تفسیر -ادامه تضعیف ارزش دلار
-
تضعیف ارزش دلار می تواند به نفع کشورهایی باشد که در حال حاضر توسط آمریکا تحریم شده اند
مذاکرات اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) و هند به منظور ایجاد منطقه تجارت آزاد مشترک آغاز شده است، اقدامی که از افول بیشتر قدرت "دلار" در جهان حکایت دارد.
"دنیس مانتوروف" معاون نخست وزیر و وزیر صنعت و تجارت روسیه در آستانه بیست و چهارمین نشست کمیسیون بین دولتی این کشور و هند، با اشاره به قصد اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) برای ایجاد یک منطقه تجارت آزاد مشترک با دهلی نو گفت: برنامه ریزی شده تا در چارچوب عملیات تجاری دو جانبه از ارزهای ملی دو کشور به طور گسترده استفاده شود.
مانتوروف گفت: ما اهمیت ویژه ای به مسائل دسترسی متقابل محصولات به بازارهای کشورهای مان می دهیم و همراه با کمیسیون اقتصادی اوراسیا، انتظار داریم که مذاکرات با هند در مورد توافقنامه تجارت آزاد را تسریع کنیم.
تردیدی نیست که ایجاد منطقه آزاد تجاری مشترک میان هند و اوراسیا، از جمله راه های گسترش همکاری های اقتصادی دو طرف است. این همکاری ها علی الخصوص پس از تلاش های مشترک هند و روسیه به منظور حذف دلار از معاملات تجاری میان خود، از اهمیت هر چه بیشتری برخوردار شده است. در عین حال، تمامی کشورهای جهان به این حقیقت پی برده اند که "دلار" یکی از مهمترین ابرازهای سیاستمداران آمریکایی به منظور پیشبرد اهداف و خواسته های خود در سایر کشورها و مناطق استراتژیک جهان است. سیاستمداران آمریکایی به منظور فشار بر کشورهای دیگر از طریق سلطه دلار و تحریم های اقتصادی استفاده می کنند. زیرا تجربه آمریکا از جنگ، تجربه شکست خورده ای است و به همین دلیل، مقام های کاخ سفید برای پیروزی در برابر رقبای خود به جای جنگ از ابزار تحریم های اقتصادی استفاده می کنند.
بدیهی است که تحریم های آمریکا زمانی اثرگذار است که دلار در معاملات کشورهای مستقل به عنوان ارز مبنا مورد استفاده قرار بگیرد. دراین شرایط ، بسیاری از کشورهای منطقه و جهان از جمله ایران، روسیه، هند، ترکیه، چین و دیگر کشورهای جهان به منظور حذف دلار از معلاملات متقابل اقدام کرده اند.
در پی اقدام بسیاری از کشورهای جهان برای حذف دلار از مبادلات اقتصادی، بلوک اقتصادی کشورهای در حال توسعه نیز ایجاد یک ذخیره ارزی جدید و حذف دلار را در دستور کار قرار داده اند. در همین ارتباط، بر اساس اعلام بانک مرکزی اندونزی ، در پی اقدام کشورهای عضو "بریکس" برای حذف دلار از مبادلات اقتصاد و تجاری خود این کشور نیز اقدام مشابهی را انجام می دهد. اندونزی معمولا با کشورهایی نظیر تایلند ، مالزی ، چین و ژاپن مبادلات غیر دلاری انجام می داد و حال در نظر دارد که توافق همکاری را با کره جنوبی را دراوایل ماه "می" سال جاری میلادی امضا کند.
پیش از این، کشورهای عضو بریکس متشکل از برزیل، روسیه، اندونزی، چین و آفریقای جنوبی اعلام کرده بودند که روی شبکه پرداخت مشترک برای حذف دلار و سیستم مالی غرب از مبادلات شان اقدام می کنند. این کشورها مصمم شده اند استفاده از ارزهای ملی خود را در مبادلات دو جانبه و چند جانبه به منظور کمرنگ کردن دلار از مبادلات خود افزایش دهند. برزیل و چین در ماه گذشته میلادی توافق تجاری با ارزهای ملی خود را امضا کردند چین تلاش می کند دلار را در بین کشورها جهان به چالش بکشد.
تضعیف ارزش دلار می تواند به نفع کشورهایی باشد که در حال حاضر توسط آمریکا تحریم شده اند. در این شرایط، هند نیز سیاست های خوبی برای کنار گذاشتن دلار از مبادلات و گرایش به سمت روبل و روپیه در مبادلات خود با روسیه انجام داده است. در حقیقت کشورهای مستقل جهان به این نتیجه رسیده اند که استفاده از دلار در تجارت های جهانی اقتصادشان را سال به سال ضعیف تر کرده است و در عوض به اقتصاد آمریکا کمک می کند. بنابراین، برنامه گسترده ای به منظور حذف دلار از مبادلات خود اجرا می کنند.
پیش از این ، روسیه برنامه دلار زدایی از اقتصاد خود را در سال ۲۰۱۴ میلادی کلید زده است. همان زمان بود که غرب نخستین دور تحریم های خود را علیه این کشور بر سر شبه جزیره "کریمه" اعمال کرد. روسیه استفاده از ارز جایگزین را معرفی کرد و قرار شد به دستور پوتین، استفاده از ارز یوان در سطح گسترده تری نه تنها با چین بلکه در مبادله با کشورها آفریقایی و آمریکای لاتین ادامه یابد.
بیشتر بخوانید: