تفسیر - برگزاری رزمایش کشورهای عضو سازمان شانگهای در سین کیانگ چین
(last modified Tue, 29 Nov 2016 07:51:54 GMT )
آذر ۰۹, ۱۳۹۵ ۱۲:۵۱ Asia/Dushanbe
  • تفسیر - برگزاری رزمایش کشورهای عضو سازمان شانگهای در سین کیانگ چین

رزمایش مشترک کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای ازروز سه شنبه 29 نوامبر ،در منطقه مسلمان نشین سین کیانگ چین آغاز شد .

هدف از برگزاری این رزمایش شش روزه ،آمادگی نیروها برای مقابله با تروریسم ،تجزیه طلبی و افراط گرایی اعلام شده است .

دراین باره، یراسلاف راشوپکین دستیارفرمانده نیروهای نظامی منطقه مرکزی روسیه خاطر نشان ساخت، دراین رزمایش ،نیروها عملیات نظامی را عمدتا درمناطق کوهستانی انجام می دهند .

به گفته این نظامی بلند پایه روسیه، در رزمایش مذکور نیروهای نظامی شرکت کننده همچنین در پی افزایش مهارت ها درتیراندازی، خمپاره اندازی و به کار گیری موشکهای ضد تانک همراه با ارتقای فنون وعلوم نظامی  هستند. ضمن آنکه سنجشگری از کارکرد نیروهای ویژه و سطح آموزش آنها نیز به عمل می آید .

از زمانی که گروه شانگهای-5 ،با پیوستن ازبکستان به آن درسال 2001به سازمان همکاری شانگهای تغییر نام یافت تاکنون، بین اعضاء رزمایش دو جانبه انجام شده است که در این مورد می توان به رزمایش مشترک چین و روسیه دوعضو مهم این نهاد در سالهای گذشته اشاره کرد .

همچنین بین چین و برخی اعضای سازمان شانگهای رزمایش دوجانبه به منظور ارتقای دانش نظامی وآماده نگهداشتن نیروها با هدف مقابله با اقدامات  تروریستی برگزار شده است.

منتهی اولین رزمایش مشترک بین اعضای شانگهای در2003  در دو مرحله درپایگاههای آموزشی قزاقستان و چین برگزارشد که درآن باستثنای ازبکستان بقیه پنج کشورعضو شرکت داشتند .

واقعیت این است که با تشکیل سازمان همکاری شانگهای ، کشور های عضو بویژه چین و روسیه گام های بلندی باهدف بر طرف کردن خطر تروریسم ، افراط گرایی و تجزیه طلبی برداشتند .  

درعین حال اعضای این نهاد منطقه ای با انعقاد قرار دادها ی امنیتی به سالها نگرانی خود بابت مرزهای مشترک پرتنش پایان دادند .

بدان معنا که طبق قراردادهای امنیتی، حدود مرزهای مشترک با علامتگذاری مشخص و به تبع آن ، امنیت کشورهای عضو نیز به میزان قابل ملاحظه ای تامین شد .

پیدایش و شکل گیری سازمان شانگهای دردوران بعد ازجنگ سرد به شرایطی مربوط می شود که چین وروسیه، وضعیت تک قطبی آمریکا بویژه گسترش جغرافیایی ناتوبه سمت شرق را تهدیدی علیه منافع و امنیت ملی خود ارزیابی کردند . پس از آن بود که شانگهای از جهت راهبردی در دوحوزه نظامی وامنیتی در مسیررشد وتکامل قرار گرفت .

یکی از کارکردهای ویژه شانگهای ، مبارزه با تروریسم وخشکاندن ریشه  افراط وباندهای قاچاق مواد مخدراست که عمدتا از افغانستان به سمت سین کیانگ و کشورهای پیرامونی آن سر ریز می شود . به همین دلیل اعضاء به امضای قرار دادهای امنیتی بسنده نکردند  و معتقدند مبارزه با سوداگران مرگ نیازمند بازوی فعال و کار آمد نظامی است و این نیز با انجام رزمایش های نوبتی و مستمر بین اعضاء امکان پذیر است .

البته یکی از ایده های تشکیل سازمان شانگهای  ضمن تامین امنیت  ، ایجاد فضایی سالم برای کسب و کارتجاری و رونق بخشیدن به اقتصاد کشورها از طریق دادو ستدها است که راه اصلی مبارزه با فقر ، از بین بردن بیکاری ، نفی خشونت و افراط گرایی تلقی می شود .

ایجاد بانک توسعه سازمان همکاری شانگهای ازسال ها پیش با همین هدف دردستور کاردبیر خانه این سازمان قرار گرفت .

سازمان همکاری شانگهای 20 درصد ذخایر نفتی و 50 درصد ذخایر گازی جهان را در اختیار دارد و اساسا همین پتانسیل باعث شده تا این سازمان در تکوین وتکامل نظامی خود ، بنا برضرورت ها  در انطباق با شرایط منطقه ای و جهانی به راه خود ادامه دهد .