سفر منطقه ای وزیر امور خارجه آمریکا
"آنتونی بلینکن" وزیر امور خارجه آمریکا در نخستین مرحله از سفر منطقه ای خود، به ترکیه سفر کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا پس از ترکیه به یونان ، اردن ، قطر ، امارات ، عربستان ، فلسطین اشغالی، کرانه باختری و مصر سفر می کند.
سفر آنتونی بلینکن به آنکارا در شرایطی انجام شد در طی چند سال گذشته مردم ترکیه ضمن محکوم کردن سیاست های سلطه گرانه آمریکا ، همواره از دولت رجب طیب اردوغان خواسته اند که در سطح روابط با واشنگتن تغییراتی ایجاد نماید.
در همین ارتباط ، "دوغو پرینچک" رهبر حزب "وطن" ترکیه نیز خواستار اخراج نظامیان آمریکایی از پایگاه هوایی اینجرلیک شده است. این سیاستمدار ترک می گوید: "خروج نیروهای آمریکایی از پایگاه هوایی اینجرلیک در جنوب ترکیه به ضرورت تاریخی تبدیل شده است و حزب وطن خواستار تحویل این پایگاه و تحت کنترل درآمدن آن به نیروی هوایی ملی است". با وجود آن که محور اصلی سفر وزیر امور خارجه آمریکا به ترکیه ، مسائل غزه ، سوریه و عراق عنوان شده بود ، در جریان این سفر موضوعاتی نظیر عضویت همزمان سوئد در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و فروش جنگنده های اف- 16 آمریکا به ترکیه ، از جمله اولویت های مذاکرات طرفین بوده است.
پس از سفر بلینکن به ترکیه ، وزیر امور خارجه آمریکا بامداد یکشنبه مدعی شد که ترکیه در هفته های پیش رو ، پروتکل عضویت سوئد در ناتو را تصویب خواهد کرد. این در حالی است که پیش تر رسانه های روسی به نقل از یک مقام در پارلمان ترکیه ، تصریح کردند، دولت آنکارا عجله ای برای تصویب نهایی پروتکل عضویت سوئد در ناتو ندارد. موضوع خرید جنگنده های نظامی ترکیه از آمریکا در طول چند سال گذشته همواره از مسائل اصلی گفت و گوهای طرفین قلمداد می شده است.
پس از اشغال نظامی سوریه و عراق توسط ترکیه ، آمریکا فروش جنگنده های اف- 35 به ترکیه را غیرممکن دانست. پس از اطمینان آنکارا از واگذار نکردن جنگنده های پیشرفته اف- 35 ، مقام های دولت اردوغان از واشنگتن خواستند با فروش اف - 16 به آنکارا موافقت کند.
اما آمریکا فروش این جنگنده ها به ترکیه را نیز تعلیق کرده است. به این ترتیب ، تلاش مقام های آنکارا برای خرید این جنگنده ها بیش از پیش تشدید شده است. این در حالی است که مقام های یونان به منظور به دست گرفتن برتری هوایی در دریای مدیترانه ، اخیرا" از دولت آمریکا خواسته اند با فروش جنگنده های اف - 35 به این کشور ، به برتری هوایی ترکیه در دریای مدیترانه پایان داده شود.
بدیهی است که آمریکا تا زمانی که به یونان جنگنده های اف-35 واگذار نکند ، بعید است به ترکیه جنگنده ای تحویل دهد.
با وجود آن که وزیر امور خارجه ترکیه در دیدار با همتای آمریکایی اش خواستار آتش بس در غزه شده است ، اما از نگاه ملت های منطقه ، دولت "رجب طیب اردوغان" به دلیل فروش کالاهای استراتژیک مورد نظر رژیم صهیونیستی نظیر فولاد و انواع مواد صنعتی و پلاستیکی ، مورد انتقاد شدید قرار دارد. این وضعیت، اثر گذاری دولت ترکیه بر تحولات منطقه در ارتباط با جنگ خونین غزه را به شکل قابل توجهی، کاهش می دهد.