این کشور از ریاض خواست فردی را به عنوان جانشین وی معرفی کند.
به گزارش شبکه تلویزیونی پرس تی وی، اگرچه دوران فعالیت ثامر السهبان در عراق هنوز به یک سال هم نرسیده است، بغداد رسما از ریاض خواست وی را از عراق خارج کند. وزارت امور خارجه عراق السبهان را به دخالت آشکار در امور داخلی این کشور متهم کرده است.
نیمه دسامبر 2015 سفارت عربستان در عراق با سکانداری ثامر السهبان فعالیت خود را مجددا از سر گرفت. عربستان سال 1990 مادامی که نیروهای عراقی در زمان حکومت رژیم بعث صدام به کویت حمله کردند، سفارت خود را در عراق تعطیل کرد.
روابط دیپلماتیک عربستان و عراق، اما در سال 2004 در پی سرنگونی رژیم صدام (دیکتاتور معدوم) در سطح نمایندگی از سر گرفته شد و عربستان در همین سال در نخستین گام، روابط خود را در سطح نمایندگی دیپلماتیک با عراق برقرار کرد.
این سطح نمایندگی در نهایت در دسامبر سال گذشته به بازگشایی مجدد سفارت سعودی در بغداد منجر شد و ثامر السبهان به عنوان سفیر مامور بازتعریف روابط دیپلماتیک ریاض- بغداد پس از دو دهه و نیم قطع روابط دیپلماتیک شد.
سرنگونی رژیم بعث صدام فرصت جدیدی برای عراق فراهم کرد تا روابط خود را با کشورهای منطقه از جمله عربستان گسترش دهد.
عراق در دوران پس از رژیم صدام در مسیر بازگشت تاثیرگذار در جهان عرب گام برمیدارد و لازمه تحقق این بازگشت موثر، داشتن روابط قابل قبول با کشورهای منطقه و همسایه است.
با این نگاه، سنگ بنای روابط دیپلماتیک عراق با عربستان با بازگشایی سفارت سعودی در بغداد گذاشته شد، اما با حضور ثامر السهبان در بغداد، فعالیت دیپلماتیک سفیر سعودی تحت تاثیر تحولات سیاسی عراق قرار گرفت.
ثامر السهبان در مدت 9 ماه عمر ماموریت خود در کسوت سفیر، رفتار دیپلماتیک درچارچوب گسترش روابط بغداد- ریاض نداشته است. آنچه از عملکرد این دیپلمات سعودی استنتاج میشود درچارچوب چشم انداز بازگشت عراق به جهان عرب نیست و کاملا نشان دهنده تضعیف این کشور است.
عملکرد سفیر سعودی در بغداد نشانگر رفتارهای دیپلماتیک نیست و تداوم آن هدفگذاری دولت عراق را محقق نخواهد کرد. لازمه داشتن روابط خوب و گسترده بین دو کشور، حُسننیت و احترام به منافع ملی است. مجموعه رفتاری ثامر السهبان سفیر سعودی در بغداد، نشانهای از احترام به این اصول مخابره نمیکند و نقش مخرب در روابط عربستان و عراق دارد.
با کم رنگ شدن رفتار دیپلمایتک ثامر السهبان، انتقادها از وی به مرور روند صعودی یافت تا این که وزارت امور خارجه عراق عصر یکشنبه در بیانیهای اعلام کرد طی نامهای از عربستان درخواست کرده است شخص دیگری را به جای ثامر السبهان در بغداد برگزیند.
وزارت امور خارجه عراق در این بیانیه تاکید کرده است السبهان نه فقط قوانین دیپلماتیک را رعایت نمیکند، بلکه در امور داخلی عراق نیز دخالت دارد و این امر به هیچ وجه برای دولت و ملت عراق قابل قبول نیست.
فضا سازی سیاسی ثامر السهبان برای ترور وی توسط قشر خاص مورد حمایت طرف ثالت، تخریب عملکرد الحشد الشعبی به عنوان نیروی موثر و کارآمد در جنگ با تروریسم و متهم کردن شیعیان به اتخاذ رویکرد فرقهای، با منافع و حاکمیت ملی عراق در تضاد است.
این رویکرد نقطه مقابل تلاش برای ارتقای سطح روابط ریاض و بغداد بوده و تنها راه برای اصلاح این فرایند موضعگیری درست و منطقی وزارت امور خارجه عراق در تغییر ثامر السهبان است.