هشدار یک کارشناس اقتصادی درباره وابستگی دوشنبه به پکن
کارشناس و پژوهشگر مسایل اقتصادی درباره وابستگی تاجیکستان به چین هشدار داد.
به گزارش رادیو تاجیکی صدای خراسان به نقل از خبرگزاری تسنیم، مراد لائومولین با انتشار مطلبی در سایت مرکز علمی بینالمللی "آستانه" نوشت: ناظران معتقدند تاجیکستان به وابستگی بدهی به پکن رسیده و این ممکن است به قیمت از دست دادن اعتبار حاکمیت این جمهوری تمام شود.
لائومولین می افزاید: چین برای تاجیکستان وامهای ارزان قیمت با شرایط مطلوب و برای یک دوره طولانی 20 ساله یا بیشتر فراهم و در عوض، امتیاز استخراج معادن را در شرایطی بالاتر و مطلوبتر دریافت میکند.
چین تاکنون با اعطای یک و دو دهم میلیارد دلار وام به تاجیکستان بزرگترین طلبکار مالی تاجیکستان به شمار می رود و بیش از نیمی از کل بدهیهای خارجی جمهوری تاجیکستان مربوط به این کشور است.
به نوشته این پژوهشگر اقتصادی، مقامات جمهوری تاجیکستان این حقیقت را پنهان نمیکنند که پکن را شریک اقتصادی سودآورتری نسبت به مسکو میبینند، از این رو چین نسبت به فدراسیون روسیه دسترسی بسیار بیشتری به منابع معدنی تاجیکستان دارد.
به گفته لائومولین، در شش سال گذشته، حجم سرمایهگذاریهای انباشته شده چین در اقتصاد تاجیکستان به 500 میلیون دلار رسیده که در میان سرمایهگذاریهای مشترک، شرکت چینی-تاجیکی استخراج معدن طلا "زرافشان" مهمترین شرکت است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به سرمایه گذاری های گسترده چین در بخشهای مختلف اقتصاد تاجیکستان از بخش کشاورزی تا انرژی افزود: این روند تاثیر چین بر اقتصاد این جمهوری آسیای مرکزی را افزایش داده و این در حالی است که گسترش نفوذ اقتصادی، نفوذ سیاسی چین در تاجیکستان را نیز تقویت میکند.