تفسیر: تاکید دوباره پکن بر افزایش همکاری نظامی با تهران
(last modified Thu, 17 Aug 2023 03:05:52 GMT )
مرداد ۲۶, ۱۴۰۲ ۰۸:۰۵ Asia/Dushanbe
  • تاکید دوباره پکن بر افزایش همکاری نظامی با تهران
    تاکید دوباره پکن بر افزایش همکاری نظامی با تهران

"لی شانگفو" وزیر دفاع چین بر افزایش همکاری نظامی و دفاعی با جمهوری اسلامی ایران  در چارچوب سازمان همکاری شانگهای تاکید کرد.

وزیر دفاع چین از آمادگی کشورش برای گسترش همکاری نظامی با جمهوری اسلامی ایران و بلاروس به عنوان دو عضو جدید سازمان همکاری شانگهای خبر داد وگفت: "پکن همواره از حل اختلافات در مساله هسته‌ای ایران از طریق گفتگو حمایت می‌کند". لی شانگفو همچنین گفت، "همکاری‌های روسیه و چین در حوزه نظامی، علیه هیچ کشور ثالثی نیست".

این نخستین بار نیست که یک مقام بلندپایه چینی در ارتباط با همکاری های نظامی دو و چند جانبه با ایران اظهارنظر کرده است. با وجود این، چنین به نظر می رسد که این نخستین بار است که یک مقام بلندپایه دولت پکن بر همکاری نظامی و امنیتی با ایران در چارچوب سازمان همکاری شانگهای تاکید کرده است. اظهارات وزیر دفاع چین در واکنش به تهدیدهای اخیر آمریکا علیه این کشور و کره شمالی مطرح شده است. 

در زمینه قدرت نظامی ایران، "شیاویه" یک کارشناس چینی اخیرا تصریح کرده است: «ایران یکی از بزرگترین واحدهای زیردریایی جهان را در اختیار دارد».

آمریکا که در ماه های گذشته ضمن نارضایتی از قدرت و توان نظامی روسیه و چین به تهدید هر چه بیشتر این دو کشور مستقل اقدام می کند، اخیرا" با اعزام ناوگان های جنگی به مناطق جنوب شرقی آسیا و اروپای مرکزی تهدیدهای خود را علیه چین و روسیه علنی تر کرده است. به نظر می رسد مقام های دولت پکن نیز در راستای جدی تر قلمداد کردن تلاش های آمریکا، همکاری های نظامی و امنیتی با ایران را در دستور کار قرار داده اند. در همین ارتباط ، دریاسالار "ایگور کوستیوکوف"، رئیس اداره اطلاعات اصلی ستاد کل نیروهای مسلح روسیه گفته است:

«آمریکا با استقرار نیروها و تجهیزات نظامی راهبردی خود در کشورهای آسیا و اقیانوس آرام،از آنها برای بازدارندگی روسیه و چین استفاده کرده است و امنیت منطقه را بی‌ثبات می‌کند».

این مقام اطلاعاتی ارتش روسیه همچنین با اشاره به پیچیدگی اوضاع سیاسی - نظامی جهان تصریح کرد: «کاخ سفید به طور مداوم منطقه اقیانوس آرام را با تسلیحات آمریکایی پمپاژ می کند».

مطالعات نشان دهنده این واقعیت هستند که ارزش کل قراردادهای مربوط به این منطقه در طول هفت سال گذشته به ۸۶ میلیارد دلار بالغ شده است و در حال حاضر بیش از ۳۶ درصد از کل صادرات تسلیحاتی آمریکا به این منطقه سرازیر می شود.

در شرایطی که مناطق مختلف جهان در آرامش نسبی به سر می برند، سیاستمداران کاخ سفید به منظور بی ثباتی و ایجاد ناامنی، همچنان در تلاش هستند. آمریکا با تحریک رئیس جمهوری اوکراین، این کشور را به جنگ با روسیه ترغیب کرده است. متعاقب آن نیز آمریکا با تحریک تایوان و ژاپن، تلاش می کند در جنوب شرقی آسیا جنگ تمام عیاری را علیه چین تدارک ببیند. در این شرایط ، بدبهی است که رهبران چین و روسیه به ویژه همکاری نظامی در چارچوب سازمان شانگهای ابراز تمایل کنند.

تردیدی نیست که "سازمان همکاری شانگهای" یکی از مهمترین سازمان های تشکیل شده در سطح قاره پهناور آسیا است که روز به روز بر اهمیت آن افزوده می شود. به اذعان مقام های بلندپایه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، با عضویت دائمی ایران در سازمان همکاری شانگهای، بر اهمیت این سازمان بین دولتی بیش از پیش افزوده شده است. نکته مهم درباره سازمان همکاری شانگهای ، گسترش اعضای دائم و وسعت جغرافیایی این سازمان است که با عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران اکنون از نظر سطح روابط و گستره قاره ای فربه تر شده است و به عقیده کارشناسان، ایران یک قدرت منطقه ای و توان مقابله با تهدیدها را دارد و دیوار دفاعی مطمئنی برای سازمان شانگهای قلمداد می شود.

بنابراین اظهارات اخیر وزیر دفاع چین را باید واکنشی به تهدیدهای آمریکا در جنوب شرقی اسیا قلمداد کرد. بدیهی است که با همکاری های نظامی چین با ایران، قدرت نظامی این کشور به طور فزاینده ای افزایش خواهد یافت و زمینه های عقب نشینی آمریکا از جنوب شرقی آسیا را فراهم خواهد کرد.