گزارش خبری : پیشنهاد تسلیحاتی 115 میلیارد دلاری امریکا به عربستان
براساس گزارشهای افشا شده، دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا، پیشنهاد فروش 115 میلیارد دلار سلاح به عربستان سعودی را مطرح کرده است.
خبرگزاری رویترز که متن یک گزارش محرمانه را مشاهده کرده است، روز چهارشنبه گزارش داد این پیشنهاد که بالاترین پیشنهاد تسلیحاتی ارائهشده امریکا به عربستان سعودی در 71 سال اخیر به شمار میآید، فروش تسلیحات و تجهیزات و همچنین ارائۀ آموزشهای نظامی را شامل میشود.
این گزارش که از سوی ویلیام هارتونگ از مرکز سیاست بینالمللی در امریکا تهیه شده، متشکل از 42 قرارداد جداگانه میباشد که هنوز بخش اصلی آن به عربستان ارسال نشدهاست.
هارتونگ به رویترز گفت این گزارش در تاریخ 8 سپتامبر (18 شهریور) منتشر خواهد شد. گزارش هارتونگ براساس دادههای آژانس همکاری امنیتی دفاعی منتشر شده است.
به گزارش رویترز، «از زمانی که اوباما در ژانویه 2009 قدرت را در اختیار گرفت، پیشنهادهای تسلیحاتی امریکا به عربستان سعودی شامل همه نوع تجهیزات نظامی می شود؛ از تسلیحات سبک و مهمات گرفته تا تانک، بالگردهای تهاجمی، موشکهای هوا به زمین، موشکهای دفاع از کشتی و ناوهای جنگی. واشنگتن همچنین به نیروهای نظامی سعودی درباره استفاده و نگهداری از [تسلیحات نظامی] آموزش دادهاست.»
هارتونگ تصریح کرد حجم تسلیحاتی که امریکا به عربستان سعودی میفروشد، میتواند اهرم مناسبی برای اعمال فشار علیه ریاض باشد.
هارتونگ گفت: «اکنون زمان آن است که دولت اوباما از بهترین اهرمی که در اختیار دارد، وابستگی عربستان سعودی به تسلیحات و حمایت امریکا، در اولین گام علیه جنگ در یمن استفاده کند.»
هارتونگ ادامه داد: «پس گرفتن پیشنهاد کنونی [جهت] ارائۀ تانکهای رزمی یا توقف بخشی از دهها میلیارد تسلیحات و خدمات نظامی، پیامی روشن به رهبران سعودی است که آنها باید بمباران همه جانبه [مناطق نظامی و غیرنظامی یمن] را متوقف کنند و گامهایی واقعی در جهت مقابله با (افزایش) تلفات غیرنظامیان بردارند.»
براساس اعلام «ائتلاف کنترل تسلیحاتی»، گروهی که مخالف فروش تسلیحات است، بریتانیا، فرانسه و امریکا پیمان تجارت تسلیحاتی سال 2014 را با صادرات تسلیحات متعارف به کشورهایی که جنایات جنگی مرتکب میشوند، نقض کردهاند.
دولت اوباما ماه گذشته بستۀ کمک تسلیحاتی به عربستان سعودی، به ارزش بالغ بر 1.15 میلیارد دلار را تایید کرد.
تجاوز نظامی عربستان سعودی به یمن از فروردین 1394 آغاز شده است. براساس اعلام سازمان ملل در این تجاوز نظامی تاکنون بیش از 10 هزار نفر کشته شدهاند.
خشم و اعتراض نسبت به فروش تسلیحات نظامی به عربستان سعودی موجب شد تا برخی از نمایندگان کنگرۀ امریکا خواستار اعمال محدودیتهایی در ارسال تسلیحات نظامی به عربستان سعودی شوند؛ در همین رابطه پنتاگون هشدار داد حمایت از عربستان سعودی در جنگ یمن، «چک سفید امضا» نبوده است.
اعتراض امریکاییها علیه فروش سلاح به عربستان
فعالان طرفدار حقوق بشر با برگزاری اجتماعی در واشنگتن دیسی، علیه فروش سلاح به عربستان سعودی تظاهرات کردند.
فعالان حقوق بشر کشتار غیرنظامیان یمنی از سوی عربستان سعودی را محکوم و با مردم یمن ابراز همدردی کردند.
معترضان به دستهای خود رنگ قرمز زدند و واشنگتن را به همدستی با رژیم سعودی در کشتار غیرنظامیان یمنی متهم کردند.
فعالان صلح همچنین از نمایندگان کنگره خواستند تا نگذارند دولت مالیات مردم امریکا را خرج حمایت از رژیم عربستان سعودی کند.