نشست «ائتلاف رهبران آب و اقلیم» در شهر«دوشنبه»
(last modified Sun, 05 Jun 2022 10:38:31 GMT )
خرداد ۱۵, ۱۴۰۱ ۱۵:۳۸ Asia/Dushanbe
  • نشست «ائتلاف رهبران آب و اقلیم» در شهر«دوشنبه»

سومین نشست «ائتلاف رهبران آب و اقلیم»باحضور نمایندگان کشورهای مختلف و سازمان‌های بین‌المللی درشهردوشنبه برگزار شد.

به گزارش رادیو تاجیکی صدای خراسان،در ابتدای این نشست «پتری تالاس» دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی در خصوص وضعیت فعلی جهان در رابطه به تغییرات اقلیمی و مسائل مربوط به کمبود آب و پیامدهای آن اطلاع داد و سپس امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان سخنرانی کرد.

  • رئیس جمهور تاجیکستان برگزاری این نشست در آستانه دومین همایش بین المللی سطح عالی «آب برای توسعه پایدار 2018-2028» را که در 6-9 ژوئن (16-19 خرداد) در شهر «دوشنبه» برگزارخواهد شد، اقدامی مهم خواند که هدف آن تسریع در روند اجرای تعهدات کشورها و سازمان های مربوطه بین المللی و منطقه ای می باشد.
  • رحمان گفت: بر اساس تحلیل های انجام شده، علیرغم تلاش های متعدد از دستیابی به اهداف توسعه پایدار، به ویژه در حوزه آب بسیار عقب هستیم و برای تحقق این اهداف نیاز به مسئولیت و اقدامات جدید داریم. 
  • وی دومین همایش بین المللی آب دوشنبه را به عنوان اقدام کلیدی در جهت آمادگی به کنفرانس آب سازمان ملل در سال 2023 (نیو یورک) دانست که به موضوع تعامل در زمینه منابع آب و تغییرات اقلیمی اختصاص خواهد یافت.

رئیس جمهور تاجیکستان تصریح کرد: کنفرانس آب سازمان ملل در سال آینده با ریاست مشترک تاجیکستان و هلند برگزار خواهد شد که ضمن آن به طور خاص روی وابستگی متقابل مسائل آب و اقلیم تمرکز خواهد شد.

رحمان یادآور شد کشورش بارها از تریبون های بلند مجامع جهانی درباره روند ذوب سریع یخچال ها و پیامدهای منفی آن صحبت کرده است که این موضوع در واقع بسیار مهم می باشد، زیرا یخچال ها منبع اصلی آب شیرین بوده و تحت تاثیر گرمایش جهانی به سرعت در حال کاهش قرار گرفته اند.

وی اظهار داشت: منابع آب در توسعه پایدار تاجیکستان نقشی کلیدی دارند و 98 درصد برق کشور در نیروگاه های برق آبی تولید می شود که تجدیدپذیر و به لحاظ اکولوژی پاک می باشد. طبق نظر کارشناسان، سه تا پنج سال اخیر گرم ترین فاصله در کل دوره رصدهای هواشناسی در جهان بوده است. بدیهی است که با توجه به افزایش سریع تقاضای آب بنابر رشد جمعیت و توسعه اقتصادی، ادامه این روند پیامدهای منفی در پی خواهد داشت. به این دلیل لازم است حل و فصل این مسئله مهم در مرکز توجه جامعه جهانی قرار گیرد.

رئیس جمهور تاجیکستان با اشاره به گزارش های نهادهای بین المللی در مورد وضعیت اقیانوس ها و کرایوسفر (آب های یخ زده روی زمین) که احتمال از بین رفتن یک سوم یخچال های جهان را پیش بینی می کند، تصریح کرد: در تاجیکستان تنها طی چند دهه اخیر بیش از یک هزار یخچال ذوب شده است که تقریبا یک سوم یخچال های کشور را تشکیل می دهد. این موضوع با وضع تامین آب در کشورهای آسیای مرکزی مرتبط می باشد. چنانچه در دهه 1960 قرن گذشته تامین سرانه آب در منطقه سالانه بیش از هشت هزار متر مکعب بود، پس امروز این رقم بیش از چهار برابر کاهش یافته است.

به گفته وی، افزایش سریع جمعیت منطقه که به حدود 90 میلیون نفر رسیده است، از دیگر عوامل تاثیرگذار در این زمینه می بشد. با توجه به اهمیت موضوع، اینجانب در نخستین نشست رهبران ائتلاف آب و اقلیم در ماه مارس سال گذشته پیشنهاد کرده بودم تا سال 2025 سال بین المللی حفظ یخچال ها اعلام شود. به این منظور ما در تمام سطوح این موضوع را در دست پیگیری قرار داده ایم.

رحمان افزود: اعلام «روز جهانی یخچال‌ها»، تأسیس «صندوق بین‌المللی یخچال‌های طبیعی»، ایجاد «سیستم اطلاعات یکپارچه جهانی کرایوسفر و مکانیسم بین‌المللی» که دسترسی به اطلاعات دقیق و به موقع در زمینه کرایوسفر را تسهیل می‌کند، گام مهمی در اجرای این طرح خواهد بود.

رحمان یادآور شد: تاجیکستان دارای منابع غنی برق آبی بوده و ساخت نیروگاه برق آبی «راغون» با ظرفیت 3600 میگاوات در حال اجرا است. این نیروگاه در کنار تولید انرژی «سبز» و قابل دسترسی، همچنین در مدیریت پایدار ذخایر آب، کاهش خطرات طبیعی مربوط به آب، نظیر سیل، خشکسالی و کاهش پرتاب گازهای گلخانه ای سهم مناسب خواهد داشت. بر اساس بررسی کارشناسان اگر 17 میلیارد کلووات ساعت برق نیروگاه «راغون» توسط سایر نیروگاه های ذغال سنگی تولید کرده شود، پس انتشار دی اکسید کربن به هوا به بیش از 13.5 میلیون تن خواهد رسید. این رقم در صورت استفاده از مواد نفتی به حدود 10 میلیون تن و در صورت استفاده از گاز طبیعی به بیش از 6.5 میلیون تن خواهد رسید. از این نظر نیروگاه برق آبی «راغون» سهم قابل توجهی در کاهش انتشار گاز کربن خواهد داشت. خوشبختانه امروز در سطح دنیا تاجیکستان از نظر تولید برق به لحاظ اکولوژیک پاک در جایگاه ششم قرار دارد.

وی تاکید کرد که «دوشنبه» علاقه مند بهره برداری از منابع سرشار آبی کشور به نفع همه ملت های منطقه می باشد، زیرا بهره برداری مطلوب در این زمینه می تواند فرصت های بسیار زیاد اشتغالی را فراهم کند و مشکل کمبود آب در سطح منطقه را کاهش دهد.

در این نشست نمایندگان کشورهای مختلف و همچنین سازمان های بین المللی و منطقه ای سخنرانی و بر ضرورت اتخاذ اقدامات مشترک در زمینه کاهش پیامدهای نامطلوب اقلیمی و آب و هوایی تاکید کردند.