حمل 19, 1397 08:27 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 19 حمل 1397

"سرکوب تروریسم بهترین هدیه به مردم" ، " میانجیگران جهانی و منطقه ای باید عملی شدن تعهدات پاکستان را تضمین کنند "و" روز صحت و مشکل دسترسی شهروندان به خدمات صحی " ،عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

سرکوب تروریسم بهترین هدیه به مردم عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:

رسانه‌ها به نقل از منابع محلی در شمالِ کشور گزارش دادند که قاری حکمت غیور، یکی از فرماندهانِ ارشدِ گروه داعش در حملۀ هوایی نیروهای ناتو در ولایت جوزجان کشته شده است. در این حمله که روز پنجشنبه در روستای سردرۀ ولسوالی درزاب انجام یافته، علاوه بر قاری حکمت، دو محافظ و دو تبعۀ خارجی نیز کشته شده‌اند.
این رویداد درحالی صورت گرفته که چندی پیش از آن، نیروی هوایی ارتشِ افغانستان یک حملۀ هواییِ نیرومند را علیه تجمع طالبان در ولسوالی دشت ارچی ولایت کندز صورت داد که به‌رغم کشته شدنِ تعداد زیادی از نیروهای طالب از جمله شش فرمانده مشهور آنان، شماری غیرنظامی نیز در آن جان باختند.

ماندگار می افزاید :

هم‌اکنون شمال و جنوبِ کشور شاهد حضور داعش و سیاه‌اندیشانِ طالب است که به‌راحتی آب خوردن، خونِ انسان‌ها را بر زمین می‌ریزند. حکمت غیور، فقط یکی از آن‌ها بود که خوشبختانه به همکاری مردم محل، کارش تمام شد. اما یقیناً بسیاری دیگر از ولسوالی‌ها و قریه‌های کشور، همچنان محلِ بودوباش و دهشت‌افکنیِ این نوع چهره‌هاست. حکومت و نیروهای ارتشِ ملی باید با صداقت و اخلاصِ کامل به کارِ سرکوب تروریسم ادامه دهند تا در این راه، همواره از حمایت و همکاری مردم برخوردار باشند.

و میانجیگران جهانی و منطقه ای باید عملی شدن تعهدات پاکستان را تضمین کنند عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

میانجی‌گران جهانی و منطقه‌ای باید تضمین کنند که پاکستان تعهداتش را عملی می‌کند. اگر میانجی‌گران بین‌المللی و جهانی تطبیق تعهدات پاکستان را تضمین نکنند، امضای اسناد همکاری با این کشور سودی ندارد. در حال حاضر نشانه‌ای دال بر این که پاکستان تغییر کرده باشد، دیده نمی‌شود. در آن‌جا هنوز هم این ذهنیت حاکم است که کلیتی به نام دولت افغانستان، دشمن است و در نقش نیروی نیابتی هند عمل می‌کند. به همین دلیل است که تضمین‌های منطقه‌ای و جهانی برای تطبیق تعهدات پاکستان بسیار ضروری است.

هشت صبح می افزاید:

افغانستان درک می‌کند که پاکستان هم نگرانی‌هایی دارد. اما راه معقول و مشروع این است که پاکستان نگرانی‌های خود را با دولت افغانستان در میان بگذارد و از این دولت بخواهد که آن را حل کند. اتحاد با گروه‌های شبه‌نظامی و تروریستی برای پاسخ‌گویی به نگرانی‌ها به هیچ وجه مشروعیت ندارد. فقط یک دولت مشروع، مدرن و دمکراتیک می‌تواند با یک ملت- دولت دیگر در سایه ی صلح روابط دوستانه و مسالمت‌آمیز داشته باشد. گروه‌های شبه‌نظامی خلافت‌خواه و امارت‌طلب به هیچ‌وجه منافع یک دولت- ملت را تأمین نمی‌کنند، برای آنان اهداف ایدیولوژیک خودشان اهمیت دارد.

ونگاهی می اندازیم به روزنامه ی افغانستان ما که در سرمقاله ای تحت عنوان روز صحت و مشکل دسترسی شهروندان به خدمات صحی چنین نوشته است:

دیروز از روز جهانی صحت در کابل تجلیل شد. از این روز در حالی گرامی داشته می شود که بسیاری از مردم به ابتدایی ترین خدمات صحی دسترسی ندارند. از سال 2002 به این طرف کمک های قابل توجهی در بخش صحت به مصرف رسید؛ اما متأسفانه به دلیل پایین بودن ظرفیت های مسلکی، جنگ، نا امنی و فساد، در صد زیادی از این کمک ها ضایع شد و سکتور صحی از ارائه قابل قبول خدمات صحی برای شهروندان عاجز ماند.
اکنون پس از یک و نیم دهه باز هم بیش از پنجاه فیصد مردم افغانستان به خدمات صحی دسترسی ندارند. این مسأله نشان می دهد که در بخش صحت نیز مانند سایر بخش ها کارهای زیربنایی و اساسی صورت نگرفته است. در کل بیشتر کمک ها به امورات روزمره هزینه شده و کمتر به مسایل اساسی که به دستاوردهای دراز مدت منتهی شود، توجه شده است.

در پایان نویسنده می افزاید: 

دسترسی به خدمات صحی از حقوق اولیه انسان به شمار می رود و دولت ها مکلف اند که در هر شرایطی زمینه ارائه خدمات ضروری صحی را برای شهروندان فراهم سازند. از سوی دیگر حفاظت از جان مردم نیز از مسؤلیت های دولت است که باید دولت در این راستا برنامه ها و راهکارهای منظم داشته باشد. ارائه خدمات صحی یک مسؤلیت انسانی و وجدانی است، از اینرو کمبود امکانات و نارسایی های اداری و آموزشی نمی تواند کم کاری ها و غفلت های سکتورهای صحی را توجیه پذیر سازد.