حمل 25, 1399 18:06 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 25 حمل 1399
    بررسی مطبوعات چاپ کابل 25 حمل 1399

"پرهیز از تنش میان پولیس و مردم" ، " وزارت صحت در مورد نحوه‌ی مراقبت از اشخاص مبتلا اطلاع‌رسانی کند"و" از صعود قیم جلوگیری کنید" ،مهمترین عناوین سرمقاله های روزنامه های امروز چاپ کابل است.

پرهیز از تنش میان پولیس و مردم عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین امده است :

در روزهای گذشته برای اعمال سیاست قرنطین حکومت دست به دامن پولیس شد. تنها در کابل یک‌هزار و 600 سرباز در خیابان‌ها برای منع رفت‌وآمد مستقر شدند. متأسفانه گزارش‌هایی هم از بدرفتاری و اصطکاک میان مردم و پولیس رسانه‌ای شد. بسیاری از مردم از رفتار قهرآمیز سربازان پولیس با مردم شکایت داشتند. با این‌که استفاده از نیروهای نظامی برای اعمال سیاست قرنطین در بسیاری از کشورها معمول است، اما آنچه که موضوع را در افغانستان متفاوت می‌کند، برخوردهای خشونت‌آمیز پولیس با مردم و یا حتا مردم با سربازان پولیس است. پیامدهای این کار زیان‌بار است. این کار نفرت عمومی را از پولیس که حافظ جان و مال مردم است، در پی دارد و همکاری مردم را در زمینه همکاری با تطبیق‌شدن وضعیت قرنطین دشوار می‎کند.

اطلاعات روز می افزاید :

اگر برنامه‌های مدیریتی حکومت در خصوص مهار ویروس کرونا درست پیش می‌رفت و سازوکار حمایت از شهروندان آسیب‌پذیر بر مبنای یک میکانیزم کارآمد عملی می‌شد، مردم خطر واقعی بحران کرونا را درک می‌کردند. در آن صورت اعمال سیاست قرنطین کار بسیار دشواری نبود. حالا که سربازان پولیس بر رفت‌وآمد مردم نظارت دارند، نیاز است رفتار حرفه‌ای و به دور از هرگونه خشونت با مردم داشته باشند. وزارت داخله باید به سربازان تفهیم کند که برخوردشان با شهروندان توأم با احترام باشد و درک این موضوع که چه رفت‌وآمدهای ضروری و غیرضروری است. هر نوع پرخاش‌گری و خشونت در برابر مردمی که ممکن است بسیاری از روی ناگزیری بیرون شده‌اند، نه‌تنها کمکی به تطبیق‌شدن قرنطین نمی‌کند،‌ بلکه اعتراض و بی‌باوری مردم را نسبت به پولیس بیش‌تر می‌کند. از طرف دیگر، نیاز است که شهروندان با پولیس در تطبیق سیاست قرنطین همکاری کنند. پس تنها راه، همکاری متقابل و پرهیز از اصطکاک است.

و وزارت صحت در مورد نحوه‌ی مراقبت از اشخاص مبتلا اطلاع‌رسانی کند عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

وزارت صحت باید آمار، نام‌ها و عکس‌های آن دسته از شهروندانی را که به بیماری ویروس کرونا مبتلا شده‌اند ولی خود سرگم‌اند و گوشی‌های‌شان خاموش است، منتشر کند. این وزارت می‌گوید شماری از شهروندانی که آزمایش‌شان مثبت است و به بیماری کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند، گوشی‌های‌شان را خاموش کرده‌اند و سرگم‌اند. این وضعیت بسیار خطرناک است. کسی که به مرض کرونا متبلا است و آزمایشش هم مثبت است، باید در خانه یا شفاخانه قرنطینه شود. این شخص اگر در خانه قرنطینه می‌شود، باید در تماس با وزارت صحت عامه باشد. اگر بیمار مبتلا به ویروس کرونا در خانه قرنطینه نباشد، خودش را از وزارت صحت پنهان کند یا از نزد کارمندان این وزارت فرار کند، ‌باید نام و شهرتش منتشر شود و از او خواسته شود که خودش را قرنطینه کند و با وزارت صحت در تماس باشد.

هشت صبح می افزاید :

باید این پیام به صورت حرفه‌ای به مردم رسانده شود که ترس از وزارت صحت عامه، ‌شفاخانه یا قرنطینه‌ی خانه‌گی بی‌مورد است. شخص مبتلا اگر در خانه قرنطینه شود و مورد مراقبت قرار گیرد، ‌احتمال آن زیاد است که شفایاب شود. شمار زیادی از بیماران هم در شفاخانه سلامتی خود را بازیافته‌‌اند. اگر کسی مبتلا باشد و هیچ جایی قرنطینه نشود، همه‌ی اطرافیان خود را مریض می‌کند. کهن‌سالان و کودکان بیش‌تر از جوانان آسیب‌پذیر هستند. بنابراین وزارت صحت‌عامه باید به صورت جدی در مورد نحوه‌ی مراقبت از بیماران اطلاع‌رسانی کند تا ترس کسانی که گوشی‌های خود را خاموش کرده‌اند از بین برود.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی انیس که در سرمقاله ای تحت عنوان از صعود قیم جلوگیری کنید چنین نوشته است :

پاکستان ازچندین هفته به این سو گذرگاه های تورخم، سپین بولدک- چمن ودیگر گذرگاه ها را به دلیل جلوگیری از گسترش ویروس کووید ۱۹ به روی تجارت وهرگونه رفت وآمد مسدود کرده بود، اما وزارت خارجه این کشور روز جمعه اعلام کرد که این گذرگاه ها در هفته سه روز به روی اموال تجارتی افغانستان باز خواهد بود.آگاهان امور اقتصاد از قیودات سخت گیرانه بر رانندگان وسایط باربری در این گذرگاه ها شاکی اند، اما وزارت صنعت وتجارت افغانستان با نشر اعلامیه یی گفته است که به زودی مشکلات ترانزیتی از طریق گذرگاه ها حل خواهد شد، همچنان این وزارت از ایجاد یک میکانیزم جامع تسهیلات ترانزیتی وانتقال اموال از پاکستان به افغانستان خبر می دهد وتاکید دارد که به اساس این میکانیزم قرار است سه روز در هفته این گذرگاه ها به روی اموال تجاری باز باشد،

در پایان انیس می افزاید :

دولتمردان باید از گذشت زمان تجربه بگیرند و تلاش کنند تا با رویدست گرفتن برنامه های مدون اقتصادی حداقل از لحاظ صنایع تولید زراعتی و مالداری به خود کفایی برسیم تا در حالات اضطرار بازار از کنترول خارج نگردد و بهای آنرا مردم بی بضاعت افغانستان که در وضعیت بد اقتصادی قرار دارند، نپردازند.

 

کلیدواژه