انتقاد ترکیه از گروه مینسک برای حل مناقشه قره باغ
در پی انتقادهای مقام های دولت باکو و بسیاری از کارشناسان آذری از بی توجهی روسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا برای پایان دادن به مناقشه قره باغ، ترکیه نیز از عملکرد این گروه انتقاد کرده است.
در این ارتباط ، "مولود چاووش اوغلو" وزیر امور خارجه ترکیه گفته است : روسای گروه مینسک برای حل مناقشه قره باغ ، تلاش نمی کنند."جیحون بایراموف" ، وزیر امور خارجه جدید جمهوری آذربایجان که در نخستین سفر خارجی خود به ترکیه رفته است - در دیدار با همتای ترک خود، گفت: "راه های حل مناقشه قره باغ مشخص است و موضع جمهوری آذربایجان درباره آن قاطع و تغییرناپذیر است". مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز پس از این دیدار، گفت: روسای آمریکایی، روسی و فرانسوی گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا که میانجیگری برای صلح قره باغ را به عهده دارند ، برای حل مناقشه قره باغ تلاش نمی کنند.
برغم اظهارات مقام های دولت ترکیه درحمایت ازجمهوری آذربایجان درجریان مناقشه قره باغ ، باید گفت، تردیدی نیست ، تا زمانی که ارمنستان ادعای موردنظر خود مبنی بر نسل کشی ارامنه توسط امپراطوری عثمانی بین سال های جنگ جهانی اول را درسطح بین المللی مطرح می کند ، مقام های آنکارا ازلاینحل ماندن مناقشه آذری - ارمنی درجهت منافع ترکیه سود می برند. درحال حاضر، بی تفاوتی غرب برای پایان دادن به مناقشه قره باغ با منافع دولت های بیگانه و کشورهای خارج ازمنطقه مطابقت دارد. مواضع ترکیه نیز با مواضع غرب درجریان مناقشه آذری - ارمنی هماهنگ تر است. با وجود این واقعیت ، به نظر می رسد مقام های آنکارا با اظهارنظرهای تند علیه ارمنستان و طرح مسائلی درجهت منافع جمهوری آذربایجان ، تلاش می کنند از منافع هرچه بیشتر ترکیه در روند جاری مناقشه قره باغ بهره برداری کنند.مقام های دولت الهام علی اف که از روند جاری تنش ها و درگیری ها با ارمنستان به شدت ازسوی مردم مسلمان جمهوری آذربایجان تحت فشار قرار دارند ، با انتقاد ازعملکرد گروه میانجیگر مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا ، تلاش می کنند این گروه را به تحرک هرچه بیشتر وادار سازند.درحالی که روسای مشترک گروه مینسک شامل آمریکا ، فرانسه و روسیه ، به دلیل بی توجهی به روند حل مناقشه قره باغ موقعیت خود را ازدست داده اند. دراین میان ، برغم بی توجهی ها ، روسیه دراین زمینه فعال است و مقام های مسکو همه مساعی خود را به کار گرفته اند تا مناقشه آذری - ارمنی را به تنهایی و بدون مشارکت سایر کشورها به نتیجه برسانند. به همین دلیل ، روند حل مناقشه قره باغ کند شده است. آمریکا و فرانسه نیز به عنوان دیگر روسای مشترک گروه مینسک که درعمل مواضع بیطرفانه خود را ازدست داده اند ، تلاش می کنند روند جاری را مغایر با منافع دولت ومردم مسلمان جمهوری آذربایجان به نتیجه برسانند. درهمین ارتباط ، "الدار نمازاف" دستیار پیشین رییس جمهوری آذربایجان و صاحبنظر و کارشناس سیاسی معتقد است: "دیگر گفتگوهای قره باغ فایده ای ندارد و زمان اقدامات جدی و قاطعانه فرارسیده است. به نظر می رسد که جمهوری آذربایجان که درمذاکرات خیلی بردباری نشان می داد ، به این باور رسیده است که طرف مقابل ازتمامی "خطوط قرمز" عبور کرده است. ضمن آن که اقدامات نیکول پاشینیان ، نخست وزیر ارمنستان بر روی فعالیت طولانی مدت گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا نیز خط بطلان کشیده است".با توجه به مواضع واقعی روسای گروه مینسک درقبال حل مناقشه قره باغ کوهستانی، بعید است این مناقشه با مشارکت روسای فعلی گروه مینسک به نتیجه برسد. با وجود این، تردیدی نیست که اتخاذ مواضع مقام های آنکارا درقبال جمهوری آذربایجان در روند مناقشه قره باغ با منافع ملی ترکیه مظابقت دارد. درعین حال، امتیازات دولت الهام علی اف به ترکیه در زمینه صدور انرژی ارزان و تبدیل این کشور به "هاب" انرژی ، طی چند سال گذشته مقام های آنکارا را به حمایت هرچه بیشتر از دولت باکو ترغیب کرده است.