حمل 12, 1397 16:31 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات 12 حمل 1397

"جنگ و صلح افغانستان در منفعت دیگران" و "و ما و مبارزه ی نفس گیر با فساد" و "ضرورت مدیریت بعد سیاسی انتخابات" عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"جنگ و صلح افغانستان در منفعت دیگران" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:

درحالی که حرکت‌هایی برای ایجاد زمینه‌های گفت‌وگو برای صلح در افغانستان، اخیراً از چندین جهت و در چند نشست بین‌المللی از کابل تا تاشکند و واشنگتن مطرح شده است و کشورهای منطقه‌یی هم هریک به نوبۀ خود به این هدف علاقه نشان داده‌اند؛ اما به موازات این همه، طبل جنگ نیز نواخته شده است. وارد شدن یک لوای منظم از ارتش امریکا در افغانستان بار دیگر تاکید می‌کند که جنگ در این کشور برای سال‌های دیگر هم ادامه دارد و نیز کوتاه نیامدن طالبان در برابر همه صداهای جهان و مردم افغانستان هم نشان می‌دهد که هنوز عقربه‌های زمان به سمت صلح گردش نمی‌کند.

ماندگار می افزاید :

رقابت‌های جاری در منطقه و عدم صداقت دولت‌های افغانستان در هفده سال اخیر برای صلح، دلیل اصلی ادامه جنگ بوده است. پس در صورتی که دولت افغانستان صداقتی برای شکل دادن صلح در کشور داشته باشد امیدهای فراوان و راه های متعددی هم به نظر میرسد. اما در کل ،بحث  جنگ و صلح در افغانستان به ابزاری در جهت برآورده شدن منافع دیگران تبدیل شده است و متاسفانه منافع افغانستان نه در این جنگ و نه در صورت صلح در نظر گرفته نشده است. پس لازم است که به بحث جنگ و صلح در افغانستان نگاهی بنیادی و صادقانه از دورن صورت بگیرد.

"و ما و مبارزه ی نفس گیر با فساد" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است :

 تا سه سال قبل هیچ مقامی به لوی سارنوالی معرفی نشده بود و اگر چند نفری هم به نهادهای عدلی و قضایی معرفی می شدند ،دوسیه های شان راکد و معطل می ماند و هیچگاه به آن پرونده ها رسیدگی نمی شد. حد اقل کاری که در این سه سال اخیر صورت گرفته این است که تعدادی از دانه درشت های فسادپیشه مورد محاکمه قرار گرفته اند و هم اکنون در زندان به سر می برند . این مسأله می تواند اخطار جدی برای کسانی باشد که فکر می کنند حکومت و نهادهای عدلی و قضایی قادر به محکمه کشاندن آنها نیستند.

نویسنده می افزاید :
مبارزه با فساد باید از ادارات مهم دولتی شروع شود و باید افراد زورمند ودخیل در قضایای فساد بدون کدام ملاحظه ای به محکمه کشانده شوند. تا زمانی که زورمندان و دانه درشت های فساد پیشه در امنیت به سر ببرند، محاکمه افراد پایین رتبه تأثیر چندانی در کاهش فساد به جا نمی گذارد. منبع و ریشه های فساد در ادارات باید شناسایی شود و حصار امنیتی عوامل فساد نیز باید شکسته شود.  
هنوز بسیاری از افراد در ادارات دولتی به دلیل برخورداری از قدرت و پشتوانه های سیاسی و اجتماعی ، در حاشیه ی امن قرار گرفته اند و قوانین بر آنها به درستی اعمال نمی شود.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی هشت صبح که در سرمقاله ای تحت عنوان "ضرورت مدیریت بعد سیاسی انتخابات" چنین نوشته است :

قبل از برگزاری انتخابات پارلمانی و شورا‌های ولسوالی‌ها باید بعد سیاسی این انتخابات مورد بحث قرار گیرد و نیروهای مؤثر سیاسی روی آن به نتیجه برسند. از همین حالا باید روی این موضوع در داخل و بیرون از حکومت بحث شود. تجربه‌ی انتخابات پارلمانی سال ۱۳۸۹ نباید فراموش شود. در آن انتخابات در برخی از مناطق مردم به دلایل امنیتی و فرهنگی نتوانستند، رأی بدهند. به همین دلیل بود که نتایج انتخابات ولایت غزنی جنجالی شد. حلقات نزدیک به حامد کرزی، رییس جمهور وقت در آن زمان مشروعیت نتایج انتخابات پارلمانی را زیر سوال بردند و مشکل بزرگی خلق شد.

درپایان هشت صبح می افزاید : 

برخی از حلقات نزدیک به رییس جمهور دیدگاه‌های خاص خود را در مورد ترکیب پارلمان آینده و شوراهای ولسوالی‌ها دارند. نزدیکان رییس اجرایی هم شاید دیدگاه‌های ویژه‌ی خود را داشته باشند. هر جناحی شاید در مورد ترکیب فرهنگی نماینده‌گان ولایت‌های مختلف در مورد پارلمان آینده ملاحظاتی داشته باشد. شماری از احزاب سیاسی هم می‌خواهند نظم حزبی بر پارلمان حاکم باشد و پارلمان غیر حزبی را نمی‌خواهند.

 

 

کلیدواژه