بحران اقتصادی در تاجیکستان؛ کمک های مالی کمکی نمی کند!
با وجود حدود 6 میلیارد دلار وام و کمک های بلاعوض نهادهای مالی جهانی و منطقه ای در 25 سال اخیر، اوضاع اقتصادی تاجیکستان همچنان بحرانی باقی مانده است.
به گزارش رادیو تاجیکی صدای خراسان به نقل ازسامانه تاپ تی جی، بانک جهانی، صندوق بین المللی پول، بانک رشد و بازسازی اروپا، بانک رشد آسیا و بانک رشد اسلامی ازجمله نهادهایی هستند که در 25 سال اخیر برای بهبود اوضاع اقتصادی تاجیکستان به این کشورکمک هایی اختصاص داده اند، با این حال هنوز 30 درصد جمعیت این کشور زیرخط فقر قراردارد.
نورسفراف اقتصاددان تاجیک می گوید وابستگی اقتصاد این کشور به درآمد ارسالی کارگران مهاجر ازخارج، قرارگرفتن دربن بست ارتباطی، اوضاع نابسامان امنیتی افغانستان همسایه، نبود اعتماد سرمایه گذارن خارجی به بازگشت منابع مالی خود و مدیریت ناکارآمد دولتی ازجمله عواملی است که مانع رشد و پیشرفت تاجیکستان می شود.
وی معتقد است که 50 درصد کمکهای مالی خارجی، برای نگهداری و فعالیت ادارات دولتی تاجیکستان هزینه می شود و نظارت برروند استفاده از این منابع به دلیل ساختار پیچیده مدیریتی این کشورعملا غیرممکن است.
از سوی دیگر کارشناس یکی ازنهادهای مالی بین المللی بدون افشای نام خود گفته است که به بخش بهداشت ودرمان تاجیکستان کمک های مالی بین المللی زیادی اختصاص داده می شود که همراه با آموزش کارمندان و نصب تجهیزات جدید درمراکز درمانی است، ولی با اتمام منابع مالی خارجی تمامی فعالیت ها متوقف می شود و همه چیزسر جای اولش برمی گردد.
به گفته وی این درحالی است که این مراکز باید با استفاده ازاین کمکها به خودکفایی می رسیدند و توان خدمات دهی و پرداخت حقوق کارمندان خود را می یافتند.
کارشناسان، نپذیرفتن پیشنهاد های نهادهای مالی بین المللی را برای اصلاح و شفاف سازی عملکرد مالی ادارات دولتی از دیگر موانع رشد اقتصاد تاجیکستان می دانند.