حمل 26, 1396 17:00 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 26 حمل 1396

" آیا مبارزه با تروریزم جدی تر می شود"،" مادر بمب ها ، یک بمب و چند هدف"و" ترامپ چگونه سیاست بازی می کند" از عناوین مهم نشریات امروز چاپ کابل است که در ادامه می خوانید:

روزنامه ی افغانستان در سرمقاله ای تحت عنوان  آیا مبارزه با تروریزم جدی تر می شود چنین نوشته است :

روز پنجشنبه گذشته پنتاگون، وزارت دفاع ایالات متحده خبرنامه ای منتشر کرد که بر اساس آن نیروهای حمایت قاطع بمب یازده تنی را بر مواضع داعش در منطقه مومند ولسوالی اچین ولایت ننگرهار پرتاب کرده است. این بمب به عنوان بزرگ ترین بمب غیر اتمی و مادر بمب ها توصیف شده است

نویسنده می افزاید :

در پی این رخداد مهم واکنش هایی نیز صورت گرفته است. شدیدترین واکنش از سوی حامد کرزی رییس جمهور پیشین افغانستان صورت گرفت که به شدت از این حمله انتقاد کرد.در این حمله سیستم تونل ها به کلی نابود شده و تمام تروریست های حاضر در این منطقه از بین رفته اند

و مادر بمب ها ، یک بمب و چند هدف عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است :

شامِ روز پنج‌شنبه، ایالات متحدۀ امریکا «مادر بمب‌ها» را بر «مومند دره»یِ ولایت ننگرهار فرود آورداستفاده از این بمب که بزرگ‌ترین بمبِ غیرهسته‌ ایِ امریکاست، این سوال را پدید آورده که «چرا امریکا چنین بمبی را در افغانستان استفاده کرده و از آن در شرایط کنونی چه اهدافی را دنبال می‌کند؟»

واکنش مقام‌های دولتی در افغانستان در برابر این خبر، بسیار مثبت بود و این واکنش علی‌الظاهر نشان می‌داد که مادرِ بمب‌ها در مشوره با دولتِ افغانستان استفاده شده است. اما برخی از سیاسیون که گویا منتقدِ سیاست‌هایِ امریکا اند، از استفادۀ این بمب به‌شدت انتقاد کرده و گفته‌اند که افغانستان به سرزمینی برای امتحان و آزمایشِ بدترین نوعِ سلاح‌ها تبدیل شده است.

گفته می‌شود که این بمب تا کنون در هیچ میدانِ جنگی استفاده نشده بود و اولین‌بار در تاریخِ ۱۴سالۀ پیدایش آن، در افغانستان مورد استفاده قرار گرفته است. دولت‌های امریکا و افغانستان مدعی‌اند که این بمب فقط به‌هدفِ صدمه رساندن به مواضع زیرزمینیِ داعش به‌کار رفته است. اما مسلماً هنوز درکِ حقیقتِ ماجرا دشوار به نظر می‌رسد.

ماندگار می افزاید :

این‌که امریکا چنین بمبی را در افغانستان استفاده کرده است، حکایت از اهدافِ کلان‌ترِ این ابرقدرت در کشور و منطقۀ ما دارد. پرتابِ مادر بمب‌ها در همسایگیِ کشورهایِ رقیبِ امریکا که به تکنولوژی‌های پیشرفتۀ نظامی مجهزند، یک هشدار و تهدیدِ غیرمستقیم و درجه‌چندم حساب می‌شود که در مناسباتِ این کشورها با امریکا نیز می‌تواند وضعیتِ خاصی را تعریف کند. از طرف دیگر، استفادۀ این بمب آن‌هم ساعاتی قبل از آغاز نشستِ مسکو که ادبیات آن، نگرانی از حضور داعش در افغانستان و احتمالِ حمایتِ امریکا از آن و بحث کشاندنِ طالبان به صلح است، نمی‌تواند بی‌ارتباط با فازِ جدیدِ تقابل‌ها و معادلات میانِ این دو ابرقدرت باشد.!

و به سراغ روزنامه ی انصار می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان ترامپ چگونه سیاست بازی می کند چنین نوشته است :

دونالد ترامپ در اظهاراتی عجیب درباره استفاده از بزرگترین بمب غیرهسته‌ای جهان در افغانستان، گفت: من به اعضای ارتشمان افتخار میکنم وی در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید آیا شما فرمان استفاده از این بمب را دادید؛ افزود: همه افراد میدانند که چه روی داد. آنچه من انجام دادم این بود که این اجازه را به ارتشم دادم ترامپ که از فرط خوشحالی گویی یکی از بزرگترین ارتش‌هـای دنیا را شکست داده، ادامه داد: اگر شما به آنچه در هشت هفته گذشته انجام شده، توجه داشته باشید و آن را با هشت سال گذشته مقایسه کنید، شاهد تفاوت فاحشی خواهید بود.

در پایان انصار می افزاید :

هفته‌ای نمی‌گذرد، مگر آنکه صحبت‌ها، توئیت‌ها، دستورها و حتی رفتارهایش تیتر یک رسانه‌ها می‌شود. فعالـان سیاسی و اجتماعی و حتی مقامات رسمی امریکا، با بسیاری از تصمیمـ‌هایش مخالفت می‌کنند و همزمان این زمزمه نیز در دهان‌ها می‌چرخد که او یک (بیزینس‌من) است و روش معامله را خوب می‌داند.

اماا این تحولـات در دنیای سیاسی امریکا بی‌سابقه نیست. مطالعات نشان می‌دهد رفتارهای این رئیس‌ جمهوری ۷۴ ساله امریکایی قرابت زیادی به تصمیمات و سخنان ریچاد نیکسون، سی و هفتمین رئیس‌ جمهوری امریکا دارد.

اما عصر نیکسون به پایان رسیده است و حال فردی بر مسند قدرت در کاخ سفید نشسته است که با اصولی که امروزه با کمک نظریه بازی قابل تشریح است عمل می‌کند.  

 

 

 

 

کلیدواژه