حمل 26, 1397 15:25 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 26 حمل 1396

"ثبت نام رای دهندگان با کدام اعتماد"، "ضرورت استقبال پر شور مردم از انتخابات" و "آغاز ثبت نام رای دهندگان" عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است که در ادامه میخوانید:

ثبت نام رای دهندگان با کدام اعتماد عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:  

دیروز رهبران دولت وحدت ملی، به مراکز ثبت‌نامِ رای‌دهنده‌گان رفته و این روند را افتتاح کردند. آن‌ها از مردم خواستند که در پروسۀ ثبت‌نام شرکت کنند و به نامزدانِ مورد نظرشان رای بدهند. ثبت‌نامِ رای‌دهنده‌گان در انتخابات‌هایِ قبلی وجود نداشته است و این‌که چنین روندی می‌تواند به شفافیت در انتخاباتِ پیشِ رو کمک کند، هنوز مشخص نیست؛ اما این نخستین گام برای برگزاری انتخابات است که می‌تواند در سه مرحله به ترتیب ولایت‌ها، ولسوالی‌ها و روستاها به اتمام برسد.
اولین قدم برای برگزاری انتخابات پارلمانی درحالی برداشته شده است که رهبران دولت وحدت ملی از همین حالا و قبل از کمپاین‌های نامزدان انتخابات پارلمانی، کمپاین انتخابات ریاست‌جمهوری‌شان را به‌راه انداخته‌اند. آقای غنی، اخیراً افتتاح برخی از پروژه‌های مهم در کشور را به مبحثِ انتخابات گره زده و همین‌گونه رییس اجرایی تلاش‌هایی را به هدف تبلیغاتِ انتخاباتی رونما ساخته ‌است 

ماندگار می افزاید:

از آن‌جا که حکومت همواره خود در تقلبات دست داشته و حتا آن‌ را سازمان‌دهی کرده، بهترین وسیله برای اعادۀ اعتمادِ مردم به انتخابات، به‌ویژه انتخابات ریاست‌جمهوری، درخواستِ یاری از سازمان ملل در این زمینه است. حکومت (البته اگر صداقت و خیراندیشی دارد) و احزاب و جریان‌هایِ سیاسی می‌توانند رسماً از سازمان ملل و جامعۀ جهانی برای تضمینِ سلامت و شفافیت در انتخابات، درخواستِ یاری و مشارکت کنند.

 

و ضرورت استقبال پر شور مردم از انتخابات عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است :

اگر یک نگاه مقایسه ای داشته باشیم و در این مقایسه میزان تلاش مردم و دولت را برای برپایی نظام کنونی به سنجش بگیریم، بدون شک مردم برنده خواهد شد؛ زیرا مردم بر اساس آگاهی و تعهد به منافع ملی، حمایت از این نظام را جزؤ وظایف شان دانسته و از آن بدون چون و چرا حمایت کردند؛ اما این صداقت و تعهد کمتر در نهادهای دولتی دیده می شود. مشکلاتی که امروز در ادارات دولتی مشاهده می شود، نشانه این است که مسؤلان و کارمندان ادارات، به قدرت و پایداری نظام کمتر توجه داشته است؛ وگرنه روند اصلاحات تا این حد در کشور پر چالش و هزینه بر نمی بود.
اگرچه انتخابات گذشته و روند های سیاسی سال های اخیر تا حد زیادی بر انگیزه شهروندان تأثیر منفی گذاشته است؛ اما باهمه اینها مردم افغانستان از روند ثبت نام استقبال می کنند و می خواهند این پروسه را همچنان پرشور و هیجان انگیز حفظ نمایند.

نویسنده می افزاید:
مردم باید صحنه های رقابت سالم سیاسی را در انتخابات داغ تر سازند و پر شورتر و حماسی تر از گذشته در پای صندوق های رأی حاضر شوند. از آنجایی که رأی دهی در انتخابات مستلزم داشتن تذکره و ثبت نام در مراکز رأی دهی است، باید از همین حالا به عنوان یک شهروند آگاه و مسؤل بر همه ناامیدی ها نه گفته و برای ثبت نام در انتخابات اقدام کنند. مردم باید بدانند که تغییر از همین جا آغاز می شود؛ پس اگر خواهان تغییر هستید، این فرصت را از دست ندهید. 

 

و نگاهی می اندازیم  به روزنامه هشت صبح که در سرمقاله ای تحت عنوان آغاز ثبت نام رای دهندگان چنین نوشته است:

دیروز رییس‌ جمهور، رییس اجرایی، بانوی اول و وزیران کابینه روند ثبت نام رای‌دهنده‌گان را کلید زدند. این‌بار رای‌دهنده‌گانی می‌توانند در انتخابات‌های پارلمانی و شوراهای ولسوالی‌ها رای بدهند که اسم‌شان در محلی که رای‌ می‌دهند، ثبت شده باشد. شهروندانی که برای رای‌دهی در انتخابات پارلمانی و شورا‌های ولسوالی‌ها ثبت می‌کنند، باید به مأموران ثبت نام سند شهروندی‌شان را نشان دهند. سند شهروندی هم همان شناس‌نامه‌ی کاغذی است. اداره‌ی ثبت احوال نفوس اعلام کرده است که حاضر است به شهروندانی که تذکره ندارند، شناس‌نامه‌ی کاغذی توزیع کند. روند توزیع شناس‌نامه‌های کاغذی هم شدت گرفته است.

اما سوال‌های تخنیکی و نگرانی‌های سیاسی‌ای که در پیوند به برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی‌ها وجود دارد نیز باید جدی گرفته شود.

در پایان هشت صبح می  افزاید:

 اداره‌ی ثبت احوال نفوس باید اعلام کند که از زمان تأسیس این اداره تا امروز چه تعداد از شهروندان افغانستان تذکره دریافت کرده‌اند. این اداره باید شمار تذکره‌‌داران مرده و زنده را هم مشخص سازد. نگرانی این است که از تذکره‌های مرده‌ها سوء استفاده نشود. کار دیگری که اداره‌ی ثبت احوال نفوس باید انجام دهد، اعلام هر روزهی شمار شهروندانی است که تذکره می‌گیرند. این اداره باید در پایان روز اعلام کند که در آن روز به چه تعداد از شهروندان افغانستان با تفکیک، جنس، محل زیست و ولایت، تذکره‌ی کاغذی توزیع کرده است. اگر این آمار در پایان روند ثبت نام اعلام شود، سبب بروز جنجال‌های سیاسی می‌شود.