بحران اقتصادی و فقر گام به گام مردم ترکیه
برغم تلاش های دولت آنکارا و اقتصاددانان ، مردم ترکیه هر روز شاهد کوچکتر شدن سفره های خود هستند.
افزایش روزافزون نرخ تورم ، افزایش بیکاری ، کاهش اشتغال جوانان جویای کار و تمامی این شاخص ها بخشی کوچک از اقتصاد در حال فروپاشی ترکیه قلمداد می شوند.
درحقیقت ، وخامت بحران اقتصادی و درهمین حال آمارهای مأیوس کننده ، تصویر تاریکی از میانگین تورم درترکیه نشان می دهند. در این میان ، بحران اقتصادی و فروپاشی لیر ترکیه همزمان با اقدامات مداخله جویانه "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه ، در حال وخیم شدن است.
بحران اقتصادی ترکیه از دو بعد داخلی و خارجی قابل بررسی است . برخی معتقدند دخالت های ترکیه درامور کشورهای همسایه بویژه سوریه و عراق همچنین لیبی و شرق دریای مدیترانه به شدت به اقتصاد داخلی ترکیه آسیب زده است. جدا ازمداخلات خارجی ، برخی شاخص های داخلی نیز از نگرانی های اقتصاددان های ترکیه پیرامون وضعیت داخی ترکیه حکایت دارد. به عنوان مثال ، آمار سالانه نرخ تورم دربازارهای ترکیه نشان می دهد این رقم درماه دسامبر گذشته به 14.6 درصد یعنی بالاترین سطح ثبت شده ازماه اوت 2019 میلادی رسیده است.
این درحالی است که بانک مرکزی ترکیه درتلاش های خود برای کاستن از میانگین نرخ تورم ، با برخی مشکلات مواجه است. درهمین چارچوب، بیانیه های منتشر شده اخیر توسط بانک مرکزی ترکیه نشان می دهد مردم این کشور اعتماد به پول ترکیه را از دست داده اند.
درعین حال ، بیانیه های جدید آماری درباره تورم ترکیه نشان دهنده شکست سیاست های پولی و مالی ترکیه است. با وجود این ، "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه به دخالت های خود درامور مؤسسه های مالی ترکیه ادامه می دهد. به طوری که بسیاری ازگزارش ها درماه های اخیر حاکی ازآن است که وی به غارت اموال دولتی و به کارگرفتن آن ها درچارچوب منافع خود ادامه می دهد.
دراین شرایط ، برخی تحلیلگران ترک به بهبود اوضاع تردید دارند، زیرا معتقدند ، اردوغان از دخالت در سیاستهای بانکمرکزی دست نخواهد کشید و این دخالتها زمینه وخامت اوضاع را بیش از پش فراهم خواهد کرد.
"ابراهیم قهوهچی" اقتصاددان و ستون نویس روزنامه "قرار" ترکیه در مقاله ای با عنوان "سقوط بزرگ" به بررسی وضعیت اقتصادی ترکیه پرداخت و نوشت: "ترکیه ازسال 2015 وارد بحران اقتصادی شده و این بحران در سال 2018 میلادی باعث به وجود آمدن مارپیچهای بزرگی ازبحران شده است. اکنون پیچ جدیدی از بحران اقتصادی در کشور آغاز شده است. امیدوارم بتوانیم این بحران را رد کرده و به آرژانتین تبدیل نشویم".
قهوهچی با اشاره به این که ساختار اقتصادی ترکیه از تولیدکننده به واردکننده تبدیل شده است ، در عین حال ، خاطر نشان کرد: "میزان بیکاری درکشور ازسال 2015 میلادی به طور مزمن درحال افزایش است. درحالی که میزان بدهی داخلی دولت کاهش یافته بود، اما با افزایش بدهی خارجی، آن هم به سرعت افزایش یافت".
در یک جمع بندی کلی از وضعیت بحران اقتصادی ترکیه می توان گفت، برغم وخامت اوضاع اقتصادی ترکیه ، این کشور تاکنون برنامه جامعی به منظور پایان دادن به این مشکلات تدوین و اجرا نکرده است. زیرا مقامات حزب حاکم ترکیه قصد خروج از کشورهای همسایه را ندارند. هدف رهبران آنکارا تداوم حضور در سوریه ، عراق ، لیبی و مشارکت در بحران شرق دریای مدیترانه است. به همین سبب ، تردیدی نیست که آنها تا زمانی که درگیر بحران های خارجی هستند ، باید اقتصاد ترکیه را نیز در شرایط نامناسب بحرانی پیگیری کنند.
بیشتر بخوانید: