سمت و سوی حرکت علمی تاجیکستان در سال های پس از استقلال
همزمانی فرارسیدن بیست و نهمین سالگرد استقلال جمهوری تاجیکستان و روز جهانی سواد آموزی، بحث هایی را درجامعه تاجیک درباره سطح دانش و معرفت نسل جوان این کشور به میان آورده است.
به گزارش رادیو تاجیکی صدای خراسان به نقل از سامانه تاپ تی جی، جلال الدین امیراف کارمند ارشد وزارت معارف وعلوم تاجیکستان گفته است که 90 درصد دانش آموزان و دانشجویان این کشور باسواد هستند.
وی معقد است افراد باسواد آنانی هستند که به غیر از زبان مادری، یک زبان خارجی را نیز بدانند، با علوم رایانه ای آشنا بوده و از اطلاعات عمومی مناسبی برخوردار باشند.
با این حال برخی کارشناسان معتقدند که در تاجیکستان و به ویژه مناطق دهات این کشور کلاسهای آموزش رایانه فعال نیست و به دلیل نبود معلم آموزش زبانهای خارجی نیز غیرممکن است.
همچنین به علت بد بودن اوضاع اقتصادی تعداد زیادی از دانش آموزان مهاجرت کاری به روسیه را بر ورود به دانشگاه ها ترجیح می دهند.
ارشاد سلیمانی تحلیلگر تاجیک بر این نظر است که برای ارتقای کیفی آموزش در تاجیکستان باید انحصار دولت از آموزش و پرورش برداشته و زمینه فعالیت مدارس و دانشگاههای غیردولتی نیز فراهم شود که درفضای رقابتی می توان به نتایج دلخواه رسید.
شمار دیگری از تحلیلگران می گویند که دانش و سواد نسل جوان تاجیک در مقایسه با دوران شوروی به مراتب کاهش یافته است.