حمل 16, 1396 08:51 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 16 حمل  1396

مباحث مربوط به ماجرای شفاخانه 400 بستر و اقدامات دولت علیه خاطیان این ماجرا،سفر رئیس جمهور افغانستان به جنوب شرق آسیا و استرالیا و بررسی راهبردهای منفعت طلبانه ترامپ در سوریه از موضوعات مهم نشریات چاپ امروز کابل است که در ادامه میخوانید:

روزنامه ی ماندگار در سرمقاله ای تحت عنوان  "قضیه ی چهار صد بستر به واکاوی های جدی تر نیاز دارد " چنین نوشته است :

وزارت دفاع افغانستان طی اعلامیه‌ای از برکناری نزدیک به ده نفر به اتهامِ غفلت در انجام وظیفه هنگام حملۀ گروهیِ مشترکِ طالبان و داعش به شفاخانۀ نظامی سردار محمد داوود خان خبر داده است.
در میان برکنارشدگان که عمدتاً افسران وزارت دفاع افغانستانند، دو جنرال که سمت‌های ریاست کشف وزارت دفاع ملی و رهبری نیروهای محافظتیِ این شفاخانه را به عهده داشتند نیز هستند که جمعاً باید به نهادهای عدلی و قضایی کشور فرستاده شوند.
از محتوای اعلامیۀ وزارت دفاع ملی پیـداست که این افراد به دلیل غفلت وظیفه‌ای باید به دادستانی فرستاده شوند یا شده‌اند. اما قراین و شواهد نشـان از آن دارد که ریشه‌های قضیۀ شفاخانۀ چهارصد بستر، بسیار عمیق‌تر از «غفلتِ وظیفه‌یی» است و چیزی کمتر از «خیانت و همکاریِ آگاهانه و مشترک با دشمن»، نمی‌توانسته این حمله را سامان دهد.

ماندگار می افزاید : 
اگرچه با توجه به سربسته ماندنِ قضیۀ قطعۀ امنیتی رجالِ برجسته و چند رویداد بزرگِ دیگر، این گمانه و پیش‌بینیِ نااُمیدانه وجود دارد که ابعاد مرموزِ فاجعۀ ۴۰۰ بستر کاملاً آفتـابی نخواهد شد و یا دست‌کم این‌که دستِ عدالت به گریبانِ مهره‌ها و گناه‌کارانِ اصلیِ این قضیه نخواهد رسید؛ اما با این‌همه شهروندانِ آگاهِ کشور مسوولیت دارند به دادخواهی پیرامونِ این قضیه ادامه دهند و حکومت را به رفعِ ابهامات و تحققِ راستینِ عدالت وادار سازند..

 "جلب همکاری کشورهای جنوب شرق آسیا برای ما مهم است" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی آرمان ملی است که در آن چنین آمده است :

برای نخستین بار یک رییس جمهوری افغانستان به کشور استرالیا سفر کرد.

رییس جمهوری افغانستان پس از آن از کشورهای اندونیزی و سنگاپور نیز دیدار خواهد کرد و در این دیدارهایش ضمن گفتگو با سران کشور های نامبرده پیرامون گسترش روابط و همکاری آن کشور ها با افغانستان در زمینه های اقتصادی و فرهنگی بحث هایی کرده اند و یا خواهند کرد.این در حالیست که سیاست خارجی افغانستان در سال های اخیر دچار نوساناتی گردیده است و کاستی های فراوانی از این رهگذر در آن دیده می شود.

آرمان ملی می افزاید :

 در چنین وضعیتی تأمین روابط میان کشورهای برجسته اقتصادی در جنوب شرق آسیا می تواند گام مهم و سازنده ای در راستای جلب همکاری های اقتصادی برای افغانستان باشد.

تحکیم روابط دیپلماتیک با این کشورها می تواند افغانستان را از انزوایی که به خاطر ضعف های سیاست خارجی ما ناشی می شود بیرون کند.

و به سراغ روزنامه ی  انصار می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان "راهبرد منفعت طلبانه ی ترامپ"  در سوریه چنین نوشته است :

تحولات سوریه در طی یک سال اخیر و در نتیجه حضور پررنگ نظامی روسیه در پشتیبانی از ارتش دمشق تا حد زیادی به نفع نیروهای حامی بشار اسد رقم خورد.

این روند تا جایی ادامه یافت که اولین نشست مخالفان میانه رو با نمایندگان دولت اسد در آستانه قزاقستان بدون مشارکت فعال و اثرگذار امریکا برگزار شد.

اما با پایان یافتن تغییرات سیاسی در راس ساختار حکومتی امریکا و روی کار آمدن ترامپ، اوضاع میدانی سوریه شکل جدیدی پیدا کرد.

به نحوی که تیم سیاسی جدید کاخ سفید از تصمیم قاطع برای اجرای عملیات آزادسازی رقه با حضور گروه‌هـای مدافع خلق خبر دادند که در راستای همین موضوع تعداد نظامیان امریکایی حاضر در سوریه به یک هزار نفر افزایش یافت.

در پایان انصار می افزاید :

دولت جدید امریکا تلاش دارد از وضعیت موجود به نفع پیشبرد سیاست‌هـایش در مواجهه با ریاض و دیگر کشورهای عربی منطقه استفاده کند. همچنانکه رسانه‌ای شدن همکاری با کردها در عملیات رقه با هدف تشدید نگرانی آنکارا از همکاری واشنگتن با نیروهای کرد و مشروعیت دادن به حضور آنها در تحولـات سوریه صورت گرفت تا به نحوی ترکیه را از نزدیکی رو به افزایش به سمت روسیه و ایران بازدارد.

در ادامه سیاست‌هـای منفعت طلبانه امریکا نیز بحث تداوم حمایت واشنگتن از تکفیری‌هـا در صورت متحد شدن در یک گروه با هدف جلب رضایت عربستان مطرح شده است. اگرچه تغییر تحولات میدانی به نفع بشاراسد، و تشدید احتمال قدرت یابی روسیه و ایران در این کشور در ارائه چنین سیاستی بی تاثیر نبوده است.