حمل 14, 1397 08:31 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 14 حمل 1397

"چالش های اساسی در روابط افغانستان و پاکستان" ، " تذکره ی کاغذی بحران آفرینی دیگر" و " چرا شرکت لبنانی" ، عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

چالش های اساسی در روابط افغانستان و پاکستان عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است:

دیروز یک هیأت عالی رتبه پاکستان به افغانستان آمد و با مقامات وزارت خارجه کشور در باره پلان عمل افغانستان و پاکستان برای صلح و همبستگی، گفتگو کرد.

این سفر هیأت پاکستانی در حالی صورت می گیرد که قرار است در روزهای آینده نخست وزیر پاکستان نیز به افغانستان سفر کند و در مورد صلح، امنیت و مبارزه مشترک با تروریسم با مقامات بلندپایه کشور بحث و گفتگو کند.
روابط افغانستان و پاکستان به دلیل اختلافات جغرافیایی و سیاسی همواره با فراز و نشیب های تند همراه بوده و گاه تا سرحد درگیری های مرزی نیز پیش رفته است. این روابط هم اکنون نیز با تنش و انتقادات تند دو طرف از همدیگر همراه می باشد. 
روابط افغانستان و پاکستان زمانی به تیرگی گرایید که نشست های چهار جانبه صلح افغانستان، پاکستان، امریکا و چین به بن بست رسید و افغانستان به دلیل عدم صداقت پاکستان در مذاکرات، از ادامه نشست ها خود داری کرد.

نویسنده می افزاید : 

 پاکستان از یک طرف می کوشد تا جایگزین احتمالی برای کشورهای غربی پیدا کند و با پشتوانه آنها تأثیرات منفی فشارهای ناشی از این روابط را کم کند، از طرف دیگر تلاش می کند تا اعتماد کشورهای غربی و بخصوص امریکا را در مبارزه صادقانه با تروریسم جلب کند. این تلاش ها در حال حاضر بدون آب کردن یخ های روابط با افغانستان ممکن نیست. به این خاطر مقامات این کشور بارها تلاش کرده اند تا مناسبات خود را با افغانستان عادی جلوه داده و باب مذاکرات با افغانستان را دوباره بگشاید.

و تذکره ی کاغذی بحران آفرینی دیگر عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:

 شماری از منابع به روزنامۀ ماندگار گفته‌اند که دستیابی به شناس‌نامه‌های کاغذی در پاکستان، به‌سادگی برای شهروندانِ آن کشور میسر است. حکومت آقای غنی به دلیلِ به رسمیت نشناختن مرز رسمی میان افغانستان و پاکستان، به برخی از مردم پشتون پاکستان هم از این تذکره‌‌ها توزیع کرده‌ است تا آنان بتوانند در انتخابات‌های آینده شرکت کنند؛ چیزی که در انتخاباتِ گذشته زیاد ممکن نبوده است.
با این اوصاف، توزیع شناس‌نامه‌های کاغذی با این رقم و در این بازۀ زمانی کوتاه، مشخصاً ریشه در مهندسی کردنِ انتخابات دارد؛ چیزی که کمتر مورد توجه سیاست‌مداران و رسانه‌ها قرار گرفته و نیز استفادۀ دیگری که ممکن است در این مورد صورت بگیرد این است که با توزیع میلیون‌ها شناس‌نامۀ کاغذی در پاکستان و مناطق پشتون‌نشین افغانستان، می‌توانند نفوس یک قوم را بیشتر از دیگران نشان دهند و به اکثریت‌سازیِ جعلی رو بیاورند. مقدمۀ این تلاش را در نفوس‌شماری هوایی به‌خوبی شاهد هستیم که بر اساسِ آن گفته شد که نفوس ولایت‌های جنوب و شرق از نفوس شمال و غربِ کشور بیشتر است. در این نفوس‌شماری که از روی سنجشِ تنفسِ هر زنده‌جان صورت گرفت، حیوانات هم شامل بودند و هیچ تفکیکی در این زمینه متصور نبود.

ماندگار می افزاید :
توزیع شناس‌نامه‌های کاغذی به دنبالۀ سرشماری هوایی، خبر از تحولاتِ گوسفندی و بحران‌هایِ تازه‌‌تری برای مردم افغانستان می‌دهد. حکومتِ آقای غنی با توسل به سیاست‌های بسیار تنگ‌نظرانه و تقلب‌کارانه، تلاش دارد که میخِ اکثریت‌‌نماییِ یک قوم را با توزیع تذکره‌های کاغذی بر انتخابات‌هایِ پیش رو بکوبد و توزیع شناس‌نامه‌های برقیِ شهروندی را به بایگانی تاریخ بسپارد. مردم، رسانه‌ها، نهادهای سیاسی و شخصیت‌های تأثیرگذار وظیفه دارند که در برابرِ این اقدامات صدای اعتراض‌شان را بلنـد کنند.

و به سراغ روزنامه ی آرمان ملی می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان چرا شرکت لبنانی چنین نوشته است:

 دکانداران ومالکین مغازه های  مارکت اباسین زدران که چند ماه پیش در نتیجه آتش سوزی شدیدی خساره‌مند گردیدند و این مرکز تجارتی نیزشدیداً آسیب دید.

کار بازسازی و نوسازی این مرکز تجارتی واقع کوته سنگی، از طریق ریاست جمهوری ومشارکت شهرداری کابل به یک کمپنی لبنانی به نام خطیب العالم سپرده شده است که واگذاری اعمار ساختمان مرکز تجاری اباسین زدران به این شرکت در واقع زیر پاکردن تعهداتی است که دولت در خصوص حمایت  از شرکت ها و کمپنی های خصوصی سپرده است.

درپایان آرمان ملی می افزاید :

 دولت باید در این گونه موارد حق اولیت‌را به شرکت ها و کمپنی های داخلی و به ویژه دولتی بدهد تا سرمایه هایی که از این مدرک در کار ساختمانی مصرف می شود، به بیرون از کشور سرازیر نشود واز جانبی هم بنیه اقتصادی شرکت‌های داخلی تقویت شود.