حمل 08, 1397 11:10 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 8 حمل 1397

"فرصت ها و تهدید های مشترک منطقه ای" ، "از تلاش جامعه ی جهانی برای تامین صلح در افغانستان حمایت شود" و " تلاش های بین المللی صلح و غیاب مردم افغانستان"،عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

روزنامه ی افغانستان ما در سرمقاله ای تحت عنوان فرصت ها و تهدید های مشترک منطقه ای چنین نوشته است :

کنفرانس بین المللی تا شکند که به هدف جستجوی راههای صلح و تأمین امنیت در افغانستان و نیز گسترش همکاری های اقتصادی  برگزار شده بود، دیروز پایان یافت. این کنفرانس پس از سال ها بن بست در مورد مذاکرات صلح در افغانستان، فرصت جدیدی را برای افغانستان و کشورهای منطقه خلق می کند، تا در مورد چالش ها و تهدیدهایی که امنیت، ثبات و رشد و شکوفایی اقتصادی کشورهای منطقه را تهدید می کند، بحث و گفتگو کنند. 
کشورهای منطقه و بخصوص کشورهای آسیای میانه و افغانستان به دلیل موقعیت های جغرافیایی و منابعی که هر یک از این کشورها از آن بهره مند اند، دارای منافع مشترک بوده و صلح، ثبات و توسعه اقتصادی از اهداف بلند مدت اکثریت کشورهای منطقه به شمار می آید. بخصوص کشورهای آسیای میانه دارای منابع و ظرفیت های عظیم اقتصادی است که رشد و توسعه آن کشورها در گرو بهره گیری از این منابع و ظرفیت ها است.

نویسنده می افزاید :

از سوی دیگر کشورهای منطقه دارای تهدیدات مشترک نیز هستند. تروریسم و مافیای مواد مخدر ازچالش هایی اند که به روند صلح و ثبات منطقه و نیز توسعه همکاری های اقتصادی و تطبیق و اجرای پروژه های بزرگ آسیب می زند. 
از اینرو کشورهای منطقه که سیاست های توسعه و پیشرفت اقتصادی را در پیش گرفته اند، باید در مرحله اول تهدیدها و چالش های پیشرو را از میان بردارند تا زمینه ای همکاری های اقتصادی، تجاری و ترانزیتی در منطقه فراهم گردد.

و از تلاش جامعه ی جهانی برای تامین صلح در افغانستان حمایت شود عنوان سرمقاله ی روزنامه ی آرمان ملی است که در آن چنین آمده است :

نشست تاشکند بیش تر از هر کنفرانسی که پیرامون صلح افغانستان برگزار شده  مثبت و خوب بوده است.

این کنفرانس در کشوری برگزار شده است که سیاست بیطرفانه ای را در قبال اوضاع جاری در افغانستان دنبال می کند و خود ،کشوری است که در برابر تروریزم ودهشت افگنی تلاش می کند.بیطرفی ازبیکستان در رابطه به طالبان و دولت افغانستان نیز نکته مهمی است که می تواند در کشانیدن طالبان به میز مذاکره مهم و تأثیر گذار باشد. حالا که گامی در راستای تأمین صلح در افغانستان برداشته شده  مردم ما آرزو دارند که طالبان نیز بدون تأخیر از این تلاش ها ابراز حمایت کنند و در قدم اول با دولت افغانستان روی برقراری آتش بس در کشور توافق کنند؛ چیزی که طالبان حتی در روز های مهم مذهبی و ماه های رمضان مبارک تا کنون آن را قبول نکرده اند و به جنگ ادامه داده اند.

آرمان ملی می افزاید :

پایان دادن به کشتار مردم و نیرو های نظامی هردو طرف، یک گام مهم و سازنده است که می تواند برای امروز و فردای ما مفید باشد  مردم افغانستان باید از این تلاش های جامعه جهانی حمایت کنند و خود در کشور خویش دست به کار شوند تا طالبان را وادار کنند به روند گفت‌وگو ها و برقراری آتش بس بپیوندند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی ماندگار که در سرمقاله ای تحت عنوان تلاش های بین المللی صلح و غیاب مردم افغانستان چنین نوشته است : 

اخیراً پروندۀ صلحِ افغانستان روی میز کشورها و قدرت‌های مختلف در چندین بخشِ جهان قرار گرفته است. جلسۀ مشاوران امنیت ملیِ دولت‌های امریکا، عربستان سعودی و امارات متحدۀ عربی و افغانستان روز جمعۀ گذشته در واشنگتن برگزار شد و در آن، موضوعات راهبردیِ مهم برای سه کشور از جمله افغانستان مورد گفت‌وگو و تبادل نظر قرار گرفت. یک نشست بین‌المللی در تاشکند برای افغانستان به اشتراک رؤسای جمهوری افغانستان و ازبکستان، نمایندگان کشورهای امریکا، روسیه، مسؤول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا، سازمان ملل، بریتانیا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، هند، پاکستان، ایران، تاجیکستان، قزاقستان و قرقیزستان نیز برگزار شده است. همچنان تلاش‌هایی برای صلحِ افغانستان در کشور مالیزیا و کشورهای حوزۀ خلیج فارس هم جریان دارد.
تلاش‌های بین‌المللی در مورد صلح افغانستان، در گذشته اما به این پیمانه گسترده نبوده است. این نشان می‌دهد که روابط بین‌الملل وارد یک عرصۀ متفاوت‌تر در قبال صلحِ افغانستان شده و رقابت بر سرِ این مسأله پای بسیاری از کشورهای جهان را به میدان افغانستان کشانده است .

در پایان ماندگار می افزاید:

لازم است به همان پیمانه‌یی که تلاش‌های بین‌المللی برای صلح در کشور افزایش یافته، مردم افغانستان هم در این روند وارد گردند، به‌خصوص جریان‌هایی که پیشینۀ مبارزه با طالبان را دارند و نیز جریان‌هایی که برنامه‌هایی به هدفِ دست یافتن به وضعیتِ بهتر و تحققِ وفاق ملی در کشور روی دست گرفته‌اند.