تفسیر- نقش عربستان در تامین شغل برای کارگران امریکایی
(last modified Sun, 28 May 2017 07:40:06 GMT )
خرداد ۰۷, ۱۳۹۶ ۱۲:۴۰ Asia/Dushanbe
  • تفسیر- نقش عربستان در تامین شغل برای کارگران امریکایی

دونالد ترامپ ، رییس جمهوری امریکا در توئیتی ، قراردادهای نظامی و غیر نظامی چند صد میلیارد دلار با عربستان را در راستای تامین شغل برای کارگران امریکایی توصیف کرد .

ترامپ در توئیتی نوشت : " صدها میلیارد دلار را از خاورمیانه به آمریکا برمی‌گردانیم که به معنای شغل، شغل، شغل خواهد بود." رییس جمهوری امریکا در نخستین سفر خارجی خود در عربستان ، بالغ بر 350 میلیارد دلار قرارداد با سعودی های امضا کرد که 110 میلیارد دلار آن ، به فروش اسلحه اختصاص داشت . این توافق به عنوان بزرگترین قرارداد فروش سلاح در تاریخ امریکا قلمداد شده است . همچنین قرار است حدود 250 میلیارد دلار در پروژه های مختلف صنعتی ، تجاری و خدماتی در داخل عربستان یا در داخل امریکا سرمایه گذاری شود . اجرای هر یک از این پروژه ها با فروش کالاها ، از صدها هزار فرصت شغلی در امریکا پشیبانی می کند یا هزاران فرصت شغلی جدید در این کشور ایجاد خواهد کرد . 

برای دونالد ترامپ که با وعده ایجاد فرصت های جدید شغلی برای کارگران امریکا در انتخابات سال گذشته به پیروزی رسید ، عقد چنین قراردادهای پرسودی ، از اهمیت فراوانی برخوردار است . البته ترامپ و مشاورانش برای رسیدن به چنین سفره رنگارنگی ، ابتدا تبلیغات سنگینی را علیه عربستان و نقش این کشور در دامن زدن به تروریسم در منطقه غرب آسیا و کمک به داعش به راه انداختند و در دوران رقابت های انتخابات ریاست جمهوری امریکا حتی تهدید کردند خرید نفت از عربستان را متوقف خواهند کرد . این سخنان ، نگرانی شدید مقامات ریاض را برانگیخت و سبب شد آنان پس از ورود ترامپ به کاخ سفید ، مقدمات قراردادهای چند صد میلیارد دلاری با امریکایی ها را فراهم کنند. ترامپ نیز با بهره مندی از شم تجاری ، نخستین مقصد در سفرهای خارجی خود را عربستان تعیین کرد تا به خزانه پر پول سعودی ها دسترسی یابد ؛ پولی که شغل را برای کارگران و استمرار قدرت را برای دولتمردان امریکایی به ارمغان آورد . 

با این حال ، بعد از امضای قراردادهای پرسود تجاری در بخش های غیر دفاعی با مقامات سعودی ، کنگره امریکا به میدان آمده است تا با قراردادهای تسلیحاتی با عربستان مخالفت کند . در روزهای اخیر تعدادی از سناتورهای  امریکایی از جمله  راند پال، کریس مورفی  و ال فرانکن به مخالفت با بخش هایی از این قراردادها برخاسته اند . به عنوان مثال ، آنان در تلاش هستند از فروش  بمب های هوشمند و دیگر جنگ افزارهای تهاجمی به عربستان جلوگیری کنند . در حالی که عربستان به این سلاح ها برای استفاده در جنگ یمن نیاز مبرم دارد . پیش بینی می شود با دخالت لابی اسراییل در کنگره ، فروش برخی از این سلاح ها به عربستان متوقف یا کند شود . برخی از مقامات صهیونیستی در روزهای گذشته در مورد تقویت نظامی عربستان ابراز نگرانی کرده اند . به نظر می رسد سفر مستقیم ترامپ از ریاض به تل آویو نیز با هدف اطمینان بخشی به اسراییلی ها بابت عقد قرار داد فروش 110 میلیارد دلار سلاح به عربستان انجام گرفت . 

به هر حال قابل انتظار بود که بعد از ولخرجی های کم سابقه سعودی ها در برابر ترامپ و تامین خواسته اصلی رییس جمهوری امریکا مبنی بر انتقال دارایی ها عربستان برای به حرکت در آوردن چرخ اقتصاد این کشور ، روند فروش تسلیحات به عربستان با دست انداز مواجه شود . در طرح نوشته شده برای عربستان در سیاست خارجی دولت امریکا ، ریاض صرفا تامین کننده پول مورد نیاز برای کمک به اقتصاد امریکا یا در حقیقت ، گاو شیرده ترامپ خواهد بود و نه بیشتر .