تفسیر - کاهش حجم مبادلات ترکیه با جمهوری آذربایجان             
(last modified Sat, 04 Feb 2017 10:26:15 GMT )
بهمن ۱۶, ۱۳۹۵ ۱۵:۲۶ Asia/Dushanbe
  • تفسیر - کاهش حجم مبادلات ترکیه با جمهوری آذربایجان             

ترکیه حجم مبادلات انرژی خود را با جمهوری آذربایجان در سال گذشته میلادی کاهش داد .

به گزارش خبرگزاری آپا ، وزارت نیرو جمهوری آذربایجان با انتشار گزارشی ، اعلام کرد : حجم مبادلات انرژی ترکیه با جمهوری آذربایجان در سال 2016 میلادی ، 34 درصد کاهش یافته است . بنابر این گزارش ، حجم مبادلات آنکارا - باکو به علت استفاده ترکیه از انرژی تجدیدپذیر و بازیافتی ، کاهش یافته است .  وزارت نیرو جمهوری آذربایجان در گزارش اخیر خود تصریح کرده است که در سال 2016 ، حجم مبادلات انرژی ترکیه با جمهوری آذربایجان از 326 میلیون دلار در سال 2015 به 213 میلیون دلار در سال 2016 میلادی کاهش یافته است . این مقدار در واقع ، نشان دهنده 34 درصد کاهش در تجارت انرژی دوکشور محسوب می شود .  

کاهش خرید انرژی ترکیه از جمهوری آذربایجان در حالی است که ، گفته می شود ترکیه برای صادرات نفت این کشور نقش واسطه نیز ایفا می کند . در واقع ، بخشی از نفت خریداری شده ترکیه از جمهوری آذربایجان با قیمت های ارزان تر، به کشورهای ثالث با قیمت های جهانی صادر می شود . با وجود این، موضوع کاهش تجارت انرژی جمهوری آذربایجان با ترکیه حائز اهمیت زیادی است . کاهش این بخش از تجارت باکو - آنکارا را  می توان هشداری به جمهوری آذربایجان تلقی کرد .  زیرا دولت باکو به شدت  به یک مسیر انتقال انرژی ، وابسته است و هنوز نتوانسته است  مسیرهای متنوع را تجربه کند .در حال حاضر گرجستان و ترکیه مسیر اصلی صادرات انرژی جمهوری آذربایجان به بازارهای مصرف محسوب می شوند . این در حالی است که ، مسیرهای انتقال انرژی جمهوری آذربایجان موضوع مهمی است که ، مقام های باکو می بایست به آن توجه بیشتری مبذول دارند . برغم آن که ، انتقال نفت جمهوری آذربایجان از مسیر سیاسی باکو- تفقلیس - جیحان از سوی آمریکا به دولت مردان وقت باکو تحمیل شده بود ، اما مقام های فعلی جمهوری آذربایجان می توانند با واقع بینی بیشتری به این موضوع توجه نمایند . واقعیت آن است که ، مسیرهای متنوع برای صادرات انرژی جمهوری آذربایجان در وهله نخست منافع ملی این کشور را تامین می نماید . در حالی که ، وابستگی به یک مسیر انتقال انرژی به زیان این کشور است و از قدرت مانور مقام های جمهوری آذربایجان در سیاست خارجی در مواقع ضروری می کاهد . 

کاهش حجم مبادلات انرژی دوکشور علاوه بر کاهش سفارش های ترکیه ، به کاهش شدید تولید انرژی در جمهوری آذربایجان نیز باز می گردد . در حقیقت ، باید گفت : به علت استفاده شرکت دولتی نفت انگلیس ( بریتیش پترولیوم - بی پی ) از فناوری فرسوده در زمینه اکتشاف ، استخراج و تولید نفت خام و گاز طبیعی ، تولید نفت خام جمهوری آذربایجان در سال گذشته میلادی به نزدیک به 40 میلیون تن بالغ گردید که در مقایسه با سال های ماقبل آن ، این میزان کاهش چشمگیری را نشان می دهد . به عنوان مثال ، تولید نفت خام جمهوری آذربایجان در سال 2011 میلادی به بیش از 48 میلیون تن رسیده بود که این میزان تولید برای این کشور حوزه قفقاز جنوبی یک رکورد محسوب می شود . با وجود این ، ازسال 2012 میلادی به بعد ، موضوع استفاده از فناوری های فرسوده ، به بروز اختلاف های شدیدی میان شخص الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان و نمایندگی شرکت بی پی در این این کشور منجر شد و مدیرعامل انگلیسی شرکت بی پی ، به علت همین اختلاف ها از کار برکنار شد . در واقع ، دولت باکو بر این باور است که ، فناوری جدید می بایست توسط شرکت بی پی و با هزینه این شرکت به باکو آورده شود، اما مسوولان شرکت بی پی می گویند، هزینه خریدهای جدید به عهده جمهوری آذربایجان است . وجود این اختلاف ها ، به صنعت نفت باکو آسیب های جدی وارد کرده است و مقام های دولت باکو را بر سر دو راهی خطرناک قرار داده است .