صورت‌بندی‌های زودهنگام انتخاباتی در عراق
(last modified Wed, 13 Jan 2021 06:40:43 GMT )
دی ۲۴, ۱۳۹۹ ۱۱:۴۰ Asia/Dushanbe
  •  صورت‌بندی‌های زودهنگام انتخاباتی در عراق

5 ماه دیگر تا برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در عراق باقی مانده است، اما گروه‌های سیاسی تحرکات خود را برای انتخابات آینده آغاز کردند.

انتخابات و مناسبات قدرت در عراق بر اساس گرایشات فرقه‌ای است: شیعیان، اهل سنت و کردها سه بازیگر در مناسبات قدرت عراق هستند که هر یک به چند گروه و جریان سیاسی تقسیم می‌شوند. این گروه‌ها برای انتخابات زودهنگام پارلمانی در ششم ژوئن برنامه‌ریزی خود را آغاز کردند.

یکی از موضوعاتی که برای انتخابات آتی پارلمانی عراق مطرح است، احتمال مشارکت پائین واجدان شرایط است. دلایل مختلفی در این خصوص وجود دارد، اما ناکارآمدی دولت‌ها برای بهبود وضعیت معیشتی مردم، شدت گرفتن نارضایتی مردم، افزایش شکاف میان مردم و دولت و همچنین درگیری‌های سیاسی میان گروه‌ها و کم‌توجهی آنها به مطالبات مردمی از مهم‌ترین دلایل احتمال مشارکت پائین واجدان شرایط در انتخابات آینده است.

در 4 سال گذشته مردم عراق بیش از همه شاهد نزاع گروه‌های سیاسی، برگزاری تظاهرات مردمی و مداخله گسترده آمریکا در امور داخلی این کشور و انفعال دولت در مقابل این وضعیت بودند. بنابراین، تحلیل‌ها حاکی از این است که بخش زیادی از مردم امیدی به صندوق‌های رأی ندارند.

موضوع دیگر این است که شکل‌گیری صورت‌بندی‌های انتخاباتی چند ماه پیش از انتخابات گویای این است که گروه‌های سیاسی با درک شرایط حاکم بر عراق و همچنین اهمیت انتخابات آینده، تلاش‌های خود را برای کسب کرسی‌های بیشتر آغاز کرده‌اند. این تلاش‌ها در میان هر سه طیف شیعه، سنی و کرد دیده می‌شود، اما از آنجایی که اکثریت کرسی‌های پارلمان در اختیار گروه‌های شیعی قرار دارد، رقابت درون‌گروهی میان شیعیان نیز برجسته شد.

به طور کلی می‌توان کنشگری جریان‌های شیعی در انتخابات پارلمانی زودهنگام را پیرامون چند جریان صورت‌بندی کرد. برخی به دنبال بازیابی قدرت، برخی به دنبال قدرت بیشتر و برخی نیز برای آغاز دوران تازه تلاش می‌کنند.  در همین حال، مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق و طیف وابسته به آن نیز تلاش‌های انتخاباتی خود را بیشتر کرده‌اند.

به نظر می‌رسد الکاظمی در تلاش است تحرکات خود را در میان هر طیف شیعه، سنی و کرد بسط دهد و لیستی با مشارکت همه گروه‌ها و جریان‌های سه‌گانه برای انتخابات پارلمانی آتی معرفی کند. بر این اساس، حتی در میان گروه‌های شیعی نیز احتمال ائتلاف برخی جریان‌ها با مصطفی الکاظمی وجود دارد که در این زمینه می‌توان به عمار الحکیم و جریان تیار الحکمه که تحت ریاست وی قرار دارد، اشاره کرد.

مقتدی صدر که پیش از این وی و برخی طرفدارانش اعلام کرده بودند حتی از انتخابات 2018 نیز کرسی‌های بیشتری کسب خواهند کرد، بر تلاش‌های خود افزوده و همچنان امیدوار هستند که علاوه بر کسب رای بدنه سنتی جامعه، طیف‌های جدید را نیز به سمت خود جذب کنند.

تلاش‌های انتخاباتی ائتلاف الفتح نیز افزایش داشته است. این ائتلاف نیز در تلاش است با شعارهایی در خصوص بهبود معیشت مردم و همچنین تقویت حاکمیت و استقلال عراق، کرسی‌های بیشتری در انتخابات آینده به دست آورد.

آنچه اکنون مشخص است، این است که دولت آینده عراق نیز دولتی ائتلافی خواهد بود و هیچ یک از گروه‌ها موفق به کسب کرسی‌هایی با اختلاف زیاد در مقابل رقبای خود نخواهند شد.

بیشتر بخوانید: