درخواست دوباره مخالفان برای کناره گیری اردوغان از قدرت
(last modified Mon, 07 Jun 2021 03:33:32 GMT )
خرداد ۱۷, ۱۴۰۰ ۰۸:۳۳ Asia/Dushanbe
  • داوداغلوو خطاب به اردوغان: سکوت کن ، زیرا نتوانستی اقتصاد را درست کنی و مردم را گرفتار کرده ای
    داوداغلوو خطاب به اردوغان: سکوت کن ، زیرا نتوانستی اقتصاد را درست کنی و مردم را گرفتار کرده ای

روسای احزاب مخالف دولت آنکارا بار دیگر خواستار کناره گیری "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه از قدرت و برگزاری انتخابات زودهنگام شدند.

درهمین ارتباط ، "علی باباجان ، رئیس حزب دموکراسی و پیشرفت ترکیه و اقتصاد دان برجسته ترک درباره ادامه رنج ملت این کشور درصورت باقی ماندن حزب عدالت و توسعه در قدرت هشدار داد.

علی باباجان که درمراسم بازگشایی دفتر جدید این حزب در شرق ترکیه سخن می گفت ، همچنین تصریح کرد :اگر دولت اردوغان قدرت را واگذار نکند ، مشکل فقر در ترکیه تشدید خواهد شد و تا جایی پیش خواهد رفت که شهروندان ترک باید در سطل زباله ها دنبال غذا بگردند و به سبب فقر زباد خودکشی کنند".

در پی اظهارات اردوغان درباره اکتشاف میدان جدید گاز طبیعی در منطقه دریای سیاه ، "احمد داووداوغلو" رئیس حزب آینده و نخست وزیر اسبق ترکیه نیز به شدت به دولت اردوغان حمله کرد و او را بزرگترین نادان در کشور خواند و خطاب به وی تاکید کرد:سکوت کن ، زیرا نتوانستی اقتصاد را درست کنی و مردم را گرفتار کرده ای.

فشارهای احزاب مخالف به دولت اردوغان و تاکید بر کناره گیری ازقدرت در شرایطی مطرح می شود که رئیس جمهوری ترکیه قصد دارد با انتخاب دوباره در سال 2023 میلادی ، عمر ماندن خود در صدر هرم قدرت در ترکیه را به سه دهه افزایش دهد.

این درحالی است که تحلیلگران اقتصادی ترکیه معتقدند: سوء مدیریت و اتخاذ سیاست های اقتصادی نادرست در داخل و سیاست های نامطلوب درعرصه های خارجی ، ضربه های جبران ناپذیری بر پیکره سیاست و اقتصاد این کشور وارد کرده است.

درعین حال ، دولت اردوغان با بی اعتنایی به انتقادات اقتصادی ، سیاسی و حقوقی مطرح شده از سوی نهادهای مرتبط درسطح جهانی نظیر بانک جهانی ، صندوق بین المللی پول و اتحادیه اروپا ، تبعات سنگینی برای بازار ترکیه به همراه آورده است.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به دلیل یک دیدگاه  نامتعارف اقتصادی ، طرفدار نرخ پایین نرخ بهره است و نرخ بهره بالا را مانعی برای رشد اقتصادی و توسعه ترکیه تلقی می کند.

اردوغان ، پیش تر اقتصاد ترکیه را مشغول مبارزه با مثلث شیطانی "نرخ ارز، نرخ بهره و نرخ تورم" معرفی و بارها بر مخالفتش با نرخ‌های بالای بهره تاکید کرده بود.

درعین حال ، اقدامات اردوغان در زمینه برکناری سه تن از روسای بانک ‌مرکزی در دوسال گذشته و به نمایش گذاشتن استبداد رای در بخش سیاست‌ های پولی ، ضمن  زیرسوال بردن استقلال بانک ‌مرکزی ترکیه ، موجبات نگرانی سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به آینده وضعیت اقتصاد ترکیه را فراهم کرده است.

با مرور این واقعیت ها ، چنین به نظر می رسد که انتقاد روسای احزاب مخالف ترکیه نیز به دلیل نگرانی ها در راستای همین اقدامات رئیس جمهوری ترکیه مطرح شده باشد.

انتقادها از سیاست های نامناسب دولت آنکارا هر روز بیشتر و گسترده تر می شود. به عنوان مثال ، "فائق اوزترک" کارشناس سیاسی و از اعضای بلندپایه حزب جمهوری خلق  که بزرگ ترین حزب مخالف دولت آنکارا در پارلمان ترکیه محسوب می شود - خطاب به دولت اردوغان گفته است:"زمان خداحافظی با قدرتی که به اعتماد مردم پاک ما خیانت کرده فرا رسیده است. مردم و حزب جمهوری خلق آماده خداحافظی اردوغان با قدرت هستیم".

اظهارات این کارشناس ترک و از اعضای حزب جمهوری خلق ترکیه درشرایطی مطرح شده که نزدیک به دودهه است که مردم ترکیه به حزب عدالت و توسعه به دلیل گرایش به دین مبین اسلام اعتماد کرده و در عین حال ، به احزاب لائیک ترکیه پشت کرده اند. برخلاف تصور احزاب لائیک، مردم ترکیه درصورت برخورداری از آزادی رای ، به احزاب مشابه تمایل چندانی از خود نشان نمی دهند.

به هر حال ، در یک جمعبندی کلی از بحران اقتصادی و وضعیت معیشتی نامناسب اقشار آسیب پذیر ترکیه ، باید گفت: در پی اتخاذ سیاست های نامناسب دولت اردوغان در عرصه های داخلی و خارجی ارزش پول ملی ترکیه (نرخ لیر) در برابر ارزهای معتبر جهانی نیز همچنان روند کاهشی دارد. در نتیجه ، خروج سرمایه ها ازترکیه تشدید شده است. در واقع ، با کاهش ارزش پول ترکیه که در 18 سال گذشته بی سابقه است ، زمینه های فرار سرمایه ها داخلی و خارجی از ترکیه فراهم شده است.

 

بیشتر بخوانید: