چگونه ایران به جایگاهی برتر در زمینه سلامت زنان باردار رسید؟
-
چگونه ایران به جایگاهی برتر در زمینه سلامت زنان باردار رسید؟
یکی از مهمترین موضوعاتی که در دو دهه اخیر در کانون توجه قرار گرفته، جایگاه نظام سلامت ایران در میان کشورهای منطقه غرب آسیا و جهان است.
به گزارش رادیو دری؛ در قیاس با عموم کشورهای منطقه و خارج از آن، نظام سلامت ایران از موقعیت ممتاز و برجستهای برخوردار است و همین موقعیت مطلوب، زمینه را برای قرار گرفتن ایران در میان مهمترین کشورهای مقصد سلامت در منطقه قرار داده است.
در همین زمینه، ایران در سالهای اخیر پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه سلامت مادران باردار داشته است؛ کاهش قابل توجه مرگومیر مادران یکی از دستاوردهای مهم کشور است و از این نظر ایران یکی از معدود کشورهایی است که توانسته به اهداف توسعه کاهش مرگومیر مادران باردار برسد.
به گفته «محمدرضا ظفرقندی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران، این کشور از نظر کاهش میزان مرگ و میر مادران باردار جزء 3 کشور نخست دنیاست که این افتخار نتیجه سالها زحمت و تلاش است.
«محمد رئیس زاده» رئیس سازمان نظام پزشکی ایران نیز گفته است: هدف سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۳۰ کاهش میزان مرگومیر جهانی مادران به کمتر از ۷۰ مورد در هر ۱۰۰,۰۰۰ تولد زنده است، این درحالیست که هم اکنون این آمار در ایران ۲۲ در ۱۰۰ هزار تولد است.
واضح است که این پیشرفتها حاصل تلاشهای گسترده دولت، مراکز و سازمانهای بهداشتی ایران بوده است که در ادامه به برخی از مهمترین اقدامات انجام شده اشاره میشود:
1- توسعه زیرساختهای بهداشتی: شامل ساخت و تجهیز مراکز بهداشتی، افزایش تعداد مراکز بهداشتی و درمانی در مناطق مختلف ایران بهویژه مناطق محروم، تجهیز مراکز به دستگاههای مورد نیاز و فراهم کردن امکانات تشخیصی و درمانی لازم برای مراقبت از مادران باردار در مراکز بهداشتی.
2- برنامههای غربالگری: شامل غربالگری بیماریهای ژنتیکی، انجام آزمایشهای غربالگری برای تشخیص بیماریهای ژنتیکی در جنین، غربالگری بیماریهای عفونی و تشخیص و درمان بهموقع بیماریهای عفونی مانند هپاتیت و ایدز در مادران باردار.
3- آموزش و اطلاعرسانی: شامل برگزاری کارگاهها و کلاسهای آموزشی، آموزش مادران باردار در مورد تغذیه سالم، مراقبتهای دوران بارداری، زایمان طبیعی و شیردهی، استفاده از رسانهها و اطلاعرسانی از طریق رسانههای جمعی برای افزایش آگاهی عمومی در مورد اهمیت سلامت مادران باردار.
4- ترویج زایمان طبیعی: شامل حمایت از زایمان طبیعی، تشویق مادران به زایمان طبیعی و کاهش میزان سزارینهای غیرضروری، آموزش ماماها و ارتقای دانش و مهارت ماماها برای انجام زایمانهای طبیعی ایمن.
5- توزیع رایگان دارو و مکملهای غذایی: شامل توزیع مکملهای آهن و فولیک اسید، پیشگیری از کمخونی در مادران باردار، توزیع سایر مکملهای ضروری و تأمین نیازهای تغذیهای مادران باردار.
6- بیمه سلامت همگانی: شامل پوشش هزینههای بارداری و زایمان، کاهش بار مالی بر دوش خانوادهها و افزایش دسترسی به خدمات بهداشتی.
7- برنامههای تغذیهای: شامل توزیع سبد غذایی، ارائه سبد غذایی به مادران باردار در مناطق محروم، آموزش تغذیه سالم و ارتقای آگاهی مادران در مورد تغذیه مناسب در دوران بارداری.
8- حمایت از مادران شیرده: شامل تشویق به شیردهی، ترویج شیردهی انحصاری تا شش ماهگی و ادامه آن تا دو سالگی، آموزش شیردهی و آموزش مادران درمورد تکنیکهای صحیح شیردهی.
در پایان باید به این نکته اشاره کرد که ارتقای جایگاه ایران در نظام سلامت از جمله در زمینه سلامت زنان باردار، فواید بسیاری به دنبال داشته و دارد؛ برتری قابل توجه وضعیت بهداشت و سلامت در ایران و زیرساختها و نظام سلامت قوی و با پشتوانه، ایران را به یکی از مقاصد معتبر، در دسترس، ارزان و قابل اعتماد سلامت تبدیل کرده است.