سفر ظریف به بغداد؛ گفت و گو درباره روابط راهبردی دو کشور همسایه؛
(last modified 1399-04-29T10:59:57+00:00 )
سرطان 29, 1399 15:29 Asia/Kabul
  • سفر ظریف به بغداد؛ گفت و گو درباره روابط راهبردی دو کشور همسایه؛

«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که روز یکشنبه در صدر هیاتی بلند پایه برای دیدار و گفت و گو با مقامات عراق وارد بغداد شد؛ با مقام های این کشور درباره روابط دو جانبه وموضوعات مهم منطقه ای وبین المللی گفت و گو کرد.

این گفتو گوها که با نشست وزیران  امور خارجه ایران و عراق آغاز شد و سپس با دیدار ظریف با مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق و دیگر مقام های بلند پایه این کشور ادامه یافت؛ در چهار موضوع  حائز اهمیت است .

موضوع نخست؛ تقویت روابط ایران و عراق است که به سطحی راهبردی ارتقا یافته است. از این دیدگاه  این سفر افق روابط تاریخی و مناسبات گسترده دو کشور را در دولت جدید «مصطفی الکاظمی» ترسیم خواهد کرد.

موضوع دوم؛ پیگیری پرونده ترور سردار قاسم سلیمانی است. سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که سوم ژانویه/13جدی1398 به دعوت رسمی مقامات عراق به این کشور سفر کرده بود، به همراه «ابومهدی المهندس» نائب‌رئیس بسیج مردمی عراق (الحشد الشعبی) و 8 نفر دیگر در حمله هوایی نیروهای متجاوز و تروریست آمریکایی نزدیک فرودگاه بغداد عراق، به شهادت رسید.

ظریف در کنفرانس خبری با «فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق گفت: متاسفانه اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار سپهبد  «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» و همراهانشان خسارت بزرگ برای مقابله با تروریسم در منطقه بودظریف افزود: ایران و عراق برای پیگیری و محاکمه عاملان این جنایت با یکدیگر همکاری می کنند.

ایران و عراق در کنار یکدیگر در برابر تروریسم ایستاده‌اند و شرایط منطقه اقتضا می کند که دو کشور درباره تهدیدهای امنیتی گروه های تروریستی از جمله داعش هوشیاری وآگاهی و آمادگی کامل داشته باشند.

موضوع سوم حائز اهمیت در این گفت و گوها؛ پیگیری توافق های بغداد – تهران در سفر  مارس 2018 روحانی به عراق، بویژه در زمینه تقویت و گسترش مناسبات، توسعه روابط اقتصادی و تقویت پیوندهای سیاسی است. وزیر امور خارجه ایران در اظهاراتش در بغداد با تاکید بر گسترش همکاری اقتصادی تهران و بغداد اظهار کرد، امکانات اقتصادی ایران و عراق می‌تواند برای پیشرفت مشترک دو ملت مورد استفاده قرار گیرد. «فؤاد حسین» وزیر امور خارجه عراق هم در این کنفرانس خبری با بیان اینکه بغداد به دنبال روابط متوازن با کشورهای همسایه است، گفت: ادامه توسعه روابط بازرگانی بین ایران و عراق با وجود همه گیری کرونا ضروری است.

اما موضوع  چهارم در نگاه به سفر وزیر امور خارجه ایران، روند تحولات منطقه و سیاست های مخرب امریکا در عراق و منطقه است. از اینرو این مذاکرات درآستانه آغاز نخستین سفر خارجی نخست وزیر عراق به عربستان، جمهوری اسلامی ایران و متعاقب آن آمریکا مورد توجه رسانه ها و کارشناسان سیاسی قرار گرفته است.
صرفنظر از گمانه زنی  برخی محافل دراین زمینه، آنچه  حائز اهمیت  به نظر می رسد رایزنی های ظریف با مقام های این کشور براساس اصل منافع مشترک است که می تواند منجر به دستاوردهای راهبردی و توافق های مبتنی بر مصالح دو کشور به ویژه در تعامل با دولت جدید این کشور شود.
بر همین اساس، باوجود همه چالش هایی که امریکا و برخی رژیم های مخالف  با روابط  جمهوری اسلامی ایران و عراق  ایجاد کرده اند؛ مناسبات دو طرف همواره راهبردی و رو به جلو بوده است. 
با توجه به مجموعه این مولفه ها می توان گفت که  ایران و عراق پایه های روابطی راهبردی را  بنیان نهاده اند واین در هم تندیگی موجب تقویت  صلح، ثبات و امنیت منطقه ای شده است.

کلیدواژه