مواضع ارمنستان درباره اقدامات تحریک آمیز جمهوری آذربایجان
با وجود نقائص موجود در مفاد توافقنامه ده ماده ای صلح قره باغ که در نیمه شب نهم نوامبر سال گذشته میلادی میان سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان با میانجیگری روسیه امضا شد، در ابتدا تصور بر این بود که این مناقشه طولانی مدت به صورت کامل حل و فصل شده است.
اما گذر زمان این حقیقت را اثبات کرده است که این مناقشه همچنان ادامه دارد و به هر بهانه ای در خطوط تماس نیروهای آذری و ارمنی درگیری های خونین و نگران کننده رخ می دهد. در این میان، اتهام متقابل نقض مقررات آتش بس در خطوط تماس نیروی های جمهوری آذربایجان و ارمنستان موجب شده است نهادهای بین المللی نتوانند مقصر اصلی را شناسایی و معرفی کنند.
تردیدی نیست که طرح اتهام های طرفین درگیری به یکدیگر صرفا" زمینه های تشدید خصومت های متقابل را تقویت و بی اعتمادی میان باکو و ایروان را تقویت می کند. در این شرایط ، مقام های ارمنستان به منظور اثبات تعرض جمهوری آذربایجان ، زبان سکوت را شکسته و وارد میدان شده اند.
در همین ارتباط ، "آرمن سارکیسیان" رئیس جمهوری ارمنستان در سخنانی درمجمع اقتصاد جدید بلومبرگ، اقدامات تحریک آمیز جمهوری آذربایجان را تشریح کرده است. سرکیسیان که برای شرکت دراین گردهمایی به سنگاپور سفر کرده بود، در بخشی از سخنان خود به حملات اخیر نیروهای ارمنستان در مرز مشترک دو کشور اشاره کرد و گفت : سال گذشته در دوره سخت اپیدمی ، کشور همسایه جمهوری آذربایجان جنگ فاجعه باری را در مقیاسی بزرگ در منطقه قره باغ به راه انداخت. به طوری که اقدامات تجاوزکارانه جمهوری آذربایجان تلفات جانی و خسارات زیادی به جمعیت و طبیعت وارد کرده است."
در این زمینه ، کارشناسان نظامی ارمنستان دیدگاه جنگ خزنده توسط جمهوری اذربایجان را مطرح کرده اند.
کارشناسان ارمنی می گویند ، در ماه می سال 2021 میلادی ، زمانی که نظامیان جمهوری آذربایجان به قلمرو ارمنستان در دو کیلومتری منطقه سیونیک Syunik حمله کردند ، در واقع جنگ جدید و خزنده میان دوطرف آغاز شده و بدیهی است که این روند همچنان ادامه خواهد داشت. شاهد آن هم تحریک در سیونیک بود. در واقع ، این تهدید جدی نه فقط برای ارمنستان ، بلکه برای منطقه است.
در این ارتباط ، "وان هامباردزومیان" Ambartsumian کارشناس نظامی ارمنستان معتقد است: چند ماهی است که جمهوری آذربایجان با الهام ازپیروزی درجنگ 44 روزه ، تاکتیک جنگ خزنده سیونیک را انتخاب کرده است".
وان هامباردزومیان همچنین تصریح کرد : هدف نهایی جمهوری آذربایجان دستیابی به کریدور در استان سیونیک و به رسمیت شناختن تمامیت ارضی آن است. برای دریافت کریدور با ترکیه و نخجوان از طریق سیونیک ، جمهئوری آذربایجان هر کاری که می تواند انجام می دهد".
این واقعیت را نباید نادیده گرفت که مقام های جمهوری آذربایجان به منظورانجام توصیه های برخی دولت های بیگانه و دولت های ذینفع در منطقه قفقاز جنوبی با وارد ساختن فشار بر ارمنستان ، می کوشند خواسته های طرف ثالث را در این منطقه محقق سازند. یکی از مهمترین دلایل فشارهای بیش ازیکسال گذشته دولت الهام علی اف بر ارمنستان، در اختیار گرفتن کریدور موسوم به زنگزور Zangezur از ارمنستان است.
هدف از این اقدام مقام های باکو کشاندن پای ترکیه به دریای خزر و آسیای مرکزی و به اصطلاح اتصال کشورهای موسوم به "ترک زبان" به ترکیه است. به رغم آن که در زمینه ترکی صحبت کردن و ترک زبان بودن کشورهای منطقه آسیای مرکزی تردیدهای جدی وجود دارد ، شکی نیست. بدیهی است که دولتمردان ترکیه به ازای حمایت های لفظی در جریان مناقشه قره باغ ، توانسته اند امتیازهای متعددی از دولت الهام علی اف دریافت کنند.
مرور تلاش های اخیر دولت الهام علی اف این حقیقت را اثبات می کند که بعید است دولت باکو و مردم مسلمان جمهوری آذربایجان از امتیازهای اعطایی به ترکیه نفعی ببرند ، در حالی که ترکیه توانسته است از مناقشه قره باغ بخش مهمی از مشکلات خود را حل و فصل کند.
به هر حال ، ادامه روند موجود نشان می دهد که ملت های قفقاز نه تنها بهره ای نخواهند برد ، بلکه ترکیه به عنوان تنها کشوری که با تجاوز به برخی از کشورهای همسایه در تمامی خطوط شکست خورده است ، به بهانه کمک به جمهوری آذربایجان قصد دارد تمامی مشکلات داخلی و منطقه ای خود را در جبهه قره باغ و به کمک جمهوری آذربایجان به نتیجه برساند. این درحالی است که روند موجود نشان می دهد که حزب عدالت و توسعه ترکیه پایگاه های مردمی خود را در داخل از دست داده و بعید است که بتواند در سال 2023 میلادی بار دیگر بر راس هرم قدرت در این کشور قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید: