تحریم های یکجانبه امریکا ،سوء استفاده از نظام مالی بین المللی
«اسماعیل بقایی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در دفتر اروپایی سازمان ملل متحد، در شصت و ششمین نشست هیات تجارت و توسعه ملل متحد (آنکتاد) ،تحریم های یکجانبه آمریکا ضد کشورهای مستقل را نقض آشکار حقوق اولیه انسانها و در تضاد با تلاشهای جمعی برای دست یابی به اهداف توسعه پایدار دانست.
بقایی تصریح کرد : "توسل بیش از حد آمریکا به تحریم های یکجانبه ،سوء استفاده این کشور از نظام مالی بین المللی است."
علیرغم گرایش ایالات متحده به استفاده از تحریمهای اقتصادی، اما آثار واقعی این تحریمها بوسیله اقتصاددانان مورد تشکیک و تردید واقع شده است.
مطالعات انجام شده بوسیله هافبوئر،اسکات و الیوتHAFBAUER-SCHOTT ELLIOTT نشان میدهداز میان 103 تحریم تشریح شده به وسیله این نویسندگان آمریکائی ،69 مورد یا به عبارت دیگر 67 در صد تحریمها ناموفق بودند.
تحریمهای اقتصادی گرچه معمولا خساراتی را برکشور تحریم شده تحمیل میکنند اما برای کشورهای تحریمکننده نیز دارای هزینههای سنگین است . برای مثال تحریمهای آمریکا در درجه اول شرکتهای نفتی این کشور را تحت تاثیر قرار داده است.برآوردها نشان میدهد که تحریمهای آمریکا برایران و لیبی و سوریه سالانه 7 میلیارد دلار خسارت جانبی برامریکا وارد میکنند و باعث از بین رفتن دویست هزار شغل در این کشور میگردند. تحریمهای یکجانبه آمریکا نظام تجارت جهانی و حقوق بین المللی را در معرض خطر جدی قرار داده است.
تحریمها میتوانند از جمله حق حیات را به خطر اندازند، حق غذا، شغل مناسب و استانداردهای اساسی زندگی را محدود کرده، حق تعیین سرنوشت را به چالش انداخته، و رژیمهای بهداشتی و غذایی را ضعیف کرده و در مسیر توسعه، مانع ایجاد میکنند.
خانم «گابریلا کوئواس بارون» Gabriela Cuevas Barron رئیس اتحادیه بین المجالس جهانی در گفت وگویی با ایرنا که روزشنبه منتشر شد، با اشاره به اقدامات یکجانبه گرایانه آمریکا در جهان با بیان اینکه فشار و تحریم به زندگی مردم عادی ضربه می زند، تصریح کرد: تحریم علاوه بر اینکه مانع گسترش گفت و گو می شود، مانعی نیز برای استفاده از امکانات و ظرفیتها به منظور رسیدن به صلح و ثبات نیز ایجاد می کند.
آمریکا در صف اول این رفتار غیر قانونی قرار دارد. در طول دهه های گذشته، آمریکا از هرگونه تلاشی برای توسل به تحریم تجارتها، اخلال در جریان سرمایه گذاری و مالی، بلوکه کردن داراییها، و منع مسافرت به منظور تحمیل خواستههای خود بر دیگر کشورها چشم پوشی نکرده است. آمریکا که خود را قدرت برتر جهانی میداند، هرگونه هنجار و حقوق بین المللی را پایمال میکند. به عنوان مثال، از سال ۱۹۸۴، آمریکا بیش از ۲۷ رژیم تحریمی مختلف را بر دولتهای گوناگون تحمیل کرده و بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۵، چندین بانک را در هفت کشور مختلف بیش از ۱۳ میلیارد دلار جریمه کرده است.
پیامدهای همه این اقدامات، بواسطه تحمیل تحریمهای موازی بر شرکتهایی از آمریکا و دیگر کشورهایی که با آنها معامله میکنند، بیشتر شده است.
از دیگر اهداف تحریم های اقتصادی امریکا میتوان به تلاش برای بیثبات کردن کشورهای مورد نظر از طریق فشارهای اقتصادی اشاره کرد. سوابق تحریمها نشان می دهد که تحریمهای اقتصادی تاثیرات مالی و تجاری برجا گذاشته اند ،اما لزوما"موفقیت سیاسی آنها چندان قابل توجه نیست .
با خروج یکجانبه آمریکا از برجام ، تحریمهای یکجانبه برداشته شده به همراه برخی تحریمهای جدید، مجدداً برقرارشد که در تضاد آشکار با برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است . آمریکا حتی دستور موقت مشخص شده در حکم دیوان بین المللی دادگستری در سوم اکتبر ۲۰۱۸ را اجرا نکرده و به جای آن، تحریمهای یکجانبه بیشتری را علیه ایران اعمال کرد.
"سید عباس موسوی" سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران شنبه شب در واکنش به اظهارات مقام های امریکا در خصوص تمایل به مذاکره و رویکرد به دیپلماسی گفت ؛ "در قاموس دولت آمریکا دیپلماسی، یعنی تحریم و تروریسم اقتصادی ؛ ایران تاکنون چیزی جز تحریم های غیر قانونی، جنگ و تروریسم اقتصادی از دولت آمریکا ندیده که به آن پاسخ دهد."