گرمایش زمین گریبانگیر آسیای میانه و تاجیکستان
دانشمند تاجیک معتقد است که گرمایش زمین،کاهش بارندگی و طوفانهای شدیدسبب به خطر افتادن اقتصاد و سلامت شهروندان اسیای میانه و بخصوص تاجیکستان است.
به گزارش رادیو برون مرزی صدای خراسان به نقل از ایرنا «صبور عبداللهاف گفت :پس از سال ۱۹۹۰ نیز شاهد تغییراتی در رفتار طبیعت بودیم؛ گرد و غبار وارد شده بر این کشور تا مدت ها باقی می ماند، گاهی یک هفته شاهد وجود غرد و غبار سنگین در گوشه گوشه این کشور هستیم. سال ۲۰۰۱ غرد و غبار به مدت ۲۹ روز در آسمان تاجیکستان باقی ماند.
عبداللهاف می گوید: گرد و غباری که در فصل تابستان و به ویژه تیر ماه از بیابان های آفریقا و کشورهای عربی و مغولستان به تاجیکستان میآید، بر اقتصاد و سلامت انسان ها تاثیر منفی می گذارد.وی افزود: ما دقیقا محاسبه نکردیم که تا چه حد می تواند به اقتصاد تاجیکستان زیان وارد کند اما با چشم می توان دید که نخست بر سلامت انسان، سپس به کشاورزی و آب های آشامیدنی تاثیر میگذارد.تاجیکستان نیز همانند دیگر کشورهای آسیای مرکزی در مسیر ورود و خروج گرد و غبار واقع شده است. به گفته عبداللهاف، طوفان های گرد و غبار اساسا از ازبکستان - از سمت تورسونزاده- و بخش دیگر این غبار از طرف افغانستان وارد می شود که مردم آن را باد افغانی مینامند، هرچند در افغانستان از آن با عنوان باد شوروی یاد می کنند.گردو غبار باقی مانده بر افرادی که بیماری های تنفسی، فشار و بیماری های قلبی دارند تاثیر منفی می گذارد
عبداللهاف در ادامه صحبت هایش اعلام کرد که راه مناسبی وجود ندارد که بتوان هوای تاجیکستان را به سرعت از وجود این گرد و خاک پاک کرد به همین دلیل بهتر است در جنوب و مرکز تاجیکستان کاشت درخت افزایش یابد.