تحلیل: مخالفت ارمنستان با احداث کریدور زنگزور
(last modified Thu, 25 Nov 2021 04:44:09 GMT )
آذر ۰۴, ۱۴۰۰ ۰۹:۴۴ Asia/Dushanbe
  • مقام های دولت ارمنستان مخالفت خود را با احداث کریدور زنگزور اعلام کرده اند
    مقام های دولت ارمنستان مخالفت خود را با احداث کریدور زنگزور اعلام کرده اند

از زمانی که مناقشه قره باغ کوهستانی با امضای توافقنامه ده ماده ای صلح قره باغ به پایان رسید ، رسانه های وابسته به دولت الهام علی اف و مقام های باکو بر احداث کریدور موسوم به زنگزور تاکید کرده اند.

با وجود آن که از احداث این مسیر ارتباطی در توافقنامه صلح قره باغ سخنی به میان نیامده است ، مقام های باکو همواره بر احداث این مسیر ارتباطی اصرار داشته اند. در حالی که احداث این دالان ارتباطی نه تنها برای جمهوری آذربایجان نفعی ندارد ، بلکه می تواند بر تنش های این کشور با ارمنستان بیفزاید. در مقابل ، به نظر می رسد احداث این دالان صرفا" در جهت جلب رضایت ترکیه صورت می گیرد. تردیدی نیست که مقام های دولت باکو در راستای خدمت به ترکیه و قرار گرفتن پشت سیاست های این کشور، بر احداث این مسیر ارتباطی اصرار دارند.

علیرغم تاکید مقام های جمهوری آذربایجان مبنی براحداث کریدور موسوم به زنگزور Zangezur ، مقام های دولت ارمنستان مخالفت خود را با احداث این کریدور اعلام کرده اند.

در همین ارتباط ، "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان گفته است: "مساله کریدور "زنگزور" نه امروز و نه هیچ وقت دیگر، بررسی نخواهد شد".

نیکول پاشینیان با حضور در برنامه ارتباط زنده فیسبوک درپاسخ به سوالات خبرنگاران همچنین اعلام کرد: "ما با اعطای کریدور به جمهوری آذربایجان برای متصل شدن این کشور به نخجوان از طریق خاک ارمنستان مخالف هستیم، در مقابل ، با رفع انسداد راه‌های مواصلاتی ریلی و جاده‌ای در منطقه قفقاز جنوبی موافقیم".

پاشینیان همچنین با توجه به تهدیدهای جمهوری آذربایجان احتمال از سر گیری جنگ را منتفی ندانست.

بر اساس توافقنامه صلحی که میان سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان با میانجیگری روسیه در نیمه شب نهم ماه نوامبر سال 2020 میلادی امضا شد ، کنترل مناطقی در منطقه قره‌باغ به جمهوری آذربایجان واگذار شده است. در ماه 9 توافقنامه ده ماده ای صلح قره باغ بر رفع انسداد مسیرهای ارتباطی تاکید شده است.

مقام های ارمنستان بر اجرای این ماده اصرار دارند و بر عکس مقام های جمهوری آذربایجان تلاش می کنند بخشی از اراضی ارمنستان را به منظور احداث یک کریدور ارتباطی از ارمنستان در اختیار بگیرند.

در حقیقت ، با وجود این ماده در متن توافقنامه صلح قره باغ ، مقام های جمهوری آذربایجان در راستای منافع ترکیه درصدد ازسرگیری جنگ با ارمنستان هستند. به همین دلیل است که مقام های دولت ترکیه همچنان از حمایت ازطرف آذری درجنگ با طرف ارمنی تاکید دارند. اخیرا" نیز وزیر امور خارجه ترکیه در این زمینه اظهارنظرهایی کرده است که با انتقادهای محافل سیاسی منطقه مواجه شده است. در همین راستا ، شبکه های وابسته به دولت باکو به طرح تهدیدهایی علیه ارمنستان روی آورده اند.

به عنوان مثال ، شبکه آذ ویژن جمهوری آذربایجان در گزارشی به نقل از کارشناسان با گرایش های ترکی تهیدید کرده است:   "درصورتی که دولت ایروان دالان زنگزور را دراختیار جمهوری آذربایجان قرار ندهد ، باکو هم می تواند دالان لاچین را مسدود کند".

از نگاه رسانه های وابسته به دولت الهام علی اف ، این موضوع که جمهوری آذربایجان بتواند دالان لاچین را مسدود کند ، موضوعی است که روسیه را وارد عرضه خواهد کرد. در واقع ، روسیه می تواند این موضوع را بهانه کند که تامین مایحتاج نیروهای صلح بان روسی درقراباغ ازطریق ارمنستان انجام می شود و به همین علت ، باید دالان لاچین باز بماند. درمقابل ، جمهوری آذربایجان می تواند به روسیه استفاده از فرودگاه فضولی و فرودگاه هایی را که در زنگیلان و لاچین ساخته خواهند شد ، پیشنهاد کند.

در یک جمعبندی کلی از بروز تنش ها و درگیری های فعلی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان ، باید به این حقیقت اعتراف کرد که مقام های دولت الهام علی اف به رغم تقدیم امتیازهای متعدد به ترکیه ، همچنان درصدد دادن امتیازهای جدید به این کشور هستند. به عبارت دیگر ، مقام های باکو به منظور کمک و مساعدت با ترکیه حاضر شده اند جنگ با ارمنستان را از سر بگیرند. در حالی که در این زمینه مردم مسلمان جمهوری آذربایجان مردد شده و دیگر حاضر نیستند دولت الهام علی اف را در جنگ با ارمنستان یاری کنند.    

 

بیشتر بخوانید:

 

کلیدواژه