حمل 13, 1397 14:07 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات 13 حمل 1397

"انتخابات پادر هوا و اصلاحات صورت نگرفته" و "دزدهای کلان نیز محاکمه شوند" و "لزوم ایجاد اجماع سیاسی در مورد انتخابات پارلمانی" عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"انتخابات پادر هوا و اصلاحات صورت نگرفته" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است :

کمیسیون انتخابات اعلام کرده که انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی ها در بیست‌وهشتمِ ماه میزانِ سال جاری برگزار می‌شود. این اعلامِ تاریخ اگرچه از طرفِ حکومت و یوناما/ هیأت معاونت ملل متحد در افغانستان به عنوان نشانه‌یی از پیشرفت مورد استقبال قرار می‌گیرد، اما برای مردم افغانستان و احزاب و جریان‌های سیاسیِ کشور، هیچ روزنه‌یی به سمتِ سلامت و شفافیت در امرِ انتخابات نمی‌گشاید.
گلاجان بدیع صیاد، رییس کمیسیون انتخاباتِ افغانستان روز یکشنبه ضمن اعلام تاریخ برگزاری انتخابات، گفت که رای‌گیری در این انتخابات بر اساسِ شناس‌نامه‌های کاغذی صورت می‌گیرد و روند ثبت‌نامِ رای‌دهنده‌گان نیز دو هفته بعد یعنی ۲۵ حمل آغاز می‌گردد.

ماندگار می افزاید : 

این‌که شناس‌نامه‌های برقی توزیع نمی‌شود، اصلاحات نظام انتخاباتی از حدِ شعار فراتر نمی‌رود و شناس‌نامه‌های کاغذیِ شرم‌آوری که جعلِ‌ آن یک‌ساعت وقت را در بر نمی‌گیرد از دور نمی‌افتد، همه و همه به یک نقطۀ استراتژیک وصل می‌گردند و آن این‌که: حلقۀ ارگ سلامت در انتخابات را به قیمتِ بیرون شدنِ رشتۀ بسیاری از امور از دستِ خود نمی‌پذیرد و هرج‌ومرج و رسوایی را بر مردمی‌شدنِ قدرت و دموکراسیِ راستین ترجیح می‌دهد.
بسیاری از تصمیم‌گیری‌هایِ آقای غنی و تیم ارگ از اداراتِ مرکزی گرفته تا اداراتِ محلی، حتا اگر در صد لفافۀ اصلاحات و حکومت‌داریِ سالم پیچیده شده باشد، بازهم معطوف به سازماندهیِ یک انتخاباتِ مخرب و ناسالم بوده تا بتوانند همۀ مزاحمان در برابرِ بازی‌ها و برنامه‌های فراقانونی‌شان در بدنۀ نظام، مجلس شورای ملی، نهادهای اداری و امنیتی را نقش بر زمین بسازند.
با این اوصاف، انتخاباتِ اعلام‌شده ،انتخاباتی پادرهوا، بلاتکلیف و در معرضِ هزار و یک نوع تهدید و نابسامانی و بحران خواهد بود

و"دزدهای کلان نیز محاکمه شوند" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی آرمان ملی است که در آن چنین آمده است:

فسـاد، یکـی از دلایـل ناکامـی حکومت هـای افغانسـتان دربیسـت سـال اخیـر  در کشـور می باشـد. بیشـترین فسـاد در نـزد مقامـات مشـاهده گردیـده اسـت؛ زیرا آنـان بـه دلیل وظایـف شـان، در امـور مالی و خریـداری هـا و قراردادها ذی دخـل بوده و می توانند در این گونه امور بسـیار نقش داشته باشـند.

نویسنده می افزاید :

 فسـاد هـای کلان میـان افـراد رده بـالای موجـود اسـت ولی در نظـام کنونـی اراده ای برای مبـارزه بافسـاد موجود نیسـت و تا کنـون دیده نشـده اسـت که مقـام بلنـد رتبه ای کـه دیروز و امـروزش بـه مـردم معلـوم بـوده اسـت، بـه دلیـل فسـاد محاکمـه شـده و دارایـی هایی که از راه غیر قانونی بدسـت آورده اسـت، مصادره گردیده باشـد.

مـوارد اندکی که دیده شـده اسـت، بـه دلایل قومـی و سیاسـی اسـت چنانچـه در قضیه کابل بانک دیده شـده اسـت. بـه هر حال حکومـت به دلیل ضعـف و ناتوانی هایـی که دارد، تا هنوز نتوانسـته اسـت گام های عملـی را در راسـتای مبـارزه با فسـاد بـردارد درحالی که دارایی های همه  شـهروندان کشور در سـی – چهـل سـال اخیـر در نـزد مـردم معلـوم اسـت ولی دزد هـای کلان کـه از خون و گوشـت و پوسـت مـردم اکنـون صاحـب سـرمایه هـای کلان، کاخ هـا وبلند منـزل های متعدد هسـتند، غـرق سـرمایه های دزدی شـده و بـاد آورده ،در نـاز و نعمـت زنـدگـی مـی کننـد.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه هشت صبح که در سرمقاله ای تحت عنوان "لزوم ایجاد اجماع سیاسی در مورد انتخابات پارلمانی" چنین نوشته است :

جامعه‌ی جهانی خواستار برگزاری انتخابات پارلمانی و شورا‌های ولسوالی‌ها است. برای جامعه‌ی جهانی غیر از برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی‌ها گزینه‌ی دیگری وجود ندارد.

در تقریباً چهار سالی که از عمر حکومت وحدت ملی می‌گذرد، انتخابات پارلمانی برگزار نشد. در حکومت کرزی، انتخابات شوراهای ولسوالی‌ها برگزار نشد و به همین دلیل مشروعیت انتخاباتی نهادهای دولتی ناقص ماند. حکومت وحدت ملی تعهد کرده بود که از طریق برگزاری جرگه‌ی قانون اساسی به سمت تازه تشکیل شده‌ی مجری امور، وجاهت قانونی می‌بخشد و آن را در قانون اساسی جا می‌دهد، اما این امر تحقق نیافت.

در پایان هشت صبح می افزاید :

 حکومت وحدت ملی در اعاده‌ی مشروعیت انتخاباتی و قانونی نهاد‌ها شکست خورده است.

اما حالا هم حوصله‌ی جامعه‌ی جهانی سر رفته است و هم حوصله‌ی مردم افغانستان. راه دیگری غیر از برگزاری انتخابات پارلمانی و شورا‌های ولسوالی‌ها و اعاده‌ی مشروعیت انتخاباتی نهاد‌ها نیست. اما هر انتخاباتی در کنار ابعاد قانونی و تخنیکی، یک بعد سیاسی هم دارد. روشن است که به دلیل ناامنی و مشکل‌های دیگر، رفع کامل خلا‌های تخنیکی و امنیتی برای برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی‌ها ممکن نیست. بنابراین بعد سیاسی انتخابات اهمیت پیدا می‌کند. باید بر مدیریت بعد سیاسی انتخابات توجه جدی صورت گیرد. از آن جایی که میزان مشارکت هم در انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی‌‌ها کم خواهد بود، به اهمیت بعد سیاسی انتخابات بیشتر پی می‌بریم.

 

 

کلیدواژه