تفسیر- مخالفت شدید دولت اسپانیا با اعلام استقلال کاتالونیا
دولت اسپانیا از برگزاری نشست فوق العاده ای در واکنش به امضای اسناد مربوط به استقلال کاتالونیا خبر داد.
سورایا سائنز(Soraya Saenz)، معاون نخست وزیر اسپانیا اظهارات کارلس پوجدمونت (Carles Puigdemont) را یک اخاذی زنده تلویزیونی توصیف و اعلام کرد، در این نشست قصد دارد بند 155 قانون اساسی را برای چگونگی جلوگیری از استقلال کاتالونیا بررسی کنند. براساس این بند، اسپانیا می تواند حق خودمختاری کاتالونیا را به طور کامل به حالت تعلیق درآورده و اداره آن را به دست مادرید بسپارد.
پارلمان کاتالونیا اسناد مربوط به استقلال از اسپانیا را امضا کرده، ولی در عین حال اعلام بیانیه استقلال را فعلا به حالت تعلیق درآورد. کارلس پوجدمونت روز گذشته در یک سخنرانی بر مشروعیت همه پرسی اول اکتبر تاکید کرده و گفت، کاتالان ها حق خودشان را برای تشکیل یک کشور مستقل به دست آورده اند، اما او ابتدا به دنبال گفتگو با مادرید خواهد بود. دولت اسپانیا می گوید، هرگونه اعلام استقلال یک جانبه غیرقانونی خواهد بود و متعهد شد اگر پارلمان این منطقه خودمختار و مرفه در شمال شرقی اسپانیا به حرکاتش ادامه دهد، برای احیای قانون و دموکراسی اقدام خواهد کرد.
به اعتقاد ناظران سیاسی، پوجدمونت تلاش می کند با مسئله بیانیه اعلام استقلال از دولت مرکزی اسپانیا امتیاز بگیرد. اما با توجه به اینکه اسپانیا از هفده منطقه خودمختار تشکیل شده است، دولت مرکزی می داند که اعطای هرگونه امتیازی به کاتالونیا می تواند بر مناطق دیگر هم تاثیرگذار باشد.
«جیوانا د میچله» Giovanna De Michele کارشناس ونزوئلایی براین باور است که برای حل این مسئله، پوجدمونت و راخوی باید نقطه نظر مشترکی را بیابند و بر اساس آن مذاکراتشان را آغاز کنند؛ راه دیگر چه برای کاتالونیا و چه برای اسپانیا تنش زا و مخاطره آمیز است. وی معتقد است که حتی امکان دارد بی ثباتی در اسپانیا، به مناطق دیگر اروپا نیز تسری یابد. به جز مخالفت های دولت مادرید، جدایی طلبان کاتالونیا می دانند، در صورت اعلام استقلال با مخالفت های شدید اتحادیه اروپا مواجه خواهد شد. مقامات اتحادیه اروپا به شدت با استقلال کاتالونیا مخالف هستند.
«الکساندر وینترستین»، یکی از سخنگویان کمیسیون اروپا با استقلال کاتالونیا، منطقه خود مختار شمال شرق اسپانیا مخالفت کرده و این همه پرسی را "غیر قانونی" نامید. از سال 2004، کمیته اجرایی اتحادیه اروپا مقرر کرده است، اگر یکی از بخش های کشوری که عضو اتحادیه اروپا است، مستقل شود، به صورت خودکار از این اتحادیه خارج خواهد شد.
به طور کلی استقلال منطقه کاتالونیا با توجه به مخالفت های گسترده داخلی و منطقه ای بعید به نظر می رسد. همچنین مخالفت دولت مادرید با میانجیگری عملا این راه حل را نیز غیرعملی کرده و این کشور را وارد یک بحران سیاسی پیچیده خواهد کرد؛ ضمن اینکه این مسئله می تواند پیامدهای اقتصادی و اجتماعی داشته باشد. همچنین در حال حاضر جامعه اسپانیا به شدت خواهان اتحاد این کشور و مخالف با هرگونه اقدام جدایی طلبانه هستند و ایده استقلال از حمایت افکار عمومی نیز برخوردار نیست.