اعتراض های دولت و مردم ترکیه علیه آمریکا
تصویب درخواست دولت ارمنستان درباره شناسایی نسل کشی ارامنه از سوی "جو بایدن" رئیس جمهوری آمریکا، با اعتراض های دولت و مردم ترکیه مواجه شده است.
با تصویب شناسایی کشتار ارامنه توسط امپراطوری عثمانی درسال 1915 میلادی به عنوان "نسل کشی"، ازهم اکنون زمینه های تشدید اختلاف های ترکیه و آمریکا آغاز شده است.
در پی اظهارات اخیر جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر به رسمیت شناختن رسمی نسل کشی ارامنه ، سیاستمداران موافق و مخالف دولت آنکارا و همچنین مردم ترکیه به این اقدام واکنش منفی نشان داده اند.
درحقیقت ، مردم خشمگین ترکیه با برگزاری چندین تجمع درشهرهای مختلف ترکیه ، با اجتماع مقابل سفارت و کنسولگری آمریکا ، اقدام ضد ترکیه ای رئیس جمهوری "دموکرات" آمریکا را محکوم کردند.
درچند روز گذشته ، تجمعات اعتراض آمیز متعددی با مشارکت اتحادیه جوانان ترکیه ، حزب وطن و چندین تشکل مدنی دیگر برگزار شده است و قابل پیش بینی است که این اعتراض ها درچند روزآینده نیز ادامه یابد. اجتماع کنندگان ضمن سردادن شعارهای ضد آمریکایی ، از مقام های دولت اردوغان خواستند پایگاه های نظامی آمریکا درسراسر ترکیه ازجمله پایگاه هوایی اینجرلیک Incirlik در آدانا را تعطیل کند.
موضوع تعطیلی پایگاه های نظامی آمریکا و سازمان نظامی ناتو در ترکیه موضوع جدیدی نیست. از زمان روی کار آمدن "رجب طیب اردوغان" ، دولت آنکارا بارها آمریکا را به تعطیلی پایگاه های نظامی این کشور دراراضی ترکیه تهدید کرده است. اما این تهدیدها تاکنون هیچگاه به مرحله عمل در نیامده است. در جریان تجمع اعتراض آمیز مردم ترکیه ، "سردار اسکوپلو" معاون رهبر حزب وطن و از جمله کارشناسان و صاحبنظران امور سیاسی و امنیتی ترکیه ، در سخنانی اعلام کرد: "پایگاه اینجرلیک، نیم قرن است که تبدیل به لانه جاسوسی و ترور و نیز مرکز فتنه شده است".
این کارشناس ترک همچنین تصریح کرد: "این مرکز لانه جریان فتح الله گولن و پایگاه حمله به کشورهای غرب آسیا تبدیل شده است. به همین دلیل ، نیروهای نظامی آمریکا باید ظرف مدت 15 روز ترکیه را ترک کنند و این پایگاه ها را به نیروهای ترکیه واگذار کنند".
پایگاه هوایی اینجرلیک ، یک فرودگاه نظامی متعلق به نیروی هوایی در شهر آدانا در جنوب ترکیه است. نزدیک به 5 هزار خدمه نظامی نیروی هوایی آمریکا و وابستگانشان در آن مستقر هستند. همچنین گفته می شود ، بیش از 50 بمب هسته ای از نوع B61 در این پایگاه استقرار یافته است.
ناگفته نماند که سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و ایالات متحده آمریکا ، ده ها پایگاه نظامی در شهرهای مختلف ترکیه در اختیار دارند که معروف ترین آن ها پایگاه هوایی اینجرلیک است. برخی ازاین پایگاه ها تحت کنترل سازمان نظامی ناتو است و برخی از آن ها نیز به صورت مستقیم توسط نظامیان آمریکایی اداره می شود. بنابر برخی گزارش های منتشر شده ، سازمان نظامی ناتو 9 پایگاه نظامی و آمریکا 10 پایگاه نظامی درترکیه دارند و برخی از گزارش ها حاکی است که ناتو در ترکیه 28 پایگاه نظامی دراختیار دارد که مکان و فعالیت برخی از آن ها محرمانه و مکان برخی دیگر مشخص است.
درگزارش های منتشر شده دیگری ، تصریح شده است که آمریکا دارای 40 پایگاه نظامی درمناطق مختلف ترکیه است به گونه ای که ترکیه از هر چهار طرف توسط پایگاه های نظامی ناتو و آمریکا محاصره شده است. با توجه به حضور نظامی گسترده آمریکا و سازمان نظامی ناتو درشهرهای مختلف ترکیه ، باید گفت، مقام های این کشور که هرازگاهی به منظور مستقل نمایی دربرابر قدرت های منطقه ای و جهانی اقدام می کنند، به شدت تحت فشارهای نظامی دولت های بیگانه قرار دارند.
کارشناسان می گویند، درصورتی که دولت های حاکم بر آنکارا توان تعطیلی پایگاه های نظامی آمریکا را نیز به دست آورند ، بعید است که به این امر اقدام کنند. در حقیقت ، تعطیلی پایگاه های نظامی غرب در ترکیه ، به توقف کامل همکاری های این کشور با دولت های غربی منجر خواهد شد.
بیشتر بخوانید: