هشدار مقام افغان در مورد خطر جنگ داخلی
(last modified Sat, 14 May 2022 04:33:03 GMT )
اردیبهشت ۲۴, ۱۴۰۱ ۰۹:۳۳ Asia/Dushanbe
  • هشدار مقام افغان در مورد خطر جنگ داخلی
    هشدار مقام افغان در مورد خطر جنگ داخلی

رئیس پیشین شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در مورد ناامنی، شورش و متعاقبا خطر وقوع جنگ داخلی در شمال افغانستان هشدار داد.

طالبان کمی پس از کسب قدرت در افغانستان در نیمه اوت سال 2021، کنترل سراسر کشور را در دست گرفت. ولایت پنجشیر در شمال افغانستان، آخرین ولایتی بود که به کنترل طالبان درآمد.

مخالفان طالبان در ولایت پنجشیر موسوم به «جبهه مقاومت ملی افغانستان» به تازگی، با شدت بیشتری نیروهای این گروه را به دستگیری غیرنظامیان متهم می کنند.

به گفته جبهه مقاومت ملی،  پس از عید فطر و تشدید نبردها علیه طالبان در ولایات تخار، بغلان و پنجشیر، نیروهای این گروه به طور گسترده ای بازداشت، آزار و کشتار غیرنظامیان را در دستور کار خود قرار داده اند.

به گزارش رادیو تاجیکی صدای خراسان به نقل از اوا، عبدالله عبدالله رئیس پیشین شورای عالی مصالحه ملی افغانستان با استناد به گزارش های منتشر شده در خصوص ناامنی و شورش های فزاینده در برخی ولایات شمالی از جمله پنجشیر، بغلان و تخار، درباره وقوع جنگ داخلی هشدار داده است.

عبدالله عبدالله که به تازگی افغانستان را ترک کرده، و در هند به‌ سر می‌برد، دیروز جمعه در صفحه فیسبوک خود طالبان را هدف انتقادات خود قرار داد و نوشت، عملکرد طالبان، موجب انزوای بیشتر افغانستان و افزایش تنش‌های قومی می‌شود و کشور را به سوی جنگ داخلی سوق می‌دهد.

دولت موقت طالبان، اخبار منتشر شده در باره بدرفتاری نیروهای این گروه با غیرنظامیان در ولایات شمالی را «بزرگنمایی» توصیف کرده است،  اما این سیاستمدار افغان، طالبان را به محاکمه صحرایی، کشتار و شکنجه‌ غیرنظامیان به نام دین، نقض قوانین بشری و سایر قوانین بین المللی متهم کرد و افزود، سیاست انحصار طلبی در قدرت و حذف مخالفان، مشکلات مردم و کشور را افزایش و افغانستان را به سوی بحران سوق داده است.

عبدالله از جامعه بین‌المللی و نهادهای حقوق بشری خواستار تحقیقات بی‌طرفانه درباره‌ حوادث اخیر در پنجشیر، بغلان و تخار شد.

از زمان اعمال حاکمیت طالبان بر سراسر افغانستان،  پدیده هایی همچون کثرت اقوام ساکن در افغانستان و خطر درگیری های قومی، حضور و فعالیت سلول های خفته گروه های تروریستی نظیر القاعده و داعش، بیکاری، فقر و تنگدستی و وجود مقادیر زیادی سلاح در دست غیرنظامیان، همواره تهدیدی برای صلح، ثبات و امنیت افغانستان قلمداد شده اند.

برخی سازمان های بین المللی و شخصیت های افغان نیز قبلا در باره خطر بروز جنگ داخلی و آشوب در افغانستان هشدار داده اند.

به رغم این انتقادها، تغییر رویه طالبان در دومین دور از حکومت خود بر افغانستان (از 15 اوت سال 2021)، نسبت به حکومت پیشین این گروه در دهه نود قابل انکار نیست و پذیرش حق تحصیل و کار برای زنان، اعلام عفو عمومی برای مقامات و کارکنان دولت پیشین و چشم پوشی از درآمدهای حاصله از تولید و توزیع مواد مخدر  این تغییرات عمده را تایید می کند.

کلیدواژه