تردید کارشناسان درباره برداشت 490 هزار تن پنبه در تاجیکستان
کارشناسان درباره اعلام برنامه افزایش برداشت پنبه در تاجیکستان تا 490 هزار تن که مقامات حکومتی برای سال 2020 پیش بینی کرده اند، تردید دارند.
به گزارش رادیو تاجیکی صدای خراسان به نقل ازسامانه اوستا، این کارشناسان هزینه بر بودن روند کشت و برداشت پنبه، خام فروشی این محصول و سود ناچیز آن برای اقتصاد تاجیکستان را از عمده ترین مشکل این بخش عنوان می کنند.
عزت الله ستاری وزیرکشاورزی تاجیکستان چندی قبل در نشست مجلس نمایندگان این کشور تاکید کرده بود که امسال در این جمهوری 398 هزارتن پنبه برداشت شده که در مقایسه با دوره مشابه سال 2018 نزدیک به 98 هزار تن بیشتر است .
وی گفته است که زمینه برای افزایش تولید این محصول تا 490 هزار تن فراهم است.
به گفته ستاری،تنها 25 درصد از این محصول در داخل تاجیکستان فراوری و بقیه به شکل خام به خارج صادرمی شود که به زیان اقتصاد این کشوراست.
وزیرکشاورزی تاجیکستان گفته است که در این کشور 136 کارخانه و کارگاه کارکرد پنبه وجود دارد که تحت نظارت هیچ وزارت و نهاد حکومتی نیستند و قیمت پنبه هنگام خرید از کشاورزان و صادرات آن را خود تعیین می کنند.
وی معتقد است که اگر این مراکز تولیدی برای هر کیلو پنبه به کشاورزان 6 سامانی و 50 درم قیمت تمام شده این محصول را پرداخت می کردند، زمینه برداشت 490 هزارتن پنبه فراهم می شد، اما این شرکتها هر کیلو پنبه را از کشاورزان 3 سامانی و 50 درم خریداری می کنند که به زیان آنان تمام می شود وانگیزه کشت این محصول مهم را از بین می برد.
همچنین تجهیزات بیشتر کارخانه های فراوری نخ پنبه، کهنه و فرسوده است.
براساس گزارش وزارت صنایع وفناوری های نوین تاجیکستان در 9 ماه امسال صادرات پنبه خام 95 میلیون و 400 هزار دلار برای این کشور ارزآوری داشته است.