انتقاد خطیب نماز جمعه کابل از بدعهدی آمریکا
(last modified Sat, 02 Feb 2019 09:54:55 GMT )
بهمن ۱۳, ۱۳۹۷ ۱۴:۵۴ Asia/Dushanbe
  •  انتقاد خطیب نماز جمعه کابل از بدعهدی آمریکا

خطیب نماز جمعه کابل از پیمان امنیتی آمریکا و دولت افغانستان انتقاد کرد و گفت، با وجود این پیمان، در چهار سال گذشته 45 هزارنفر از نیروهای امنیتی افغانستان کشته شده اند.

« ایاز نیازی» با اشاره به قتل عام همه روزه مردم افغانستان افزود در چهار سال گذشته تنها 70 نفر از نیروهای نظامی خارجی در افغانستان کشته شده اند و خارجی ها تنها نظاره گر کشته شدن مردم افغانستان هستند. نیازی گفت حضورآمریکایی ها برای تامین منافع خودشان است.

وی با تاکید بر ضرورت خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان تصریح کرد برقراری صلح در افغانستان خواسته تمام مردم  این کشور است اما از طریق آمریکا صلح به دست نخواهد آمد.

پیمان امنیتی بین کابل - واشنگتن سال 2014 میلادی با وجود مخالفت مردم افغانستان امضا شد.

طبق بند دوم این توافق نامه؛ آمریکا موظف به آموزش، تجهیز، حمایت و تقویت پایدار نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان است. ایجاد و ارتقای سیستم لجستیکی نیروهای امنیتی افغانستان، گسترش ظرفیت‌های اطلاعاتی، تقویت توانائی نیروهای هوائی و راه اندازی تمرینات مشترک نظامی از دیگر تعهدات آمریکا در این توافق است.

در این توافق همچنین آمده است: طرفین برای افزایش سطح قابلیت‌های نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان و به منظور دفع و پاسخ به تهدیدات داخلی و خارجی باهم کار می‌کنند.  

به رغم تعهد آمریکا به تجهیز ارتش افغانستان واقعیت این است که واشنگتن در چهار سال گذشته به علل مختلف از تحویل سلاح پیشرفته و راهبردی به نیروهای نظامی افغانستان خودداری کرده است تا جایی که نیروهای امنیتی افغانستان از نداشتن تجهیزات مورد نیاز برای مقابله با تهدیدات فزاینده در این کشور رنج می برند. به علت اتخاذ چنین سیاستی از سوی آمریکا، مقامات افغانستان بارها تهدید کرده اند درصورتی که این رویه ادامه پیدا کند، سلاح مورد نیاز خود را از کشورهای دیگر تامین خواهند کرد.

آمریکا در چهار سال گذشته نه تنها از تجهیز ارتش افغانستان خودداری کرده است بلکه نیروهای امنیتی این کشور را در مقابل تروریست های گروه تکفیری داعش و همچنین حملات طالبان تنها گذاشته است. به طور نمونه در یکی دو سال اخیر بارها کنترل چند شهر مهم افغانستان بین طالبان و دولت مرکزی دست به دست شده است اما نیروهای امریکایی همواره از عمل به تعهدات خود در توافق نامه امنیتی سر باز زده اند.

از همین روست که بسیاری از مقامات و مردم افغانستان بر این باورند که توافق نامه امنیتی هیچ دستاوردی برای این کشور نداشته است.

ذکیه سنگین نماینده پیشین ولایت پروان در مجلس نمایندگان افغانستان و تحلیلگر مسایل این کشور به خبرگزاری اسپوتنیک می‌گوید: «مجلس نمایندگان افغانستان به امید صلح و کمک به نیروهای امنیتی، توافق نامه امنیتی را تصویب کرد، اما آمریکا به تعهدات خود عمل نکرد و به جای این‌که وضعیت امنیتی بهتر شود، برعکس بدتر شد و هر روز مردم افغانستان قربانی می‌شوند. تاکنون نماینده‌های مجلس چند بار بازنگری در این توافق را خواستار شده اند اما واضح است که آه و ناله مردم افغانستان و صدای مجلس نمایندگان شنیده نمی شود."

طبق گزارش سازمان ملل متحد، تلفات غیر نظامیان در افغانستان در سه سال گذشته روندی افزایش داشته است. طبق گزارش این سازمان، در شش ماه نخست سال 2018 حدود 1700 غیرنظامی در افغانستان کشته شدند که این بالاترین شمار تلفاتِ غیرنظامی در ۹ سال گذشته است.

 بسیاری بر این باورند که علت اصلی وخامت اوضاع امنیتی افغانستان از جمله کشته شدن نیروهای امنیتی و غیرنظامیان، سیاستهای آمریکا در همسویی با گروههای افراطی و تروریستی از یکسو و رها کردن نیروهای امنیتی و دولت افغانستان در مقابل این گروهها از سوی دیگراست.

همین شرایط باعث شده است تا حدود 18 سال پس از لشگرکشی آمریکا به افغانستان، خروج نظامیان آمریکایی به خواست اصلی و اولویت مردم و دولت افغانستان تبدیل شود.

 

کلیدواژه