دلو 29, 1399 10:18 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 29 دلو: شورای عالی مصالحه ی ملی؛ تماشاچی یا میانجی روند صلح
    مطبوعات کابل 29 دلو: شورای عالی مصالحه ی ملی؛ تماشاچی یا میانجی روند صلح

"سراسیمگی طالبان" ، "شورای عالی مصالحه ی ملی؛ تماشاچی یا میانجی روند صلح" ، "رد پای هوش مصنوعی و حساب های کاربری پاکستانی در طوفان تویتری طالبان" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی اطلاعات روز در سر مقاله ای تحت عنوان سراسیمگی طالبان چنین نوشته است:

طالبان به‌دلیل اصرار بر ادامه خشونت، فرصت صلح را از بین می‌برند. دور دوم مذاکرات بین‌الافغانی عملا در دوحه متوقف است. طالبان این روزها بیشتر از صلح برای جنگ برنامه‌ریزی می‌کنند. جنگ‌جوهای این گروه برای یک جنگ خونین در بهار پیش‌رو آماده می‌شوند. مهم‌تر از آن ارزیابی منفی از پا‌بندی طالبان به تعهدات این گروه در توافق‌نامه‌ی صلح با امریکا است. طالبان در طول یک سال گذشته از زمان امضای توافق‌نامه‌ی صلح نه خشونت‌ها را کاهش داده‌اند و نه به تعهدات‌شان برای قطع رابطه با گروه‌های تروریستی بین‌المللی عمل کرده‌اند.

اطلاعات روز می افزاید:

خروج تمامی نیروهای خارجی از افغانستان در ماه می سال جاری در واقع منوط به تعهدات طالبان بود. گروه طالبان به وعده‌هایش در این توافق از جمله کاهش خشونت و قطع روابط با القاعده عمل نکرده است. سراسیمگی طالبان از احتمال تصمیم ماندن نیروهای خارجی و ناتو در افغانستان قابل درک است. زیرا این گروه منتظر این خروج بودند تا به قدرت برسند.

 

و شورای عالی مصالحه ی ملی؛ تماشاچی یا میانجی روند صلح عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

در شرایطی که دو طرف مذاکرات به هم‌دیگر چنگ و دندان نشان می‌دهند، ایجاب می‌کند که شورای عالی مصالحه ملی، وارد میدان شود و وظیفه میانجی‌گری را بر عهده کشورهای بیرونی نگذارد.

شورای عالی مصالحه ملی باید تا حالا از طریق اعضای بانفوذ کمیته رهبری این شورا، چهره‌های بانفوذ قومی و کشورهای منطقه، کانال‌هایی را با طالبان می‌گشود که می‌توانست در شرایط بحران نه در هیأت طرف قضیه، بلکه به عنوان یک میانجی در منازعه کنونی عرض وجود می‌کرد و ابتکار عمل را در دست می‌گرفت.

هشت صبح می افزاید :

طوری که دیده می‌شود، شورای عالی مصالحه ملی تحت اثر حکومت است و به جای حفظ جایگاهش به عنوان نهاد مرجع در روند صلح، در بسا موارد وظیفه سخنگویی یکی از طرف‌ها را بر عهده گرفته است. معلوم است که چنین نهادی نمی‌تواند، اعتماد لازم طرف‌ها را برای میانجی‌گری یک منازعه پرچالش جلب کند. این مغالطه وظایف، گاهی باعث آن شده است که میدان گفت‌وگوی صلح به هر دو طرف برای تعمیق منازعه و بدبینی بیش‌تر گذاشته شود.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان رد پای هوش مصنوعی و حساب های کاربری پاکستانی در طوفان تویتری طالبان چنین نوشته است:

براساس آمار موجود، افغانستان بیشتر از ۲۰۵هزار کابر فعال در شبکه اجتماعی توییتر دارد و چهارمین محبوب‌ترین شبکه اجتماعی در افغانستان محسوب می‌شود. توییتر محیطی نسبتا رسمی دارد. سیاست‌مداران، سازمان‌های بین‌المللی، رسانه‌های کلاسیک (جریان اصلی) و حتی محققان و تحلیل‌گران حضور فعال‌تری در این شبکه‌ اجتماعی دارند. بنابراین این پلتفرم مخاطبی را که طالبان به دنبالش هستند برای‌شان فراهم می‌سازد.

در پایان راه مدنیت می افزاید:

از آنجا ‌که این روزها خبر‌های خوشی از پروسۀ صلح شنیده نمی‌شود و شایعات بسیاری مبنی بر ادامۀ‌ حضور عساکر خارجی در افغانستان وجود دارد، طرفداران گروه طالبان تلاش کردند تا با راه انداختن طوفان توییتری، امریکا را متقاعد کنند که براساس توافق دوحه، از افغانستان بیرون شود.این طوفان توییتری (کمپاین) تحت نام افغانستان را ترک کنید، راه‌اندازی شده است. هشتگ اصلی به زبان انگلیسی #Get_out_of_Afghanistan است. این طوفان یازدهم فبروری شروع شد، در دوازدهم فبروری اوج گرفت و تا هنوز به طور پراکنده ادامه دارد. تا کنون بیش از ده‌هزار بار این هشتگ توییت و ریتوییت شده است.عده چشم‌گیری از حساب‌های کابری هم که موقعیت‌شان را مخفی کرده‌اند، از طریق معرفی نامه ی شان می‌توان فهمید که پاکستانی هستند. تحقیق جداگانه‌یی که برپایه یک‌هزار توییت با این هشتگ صورت گرفته، نیز به این نتیجه رسیده که منشأ اصلی این طوفان توییتری پاکستان است.

کلیدواژه