حمل 29, 1396 09:02 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 29 حمل 1396

"امریکا و افغانستان ، ازرفاقت شخصی تا شراکت راهبردی"،" دلالیل گسترش اعدام های صحرایی"و "سمت وسوی اختلافات روسیه و امریکا در خاور میانه" عناوین مهم نشریات چاپ کابل است که در ادامه میخوانید:

روزنامه ی ماندگار در سرمقاله ای تحت عنوان "امریکا و افغانستان ، ازرفاقت شخصی تا شراکت راهبردی" چنین نوشته است : اخیرا مشاور شورای امنیت رییس‌جمهور ترامپ به افغانستان سفر کرد و دردیدار با رییس دولت، رییس اجرایی و مشاور شورای امنیت، روی موضوعاتِ امنیتی و راهبرد جدیدِ ایالات متحدۀ امریکا در امر مبارزه با تروریسم درافغانستان بحث و تبادل نظر کردند.

تواب غورزنگ سخنگوی مشاور شورای امنیت افغانستان، سفر مشاور شورای امنیت امریکا به افغانستان را یک اقدامِ بی‌پیشینه در فصل تازۀ روابطِ دو کشورخوانده و تأکید کرده است که سفر آقای مک مستر، روی راهبرد جدیدِ امریکادر مبارزه با تروریسم در افغانستان تأثیر مثبت دارد.

همچنین گفته شده که مک‌ ماستر در این سفر از پیشرفت‌های اخیر درافغانستان ابراز رضایت کرده و حکومت وحدتِ ملی را هم‌پیمان و شریکِ قابلاعتماد ایالات متحده خوانده و اطمینان سپرده که امریکا به حمایت‌ها وهمکاری‌های همه‌جانبه و نزدیکِ خویش با افغانستان در عرصه‌های مختلف،به‌ ویژه مبارزه با تروریسم، تقویت مردم‌سالاری، اصلاحات و مبارزه با فساد ادامه می‌دهد ماندگار می افزاید :

تا کنون ـ به‌ ویژه در دورانِ آقای کرزی ـ رابطه و هم‌پیمانی افغانستان وایالات متحده، صرفاً به دوستی‌هایِ شخصی و تعارفاتِ دیپلماتیک و یا همخصومت‌هایِ شخصی و تشرهای سیاسی خلاصه شده است.

یعنی این‌ که در این‌ میان چیزی که محلی از اعراب نداشته، خواستِ مردم افغانستان و تعهداتی بوده که حکومتِ افغانستان به پشتیبانی جامعۀ جهانی به آن‌ها سپرده است.

" دلالیل گسترش اعدام های صحرایی" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان است که در آن چنین آمده است :چند روز پیش در ولایت سرپل سه زن و یک کودک از سوی افراد وابسته به گروه طالبان تیر باران شدند و دیروز دو نفر به اتهام داشتن روابط نامشروع درولایت لوگر از سوی طالبان محاکمه صحرایی و در نتیجه تیر باران شدند.

افراد گروه طالبان از سال ها بدین سو در ولایت های مختلف مردان، زنان وحتی اطفال را در محکمه صحرایی به سنگسار، تیرباران و یا قطع دست و پامحکوم کرده اند.

داعش نیز در چندین مورد شهروندان این کشور را در مناطق تحت کنترل این گروه به شدیدترین شکل مجازات کرده است.

تعدادی از افراد خودسر،فرماندهان مسلح غیر مسؤل، ملا امامان و متنفذین محلی نیز بارها دست به اقدامات غیر قانونی  زده و متهمین را خارج از مجرای قضایی به تحمل مجازاتهای سنگین مجبور کرده اند.

نویسنده می افزاید :اعدام و مجازات افراد، خارج از چوکات قانون از سوی هر کس و نهادی صورت بگیرد، محکوم و قابل پیگرد می باشد، اما وقتی که این گونه مجازات از طرف گروه طالبان، که خواهان تطبیق احکام شریعت در افغانستان می باشد، صورت میگیرد، باید بیشتر در باره آن غور شود.

طالبان و سایر گروه های مسلح مخالف دولت در مناطق تحت تسلط شان، قوانین نانوشته ای خودشان را به نام اسلام پیاده می کنند.

اکثر کسانی که حکم سنگسار و یا اعدام را صادر می کنند، کمترین فهم را از مسایل حقوقی و شرعی ندارند؛ در حالی که صدور چنین احکامی از نظر اسلام، تنها از سوی شخصیتهای نخبه و متخصص در اموردینی و شرعی صورت می گیرد و هر شخصی به نام عالم دین صلاحیت صدور و اجرای احکام جزایی اسلام را ندارد.

بنابراین باید علمای دینی کشور از طریق تبلیغ و صدور بیانیه ها ماهیت غیر دینی این گونهاعمال را از سوی طالبان و یا بزرگان و ملا امامان محل توضیح دهند .

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی انصار که در سرمقاله ای تحت عنوان  "سمت وسوی اختلافات روسیه و امریکا در خاور میانه" چنین نوشته است :در حالی که خاورمیانه با گستره وسیعی از بحران‌های سیاسی و امنیتی مواجه است و در کوتاه مدت ترسیم آینده‌ای روشن برای آن دشوار است، تشدید اختلـافات واشنگتن و مسکو در سوریه بویژه پس از حمله موشکی امریکا به خان شیخون نیز به بحرانی‌تـر شدن اوضاع دامن زده است، علـاوه بر آنکه بسترهای تصاعد بحران بین دو کشور در دیگر مناطق همچون یمن، عراق،افغانستان و حتی در حوزه انرژی نیز وجود دارد.

در این شرایط، شکست توافق‌هـای پیشین دو کشور در هماهنگی اقدامات نظامی وسیاسی برای حل بحران سوریه، هر احتمالی از جمله جنگ نظامی محدود میان دوکشور در خاک سوریه را محتمل کرده است، به نحوی که در طی همین چند روزاخیر درگیری‌هـای لفظی، صدور بیانیه و حتی گسیل ناوهای جنگی طرفین به سمت منطقه بحرانی سوریه تشدید شده است. 

در پایان انصار می افزاید وجود شکاف عمیق در سیاست‌هـای مسکو - واشنگتن در خاورمیانه که به تقابل جدی دو کشور بویژه در سوریه منجر شده است، وضعیت کاملـا جدیدی است که علـاوه بر وارد ساختن آسیب‌هـای جدی بر منافع دو کشور میتواند  بر بسیاری از ترتیبات آینده منطقه‌ای نیز تاثیرگذار باشد.

در این میان آنچه که بااطمینان می‌توان بیان کرد این است که این وضعیت در کوتاه مدت یا میان مدت تغییر نخواهد کرد و شاید سوریه مقدمه‌ای برای تغییر ساختارهای قدرت درنظام بین الملل باشد.