تداوم بن بست در زمینه بهبود روابط روسیه و آمریکا
(last modified Wed, 13 Oct 2021 07:33:45 GMT )
مهر ۲۱, ۱۴۰۰ ۱۲:۳۳ Asia/Dushanbe
  • ریابکوف: از مذاکرات میان روسیه و آمریکا، مساله روادید و فعالیت دیپلمات ها بود
    ریابکوف: از مذاکرات میان روسیه و آمریکا، مساله روادید و فعالیت دیپلمات ها بود

سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه روز سه شنبه پس از دیدار با «ویکتوریا نولاند» همتای آمریکایی خود در مسکو گفت: «به سختی می‌توان مواضع ما را به هم نزدیک کرد. آمریکایی‌ها به منطق ما و خواسته هایمان گوش نمی‌دهند. اما با وجود این مذاکره سودمند بود». نولاند نیز موضوع اصلی گفت و گو‌ ها را برقراری روابط «پایدار و قابل پیش بینی» بین دو کشور دانست.

به گفته ریابکوف، یکی از مهم ترین موضوعات مورد مذاکره میان روسیه و آمریکا، مساله روادید و فعالیت دیپلمات ها در کنسولگری دو کشور بود که به علت موج اخراج متقابل دیپلمات‌ ها، در وضعیت آشفته ای به سر می برد.

به گفته معاون وزیر امور خارجه روسیه، با وجود این که درباره این موضوع بسیار رک و صریح با مقام آمریکایی بحث شد، اما اوضاع بهتر نشده است. نولاند در فهرست دیپلمات هایی بود که اجازه ورود به خاک روسیه را نداشت و فقط به وی اجازه داده شد تا برای سه روز مذاکره با مقامات روسیه، وارد این کشور شود.

آمریکا و روسیه دچار اختلافات عمیقی درباره بحران‌ های منطقه ای، اتهامات متقابل در زمینه مداخله انتخاباتی، حملات سایبری، کنترل تسلیحات و موارد متعدد دیگری هستند. اما این دو قدرت تلاش می‌ کنند گفت و گو درباره موضوعات با منافع مشترک را از سر بگیرند. از زمان روی کار آمدن جو بایدن به عنوان رئیس جمهوری جدید آمریکا در ژانویه 2021 ، رویکرد تقابلی واشنگتن در قبال روسیه دو چندان شده است. دولت بایدن که آشکارا موضع ضد روسی دارد، موضع گیری ها و اقدامات خود علیه مسکو را تشدید کرده است.

«ایان برمر»(Ian Bremmer) کارشناس سیاسی معتقد است که روابط آمریکا و روسیه در دوره بایدن «احتمالاً بدترین روابط از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خواهد بود.»

روند فشارهای ضد روسی از جانب واشنگتن اکنون به بهانه های گوناگونی تشدید شده است. درعرصه دیپلماتیک؛ دولت بایدن به بهانه مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و حملات سایبری علیه نهادهای آمریکایی اقدام به اخراج دیپلمات های روسی کرده که البته با واکنش متقابل مسکو مواجه شده است.

البته مسکو هم بارها آمریکا را به دخالت در انتخابات روسیه و حمایت آشکار از مخالفان متهم کرده است. درعرصه جنگ روانی؛ برای نخستین بار بایدن به عنوان بالاترین مقام آمریکایی صراحتا با ادبیاتی غیر دیپلماتیک، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را قاتل و فاقد روح توصیف کرد. این امر حاکی از نفرت و انزجار رئیس جمهوری آمریکا از رئیس جمهوری روسیه بود.

درعرصه اقتصادی و تجاری؛ دولت بایدن همانند دولت ترامپ بر مخالفت قاطعانه خود با هرگونه توسعه روابط روسیه با اروپا به ویژه در زمینه پروژه خط لوله گازی نورد استریم 2 تاکید کرده و روند تحریم شرکت های روسی دخیل در این پروژه را تداوم بخشیده است. 

این درحالی است که درعرصه نظامی و امنیتی نیز آمریکا با همراهی ناتو وارد فاز حمایت فعال از اوکراین شده و اقدامات تحریک آمیزی مانند برگزاری رزمایش های مشترک و ارائه کمک های نظامی و تسلیحاتی را به دولت کی یف انجام داده است.

به همین دلیل نیز پس از نشست بایدن و پوتین در ژنو در ژوئن 2021 و توافق برای انجام مذاکرات دو جانبه ، اختلافات میان دو کشور همچنان به قوت خود باقی مانده است. ازجمله در اواخر سپتامبر، نشستی درباره ثبات راهبردی و کنترل تسلیحات بین مقامات دو کشور برگزار شد. پس از رضایت دولت بایدن برای تمدید 5 ساله پیمان استارت جدید، روسیه خواهان احیای دیگر معاهدات تسلیحاتی مانند پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف) و نیز پیمان آسمان های باز است که آمریکا در دولت ترامپ از آنها خارج شده است. با این حال، این مذاکرات به دلیل اختلافات دو طرف به نتیجه خاصی نرسیده است.

اکنون نیز دور جدید مذاکرات مسکو و واشنگتن که با تمرکز بر پایان دادن به جنگ دیپلماتیک بین دو طرف صورت گرفت، بی نتیجه پایان یافته است. مجموع این مسائل نشان می دهد که چشم انداز مثبتی در زمینه  بهبود روابط روسیه و آمریکا وجود ندارد. /

 

بیشتر بخوانید:

 

کلیدواژه