عقب نشینی مجدد آمریکا در باره دستور کار نشست ورشو
دولت آمریکا در راستای سیایت ایران هراسی و ایجاد اجماع بین المللی علیه ایران ، نشست دو روزه ای را در ورشو پایتخت لهستان در 13 و 14 فوریه 2019 برگزار می کند.
مقامات ارشد آمریکا از مدتی قبل بر رویکرد ضد ایرانی این نشست تاکید کرده بودند .مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا اوایل ژانویه2019 به وضوح هدف برگزاری کنفرانس ورشو را تمرکز بر نفوذ ایران در منطقه اعلام کرده بود.
دولت ترامپ کارزار گسترده اقتصادی با اعمال بی سابقه ترین تحریم ها و جنگ تبلیغاتی وسیعی علیه ایران به راه انداخته است. واشنگتن با برپایی نشست ورشو و ادعای دعوت از 60 کشور برای حضور در آن ، بر این تصور است که در عرصه سیاسی نیز از دیدگاه خود اجماعی بین المللی علیه ایران ایجاد کرده تا تهران را وادار به تغییر سیاست های منطقه ای اش نماید.
با این حال مخالفت اتحادیه اروپا وکشورهای گروه 1+4 با دستور کار ضد ایرانی این نشست باعث شد تا آمریکا با هدف راضی کردن دیگر کشورها به شرکت در این نشست ، دستور کار آن را رسما تغییر دهد. وزارت خارجه آمریکا چندی قبل در چرخشی آشکار موضوعات این نشست را تغییر داد ودر بیانیه ای اعلام کرد که این نشست درباره موضوعات چندگانه یعنی «بحران های منطقهای و تاثیر آن بر غیرنظامیان در منطقه»، «توسعه موشکی و منع تکثیر»، «امنیت سایبری و تهدیدهای نوظهور در بخش انرژی» و «مقابله با افراط گرایی» خواهد بود.
با توجه به تشدید مخالفت ها ، واشنگتن بار دیگر در موضعی انفعالی تلاش دارد تا این گونه وانمود کند که در نشست ورشو طیف وسیعی از موضوعات مورد بررسی قرار می گیرد و روی کشور خاصی تمرکز ندارد.
در این راستا "ناتانی تک" Nathaniel Tek سخنگوی منطقه ای وزارت امورخارجه آمریکا چهارشنبه شب درخصوص برنامه نشست دو روزه ورشو گفت: این اجلاس بسیار وسیع است و روی کشور و موضوع خاصی تمرکز ندارد.
با وجود غایب بودن کشورهای بزرگ جهان مانند چین، روسیه و مشارکت ضعیف آلمان و فرانسه، این مقام آمریکایی، نشست ورشو را یک رویداد تاریخی خوانده که در آن تمامی شرکای منطقه ای واشنگتن از اسرائیل گرفته تا کشورهای عربی شرکت کرده اند. این در حالی است که مهمترین متحدان اروپایی آمریکا دیدگاه دیگری درباره اهداف این نشست دارند. به باور آنها محور اصلی دستور کار این کنفرانس ضدیت با ایران است.
این ادعا درحالی بیان می شود که آمریکایی ها اولین بار نفوذ ایران در منطقه و فعالیت های موشکی تهران را محور اصلی و تمرکز بحث های نشست اعلام کرده بودند، اما وقتی که با مخالفت های گسترده روبه رو شدند، از موضع خود عقب نشسته و اعلام کردند تمرکز نشست بر مسائل کلان منطقه خاورمیانه است.
بدین ترتیب نشست ورشو از روز چهارشنبه 13 فوریه در حالی با حضور آمریکا و چند کشور دیگر آغاز شد که در آن بسیاری از کشورها حضور ندارند یا در سطح بسیار پایین شرکت میکنند.
میزبانی لهستان به عنوان متحد اصلی آمریکا در شرق اروپا از این نشست که نشانه ای از سرسپردگی و تلاش دولت راست گرای این کشور برای جلب نظر واشنگتن محسوب می شود ، ناخرسندی اتحادیه اروپا و کشورهای بزرگ اروپا مانند آلمان و فرانسه را که معتقد به حفظ توافق هسته ای برجام هستند را برانگیخته است.
در این زمینه "توماس سیمونیاک" Tomasz Siemoniak نماینده پارلمان و وزیر دفاع پیشین لهستان، از اینکه دولت این کشور میزبان نشستی ضد ایرانی است، انتقاد کرد و گفت، دشمنی با ایران یا کشورهای دیگر، به نفع ورشو نیست.
در عین حال عدم استقبال کشورهای مهم و تاثیر گذار در عرصه خاورمیانه از نشست ورشو باعث شده تا واشنگتن ناچار شود تا اعلام کند که بیانیه پایانی این نشست را آمریکا و لهستان صادر خواهند کرد و بدین ترتیب تلاش دولت ترامپ برای همراه سازی دیگر کشورها علیه ایران عملا شکست خورده است.