تیراندازی در مقر گارد ملی عربستان
(last modified Thu, 31 May 2018 06:55:23 GMT )
خرداد ۱۰, ۱۳۹۷ ۱۱:۵۵ Asia/Dushanbe
  •  تیراندازی در مقر گارد ملی عربستان

منابع خبری از وقوع تیراندازی در شهر «طائف» واقع در غرب عربستان سعودی خبر می‌دهند. بنا بر برخی گزارش‌ها، دو فرد مسلح پس از  حمله به یکی از نیروهای امنیتی ، وارد مقر نیروهای گارد ملی در خیابان ستین (شصتم) شهر طائف در غرب عربستان شدند.

 در ماه های اخیر برخی شهرهای بزرگ عربستان از جمله ریاض پایتخت این کشور، شاهد بروز حوادثی بوده است که این موضوع  ناتوانی آل سعود در برقراری امنیت در این کشور را نمایان کرده است . دولت سعودی از یک سو با افزایش قیمت ها ، وضع مالیات های سنگین سبب وارد آمدن فشار اقتصادی به مردم این کشور شده است و از سوی دیگر با بازداشت شماری از شاهزاده های سعودی توسط بن سلمان ولیغهد عربستان ، حس انتقام جویی در میان خاندان سلطنتی را برانگیخته است.           

آوریل گذشته ، ریاض پایتخت این کشور برای ساعت ها صحنه درگیری میان افراد ناشناس و نیروهای امنیتی در این شهر بود.                               روزنامه رای الیوم در مقاله ای به قلم خالد الجیوسی در این زمینه نوشت بیشتر سعودی ها ماجرای تیراندازی در کاخ پادشاهی در ریاض را به اختلافات داخلی بین خاندان حاکم نسبت دادند.  

محمد بن سلمان ولیعهد عربستان نیز پس از این حمله نزدیک به یک ماه در محافل عمومی ظاهر نشد و این گمان تقویت شد که او در جریان این حمله زخمی شده است .  رفتار غیرشفاف عربستان در خصوص اطلاع رسانی در این زمینه به گسترش شایعات در این باره افزود . اما نکته قابل تامل در چنین شرایطی تکرار حوادث امنیتی مشکوک در این کشور و ناتوانی آل سعود در برقراری امنیت در قبال آن است . این موضوع بیانگر گسترش ناکامی های آل سعود در عرصه های مختلف اداره این کشور از جمله در عرصه امنیتی است.  در این زمینه ناظران سیاسی  با واکاوی شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی عربستان سرنوشت آنرا مشابه شوروی سابق یعنی فروپاشی ارزیابی می کنند .   

در این زمینه " مجتهد" کاربر معروف عربستانی و افشا کننده زوایای پنهان رژیم آل سعود گفت : بسیاری از ناظران و تحلیل گران تحولات بزرگی را برای سال جاری یا سال آینده در عربستان پیش بینی می کنند.

خاندان حاکم بر عربستان با دو معضل بنیادی روبرو است؛ مورد نخست به تغییرات عمیقی که در نحوه انتقال قدرت شروع شده در این کشور مربوط می شود. از زمان شکل گیری عربستان سعودی قدرت به شکل افقی میان فرزندان عبدالعزیز  ، موسس آل سعود منتقل می شد . اما ملک سلمان خواست که انتقال قدرت را از حالت افقی از (برادر به برادر) تغییر دهد و قدرت از پدر به پسر برسد و این موضوعی است که قدرت را در داخل یک شاخه از خاندان حاکم انحصاری می کند. این تغییر در نظام حکومتی به مثابه کودتا  برای آنچه از قبل وجود داشت، محسوب می شود  و این تبعات بزرگی به دنبال خواهد داشت که تا کنون بخش کوچکی از آن نمایان  شده است.  موضوع دیگر به روند اصلاحات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی خاندان حاکم در عربستان مربوط می شود.   اصلاحات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی باید متوازن باشد اما تا کنون در عربستان اینگونه نبوده است.  در چارچوب به اصطلاح تغییرات بزرگ کنونی در عربستان که محمد بن سلمان ولیعهد این کشور به دنبال آن است که باید حالت خفقان سیاسی و اجتماعی کنونی و موج بازداشت ها را نیز تعریف کرد که بر موج مخالفتهای داخلی علیه وی افزوده است .  از اینرو است که خاندان  بن سلمان هر لحظه منتظر واکنش و کودتایی از سوی رقبای خود در خاندان سلطنتی بسر می برد و عملا" زندگی کابوس گونه ای را می گذراند. تحولات عربستان نشان می دهد که  آل سعود در دوران ملک سلمان وضعیت متزلزل تری را دارند .