حمل 23, 1396 11:54 Asia/Kabul
  •  بررسی مطبوعات چاپ کابل 23 حمل 1396

"اشرف غنی و نقض آزادی بیان"،"امکان پذیری جلوگیری از حملات تروریستی" و "خاورمیانه صحنه ی جدی رویارویی روسیه و ناتو " عناوین سرمفاله روزنامه های امروز چاپ کابل است که در ادامه می شنوید:

"اشرف غنی و نقض آزادی بیان" عنوان سرمقاله روزنامه ماندگار است که در آن چنین آمده است: برخوردی را که آقای غنی پس از سفرش به سه کشـور استرالیا، سنگاپور و اندونزیا در نشست خبریِ خود با یکی از روزنامه‌نگاران انجام داد، خیلی خیلی برخوردِ ناشیانه و به دور از آدابِ کشورداری بود.

مقید کردنِ خبرنگاران به پرسش‌های مشخص، عملاً نقض آزادی بیان است.

هیچ رییس‌جمهوری حق ندارد به روزنامه‌نگاری بگوید که فلان چیز را بپرس و فلان چیز را حق نداری سوال کنی.

شاید رییس‌جمهوری نخواهد به برخی پرسش‌ها به دلایل مختلف پاسخ دهد، ولی از پرسیدنِ آن نباید جلوگیری کنـد.

ماندگار می افزاید : این‌گونه برخوردها مسلماً شایستۀ مقام ریاستِ دولت نیست و نباید نهاد ریاست‌جمهوری طوری با خبرنگاران برخورد کند که رابطۀ موجود میان دولت و رسانه‌ها به‌ کلی به‌تیرگی بگراید.

آقای غنی و ارگ ریاست‌جمهوری باید به اشتباهِ خود در قبالِ خبرنگاران، رسانه‌ها و اصلِ آزادی بیان معترف شوند و در صددِ ترمیمِ این رابطۀ آسیب‌دیده برآیند.

یقیناً رسانه‌ها پُلی میان دولت و مردم هستند و دولت برای ارتقای ظرفیت‌های خویش، باید چنین پُلی را تقدیر و تقویت کنـد.

 "امکان پذیری جلوگیری از حملات تروریستی"  عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان است که در آن چنین آمده است :

ریاست عمومی امنیت ملی با انتشار خبرنامه ای از جلوگیری از حملات تروریستی و انتحاری در ولایت پروان خبر داده است که  از سوی گروه حقانی در آن سوی مرزهای کشور طراحی شده است.

بر اساس این اعلامیه مطبوعاتی، شبکه تروریستی حقانی پلان داشته است تا با استفاده از یک موتر بم و چند تن افراد انتحاری حمله بزرگ انفجاری و تهاجمی را در دفتر والی پروان و حمله دیگر را در ولایت ننگرهار سازماندهی نماید. اما به گفته ریاست امنیت ملی افغانستان عاملان این حملات تروریستی را همراه با مقدار زیادی سلاح و مهمات از ناحیه پانزدهم شهر کابل بازداشت کرده و از حملات تروریستی در دو ولایت کشور جلوگیری بعمل آورده است.

 نویسنده می افزاید : بدون تردید این اقدام امنیت ملی کشور افغانستان و نیروهای تحت امر آن یک دستاورد بزرگ به حساب می آید و مهم تر آن که نشان دهنده امکان پذیر بودن جلوگیری از حملات تروریستی و انتحاری و در نهایت نشانه موفقیت نیروهای امنیتی کشور در برابر دشمنان مردم است.

این اولین بار نیست که امنیت ملی افغانستان به چنین دستاوردی نایل می گردد بلکه در گذشته ها نیز دستاوردهای کشفی و خنثی سازی توطیه های تروریستی دشمن عمده بوده است.

اما علی رغم این دستاوردها به خصوص در طی یک سال گذشته حملات مرگباری در سراسر افغانستان از جمله در کابل صورت گرفت. 

اکنون که اراده قوی برای مبارزه با دشمنان مردم در سطح سران حکومت وجود دارد و بسیاری از ابهامات موجود در شناخت دوست و دشمن رفع گردیده است، برای جلوگیری از حملات تروریستی و انتحاری تنها کمی تدبیر و تعهد به انجام وظایف از سوی ارگان های کشفی و امنیتی لازم است.

و به سراغ روزنامه ی انصار می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان "خاورمیانه صحنه ی جدی رویارویی روسیه و ناتو " چنین نوشته است :

ناتو علاوه بر افغانستان و عراق سعی کرده است در سایر بحران‌هـای منطقه خاورمیانه نیز حضور موثری داشته باشد. لذا این سازمان از زمان آغاز بحران سوریه در مارچ 2011 به صورت غیرمستقیم حضور داشته و این احتمال نیز وجود دارد که در آینده بصورت مستقیم نیز وارد بحران شود.

اطلـاعات موثق حاکی از آن است که نظامیان ناتو در سوریه به آموزش و تسلیح گروه‌هـای مسلح می پردازند و نیروهای عملیات ویژه از کشورهای انگلیس،فرانسه، امریکا، اردن و ترکیه فعالیت‌هـای شناسایی در خاک سوریه انجام داده اند. براین اساس، راهبرد این سازمان در سوریه را میتوان حمایت از عملیات‌هـای تندروانه برای ساقط کردن دولت قانونی سوریه دانست.

این نکته حائز اهمیت است که برخی از کشورهای اروپایی عضو ناتو،در ائتلاف بر ضد داعش حضور دارند ولی نیروهای ناتو در یک قالب منسجم و تحت عنوان این سازمان به عراق و سوریه برای مقابله با تروریست‌های سلفی - تکفیری اعزام نشده‌اند.

درپایان انصار می افزاید : گسترش اقدامات ناتو در خاورمیانه در طی دو دهه گذشته در حالی است که این سازمان اخیرا نیز دفتر دائمی خود در خلیج فارس را در خاک کویت دایر کرد، تا بدین ترتیب بتواند نقش بیشتری را در روند تحولـات خاورمیانه ایفا نماید.

و این در حالی است که احتمال عضوگیری این سازمان از کشورهای عربی منطقه در دوره زمانی بلندمدت نیز چندان دور از ذهن نمی نماید.

با توجه به این وضعیت به نظر میرسد که در درازمدت ناتو با گسترش حوزه‌هـای عملیاتی خود و به نمایندگی از غرب نقش فزاینده تری را در منطقه خاورمیانه ایفا نماید.

بویژه آنکه، روس‌هـا نیز با حضور قدرتمندانه خود نشان داده اند که در پی تحکیم جای پای خود در این منطقه هستند.

این مساله با توجه به درگیر بودن منافع غرب در خاورمیانه، میتواند این منطقه را به صحنه جدی‌تـر رویارویی روسیه و ناتو تبدیل نماید.