تحلیل: اعتراضات مردمی به عادی سازی روابط ترکیه با اسرائیل
(last modified Wed, 02 Feb 2022 05:26:13 GMT )
بهمن ۱۳, ۱۴۰۰ ۱۰:۲۶ Asia/Dushanbe
  • اعتراضات مردمی به عادی سازی روابط ترکیه با اسرائیل
    اعتراضات مردمی به عادی سازی روابط ترکیه با اسرائیل

به رغم همه تلاش های بی وقفه و مداوم دولت "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه به منظور از سر گیری روابط با رژیم نژادپرست اسرائیل، مردم این کشور مسلمان همچنان مخالفت خود را با سیاست های نادرست دولت آنکارا ابراز می دارند.

 تلاش مقامات دولت آنکارا به ویژه شخص رئیس جمهوری ترکیه به منظور از سرگیری رابطه با رژیم نژادپرست اسرائیل در شرایطی است که مقام های دولت اردوغان تجربیات بسیار زیادی در زمینه رابطه با اسرائیل دارند. در عین حال، بسیاری از سیاستمداران دیندار و اسلامگرای ترکیه پیش از این به اشکال مختلف به افشای تلاش های سوء رژیم صهیونیستی در سطح منطقه اقدام کرده اند.

تنها به عنوان یک نمونه می توان به اظهارات سیاستمدار فقید ترکیه مرحوم "نجم الدین اربکان" نخست وزیر اسبق و تنها نخست وزیر اسلامگرای این کشور پس از تاسیس جمهوری ترکیه در سال 1923 میلادی تا زمان آغاز قرن بیست و یکم میلادی اشاره کرد. این سیاستمدار واقع بین و نکته سنج ترکیه در سال 1992 میلادی و زمانی که از تاسیس دولت کرد سخنی در میان نبود ، گفته بود: "آمریکا و اسرائیل می‌خواهند یک منطقه خودمختار در مناطق کردنشین شمال عراق ایجاد کنند که کاملا مطیع آن ها باشد".

سال ها بعد، افشاگری نجم الدین اربکان به حقیقت پیوست و تلاش های دولت های غربی به رهبری آمریکا و همچنین تلاش های اسرائیل برای تاسیس یک دولت کرد در شمال عراق نتیجه داده است.

در همین زمینه، "اسرائیل شاهاک" از نویسندگان صهیونیست و صاحبنظر در امور سیاسی، در کتاب خود مقاصد و نیت‌های واقعی اسرائیل را آشکار ساخت. وی پیرامون اصول و ابزار سیاست خارجی اسرائیل به افشای حقایقی اذعان کرده است. از جمله اسرائیل شاهاک نویسنده صهیونیست گفته است:  "هدف اصلی از سیاست های منطقه ای اسرائیل صرفا کسب هژمونی (سلطه گری) در غرب آسیا و سلطه بر کشورهای این منطقه علی الخصوص دولت های مسلمان و تلاش به منظور نابودی یا بی اثر کردن آن ها است".

به هر حال ، چنین به نظر می رسد که رئیس جمهوری ترکیه از تجربیات سیاستمداران پیش از خود درس نمی گیرد و همچنان به راهی می رود که پیش تر، رهبران احزاب مخالف مقام های دولت آنکارا را از این مسیر نهی کرده اند.

با ادامه بی توجهی های دولت اردوغان به سیاستمداران احزاب مخالف، مردم ترکیه بار دیگر به خیابان های آمدند و به سیاست های دولت آنکارا در زمینه از سر گیری رابطه با اسرائیل اعتراض کردند. در این راستا، مردم شهر‌های استانبول و آنکارا با برگزاری تجمع، بار دیگر به هرگونه عادی سازی روابط ترکیه با رژیم صهیونیستی اعتراض کردند.

مردم پایتخت با تجمع در مقابل اقامتگاه سفیر رژیم صهیونیستی در آنکارا ، با در دست داشتن پلاکارد‌هایی به رژیم اسرائیل لقب کودک کش داده و اعلام کردند، "قاتلان کودک را در کشورمان نمی خواهیم."

تجمع کنندگان همچنین با سر دادن شعار‌های ضد آمریکایی و ضد صهیونیستی، اعتراض خود را به از سر گیری رابطه با اسرائیل ابراز داشتند.

در این تجمع پرشور و خودجوش مردمی، برخی از جوانان ترکیه در قالب انجمن جوانان آناتولی تاکید کردند: "تا نابودی کامل رژیم صهیونیستی، صحنه مبارزه با این رژیم اشغالگر را خالی نخواهند کرد".

 پیش از این، رژیم نژادپرست اسرائیل یک کشتی کمک رسان و امدادی ترکیه را که به منظور کمک به مردم غیرنظامی فلسطین به غزه اعزام شده بود، به خاک و خون کشیده بودند. 

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه اخیرا در راستای تلاش هایش به منظور از سر گیری رابطه با رژیم صهیونیستی، مدعی شده است:  "روابط ترکیه و اسرائیل برای امنیت و ثبات منطقه حیاتی است و روابط آنکارا با یهودیان و اسرائیل قوی و پایدار خواهد ماند".

 اظهارات اخیر اردوغان این حقیقت را اثبات می کند که مقامات ترکیه همواره تلاش کرده اند در راستای منافع حزبی، سیاسی و اقتصادی از مردم بی دفاع فلسطین حمایت کنند.

در همین راستا، چنین به نظر می رسد در شرایطی که ترکیه با بحران های اقتصادی و پولی و مالی شدیدی مواجه شده است، دولت اردوغان تلاش می کند از موقعیت رژیم اسرائیل در جهت منافع ترکیه بهره برداری کند. 

در یک جمع بندی کلی باید گفت؛ برگزاری تظاهرات ضد اسرائیلی مردم ترکیه آن هم در شرایطی که مقامات دولت آنکارا در راستای حل اختلاف ها با کشورهای حاشیه دریای مدیترانه، به عادی سازی روابط با رژیم نژادپرست اسرائیل روی آورده اند، نشان می دهد که تظاهرات مردم ترکیه در شهرهای مختلف این کشور حرکتی خودجوش با هدف احقاق حق مردم فلسطین بوده است.

 

بیشتر بخوانید:

 

کلیدواژه