تفسیر- مشکلات مردم تاجیکستان در زمینه تامین آب آشامیدنی سالم
برغم برخورداری ازمنابع عظیم آب ، مردم تاجیکستان با محدودیت های شدید آب آشامیدنی مواجهند.
" علی مراد اسلام زاده" رئیس شرکت آب و فاضلاب تاجیکستان ، گفت : 43 درصد از جمعیت این کشور از شبکه آب آشامیدنی سالم محروم هستند . به گزارش خبرگزاری ایرنا ، "علی مراد اسلام زاده " تاکید کرد، برای تأمین آب آشامیدنی سالم برای جمعیت هشت میلیون و 500 هزار نفری تاجیکستان ، دو میلیارد دلار اعتبار نیاز است .
محروم بودن بیش از چهل درصد ساکنان تاجیکستان از آب آشامیدنی سالم در حالی است که ، بیشتر از نصف آب تمام منطقه آسیای مرکزی از تاجیکستان سرچشمه میگیرد ، اما در خود این کشور مردم از آب آشامیدنی سالم محروم هستند .
تاجیکستان در منطقه آسیای مرکزی به عنوان کشوری برخوردار از منابع عظیم آب شیرین ، به اندازه یک کشور دارای منابع عظیم انرژی نفت خام و یا گاز طبیعی است . اما ضعف مدیریت و فقدان سرمایه لازم به منظور حل مشکلات آب آشامیدنی را باید از مهمترین معضلات دولت تاجیکستان قلمداد کرد . در عین حال ، نبود دانش فنی لازم برای راه اندازی طرح های مربوط به انرژی آب و حل مسائل مربوط به تامین آب آشامیدنی از مشکلات دولت دوشنبه در این زمینه است .
با وجود این ، شکی نیست که در قرن بیست و یکم میلادی این مشکلات را نباید بحران اساسی یک کشور قلمداد کرد و این گونه معضلات داخلی برای هرکشوری راه حل هایی نیز دارد . به عنوان مثال ، تاجیکستان می تواند با استفاده از تجریه دیگر کشورها از جمله ایران همانگونه که در دیگر پروژه های نظیر راه اندازی نیروگاه سنگ توده و تونل انزاب استفاده کرد؛ در زمینه تامین آب آشامیدنی نیز مشکلات خود را حل و فصل کند.بسیاری از کشورهای منطقه مایل به همکاری با تاجیکستان در زمینه منابع انرژی آب هستند . تاجیکستان ضمن تولید انرژی برق ، از منابع آب شیرین خود می تواند کمبودهای تمامی جمهوری های آسیای مرکزی به آب آشامیدنی را تامین نماید . بدیهی است که تحقق این امر ، به مدیریت کلان کشور مربوط است و این که دولت حاکم بر دوشنبه برای حل این معضل از اراده سیاسی لازم نیز برخوردار باشد .
در این ارتباط ، ترکمنستان نیز به منظور وارد شدن به معادلات انرژی منطقه و همچنین تامین نیازهای داخلی خود به آب اشامیدنی ، تلاش می کند با مشارکت در برخی طرح های مربوط به آب آشامیدنی در تاجیکستان مشارکت داشته باشد . در جریان هفتمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های دوشنبه - عشق آباد ، موضوع همکاری های دوطرف در تمامی زمینه مورد تاکید طرفین قرار گرفت . در جریان نشست روز شنبه گذشته در عشق آباد بر عزم جدی تاجیکستان و ترکمنستان جهت گسترش هرچه بیشتر مناسبات دوطرف در تمامی زمینه ها تاکید شد. در واقع ، با توجه به ورود تاجیکستان و ترکمنستان به معادلات منطقه ای ، ترکمنستان نیز امکان آن را دارد که در زمینه سرمایه گذاری در منابع آب تاجیکستان مشارکت داشته باشد . در مقابل، ترکمنستان می تواند نیازهای آب شیرین خود را از تاجیکستان تامین نمایند .