تحلیل : پایان جام جهانی قطر و ابعاد غیر ورزشی آن
جام جهانی قطر با قهرمانی تیم ملی آرژانتین پایان یافت، اما به این جام نباید صرفاً نگاه ورزشی داشت. ابعاد سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جام جهانی نیز اهمیت زیادی داشت.
قطر کوچکترین کشوری است که تاکنون جام جهانی فوتبال را برگزار کرد. از قضا این کشور در برگزاری جام جهانی، موفق عمل کرد. برگزاری جام جهانی در قطر نشان داد که کشورهای کوچک با اقدامهای این چنینی میتوانند نام خود را در جهان برجسته کرده و برای خود تولید امنیت کنند.
از سوی دیگر، برگزاری موفق جام جهانی در قطر بدون کوچکترین مشکل امنیتی ثابت کرد منطقه غرب آسیا آنگونه که در رسانههای دنیا تبلیغ میشود تماما آشوب و هرج و مرج نیست بلکه منطقهای رو به رشد است. در واقع، جام جهانی قطر ثابت کرد ناامنی و هرج و مرج در منطقه غرب آسیا معلول سیاست قدرتهای بزرگ است و زمانی که مانند جام جهانی، قدرتهای بزرگ دخالتی نداشته باشند، این منطقه کمتر شاهد ناامنی و هرج و مرج خواهد بود. همچنین جام جهانی 2022 قطر نشان داد کشورهای اسلامی میتوانند در سایه مدارا در قبال هم در مسیر همکاری گام بر دارند و از تنشهای منطقهای بکاهند.
موضوع بعدی این است که برگزاری جام جهانی 2022 در یک کشور اسلامی ثابت کرد بر خلاف تبلیغات گستردهای که رسانههای غربی علیه دین مبین اسلام انجام میدهند، اسلام دین مهربانی و همزیستی مسالمتآمیز است. اسلام با هر گونه خشونت و ترور بیگانه است و کسانی که به نام اسلام مرتکب چنین جنایتهایی میشوند، اسلام را درک نکرده و نماینده جهان اسلام نیستند. اسلام واقعی و راستین، اسلامی مهربان است که بر همزیستی مسالمتآمیز همه شهروندان کشورها فارغ از دین و قومیت تأکید دارد. در همین راستا، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان، امروز دوشنبه در حاشیه نشست سوم مجمع گفتگوی تهران در دیدار محمد بن عبدالعزیز الخلیفی، معاون وزیر امور خارجه قطر در امور منطقهای، برگزاری موفقیتآمیز بازیهای جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را مایه افتخار کشورهای اسلامی برشمرد.
نکته مهم دیگر این است که جام جهانی قطر نشان داد رژیم صهیونیستی در میان ملتهای مسلمان، رژیمی منفور است. رویکرد صهیونیستها به این رخداد جهانی از منظر فرصتی طلایی برای تسریع و تعمیم عادیسازی سیاسی به ابعاد فرهنگی، اجتماعی و عمومی در دنیای عرب تعریف شده بود، اما در صحنهای معکوس جام جهانی قطر برخلاف محاسبات صهیونیستها به میدانی برای اعلام انزجار علیه رژیم صهیونیستی و حمایت از فلسطین و مقاومت مردم مظلوم این کشور تبدیل شد. نوع مواجهه تماشاگران حاضر در جام جهانی با خبرنگاران صهیونیستی در دوحه و برافراشتن پرچم فلسطین و شعارهای زنده باد فلسطین و مرگ بر اسرائیل در درون استادیومها مظهر نفرت ملتهای اسلامی علیه اشغالگران صهیونیستی بود.
موضوع مهم دیگر که بعد اجتماعی جام جهانی قطر را نشان داد، اهمیت خانواده نزد ستارههای دنیای فوتبال بود. فوق ستارههای فوتبال پیروزیها را در جام جهانی در کنار خانواده جشن گرفتند. لوکا مودریچ، ستاره کرواسی پس از کسب مقام سومی در جام جهانی، این موفقیت را در کنار فرزندان خود جشن گرفت. لیونل مسی، فوق ستاره آرژانتینی پس از کسب مقام قهرمانی، این موفقیت را در کنار همسر و فرزندان و مادر خود جشن گرفت. «سفیان بوفال»، هافبک تیم ملی مراکش پس از راهیابی این تیم به نیمه نهایی جام جهانی قطر به سمت سکوی هواداران رفت و با به آغوش کشیدن مادرش جشن شادی خود را برگزار کرد. این رفتارها نشان داد که خانواده بخشی از مسیر و عامل موفقیت ستارههای بزرگ دنیای فوتبال است.