نتایج نهایی انتخابات و تلاش گروههای عراقی برای تشکیل کتله اکبر
کمیساریای عالی انتخابات عراق نتایج پنجمین دوره انتخابات پارلمانی این کشور را اعلام کرد.
پنجمین انتخابات پارلمانی عراق که انتخاباتی زودهنگام بود یکشنبه گذشته ۱۰ اکتبر با مشارکت 41 درصدی واجدان شرایط برگزار شد و پس از یک هفته نیز نتایج نهایی آن اعلام شد. این در حالی است که نتایج اولیه انتخابات روز ۱۱ اکتبر یعنی یک روز پس از برگزاری اعلام شد.
تاخیر یک هفته ای در اعلام نتایج، به دلیل اعتراض برخی گروهها به نتایج اعلام شده بود. علت اعتراض نیز موضوع تقلب در انتخابات بود. با این حال، در حالی که در انتخابات 10 اکتبر در مقایسه با انتخابات سال ۲۰۱۸ اظهارات بیشتری درباره تقلب در انتخابات مطرح شد، اما حجم شکایت های واصل شده یک پنجم سال ۲۰۱۸ بود. در مهلت قانونی در نظر گرفته شده تنها 356 شکایت به کمیساریا واصل شد، در حالی که حجم شکایت ها در انتخابات دوره قبل که ادعاهای مربوط به تقلب کمتر از این دوره بود 1875 مورد بود.
علاوه بر این، اگرچه همچنان تظاهرات در برخی از مناطق عراق در اعتراض به نتایج انتخابات ادامه دارد، اما رهبران گروههای سیاسی معترض بر طبل بی ثباتی و ناامنی نمی کوبند. در همین راستا، نوری المالکی، رئیس ائتلاف دولت قانون و نخست وزیر 9 سال عراق از 2005 تا 2014 در بیانیه ای بدون مطرح کردن تقلب یا دستکاری در انتخابات، خواستار رفع اجحاف و خلل موجود در جهت صیانت از حقوق همه شد. این موضوعات نشان می دهد که بر خلاف برخی تحلیل ها، عراق در اثر اعتراض به نتایج انتخابات، وارد دوره بی ثباتی و ناامنی نخواهد شد و گروههای سیاسی وارد مرحله دیگر یعنی چانه زنی برای تشکیل فراکسیون بزرگتر (کتله اکبر) می شوند که برای معرفی نخست وزیر جدید اهمیت زیادی دارد.
موضوع دیگر این است که پس از اعلام نتایج نهایی مشخص شد که ائتلاف سائرون به رهبری مقتدای صدر با اختلاف زیاد نسبت به دیگر رقبا ۷۳ کرسی پارلمان را به دست آورد که تقریبا دو برابر کرسی های ائتلاف التقدم به رهبری محمد الحلبوسی و ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی است که به ترتیب ۳۷ و ۳۴ کرسی پارلمان را به دست آوردند.
مطابق عرف سیاسی در عراق، نخست وزیر باید از میان شیعیان معرفی شود. بنابراین، جریان صدر شانس اصلی برای تشکیل فراکسیون بزرگتر و معرفی نخست وزیر محسوب میشود، اما جریان صدر برای نیل به این هدف نیاز به ۹۲ کرسی دیگر دارد زیرا فراکسیون بزرگتر و معرفی نخست وزیر با حمایت ۵۰ درصد به علاوه یک نماینده پارلمان و به عبارتی ۱۶۵ نماینده تشکیل می شود.
هنوز مشخص نیست صدر با کدام گروههای عراقی ائتلاف خواهد کرد. چانه زنی های سیاسی برای تشکیل فراکسیون بزرگتر آغاز شد.
فراکسیون مخالفان مقاومت عراق تلاش دارند فراکسیون بزرگتر از طریق ائتلاف جریان صدر با گروههایی نظیر التقدم و حزب دموکرات کردستان به همراه برخی گروههای کوچکتر و مستقل ها تشکیل شود. پیام مقتدی صدر مبنی بر آمادگی برای مذاکره با آمریکا و اختلاف های جدی که میان وی و نوری المالکی و همچنین الفتح وجود دارد، موضوعی است که مخالفان مقاومت حساب ویژه ای روی آن باز کرده اند. با این حال، پس از تشکیل نخستین جلسه پارلمان جدید و حتی پس از معرفی رئیس جمهوری و رئیس پارلمان جدید، می توان با قطعیت بیشتری درباره فراکسیون بزرگتر و نخست وزیر احتمالی آینده عراق نظر داد.
بیشتر بخوانید: