حمل 28, 1397 16:29 Asia/Kabul
  •  بررسی مطبوعات چاپ کابل 28 حمل 1396

"انتخابات پیش رو سر فصل تغییر"،" بی باوری عمومی به انتخابات در افغانستان" و "کمیسیون مستقل انتخابات باید اقدام کند"عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

"انتخابات پیش رو سر فصل تغییر" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است :

انتخابات آینده از یکسو بهخاطر تجدید وکلای پارلمان و تشکیل شورای ولسوالی مهم است و از سوی دیگر موفقیت این روند زمینه ساز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شورای ولایتی در سال آینده میباشد

 

انتخابات یکی از اساسیترین شاخصهای نظام دموکراسی است، برای تحقق دموکراسی و تقویت یک نظام مردم سالار باید انتخابات برگزار شود و مردم از حق رای خود جهت تعیین سرنوشت استفاده  کنند. همچنان که در شمارش آرا یک رآی برای کامیابی یک تیم یا فرد در انتخابات سرنوشتساز است؛ شرکت و سهمگیری مردم در انتخابات نیز به همان میزان در تعیین مسیر نظام آینده نقش بهسزایی دارد.

نویسنده می افزاید :
روند ثبت نام رای دهندگان برای شرکت در انتخابات امسال که قرار است در ماه میزان برگزار شود، از تاریخ ۲۵ حمل روز شنبه طور رسمی در سراسر افغانستان شروع شده است؛ اما طبق گزارش رسانهها در این روزهای ابتدایی حضور مردم کمرنگ مینماید. در انتخابات آیندهی مجلس نمایندگان و شورای ولسوالی تنها کسانی حق رای خواهند داشت که در روند ثبت نام رای دهندگان مشخصات اصل شناسنامهی شان در لیست رای دهندگان درج شده باشد. کسانی که از این روند باقی بمانند؛ حق رای ندارند.

" بی باوری عمومی به انتخابات در افغانستان" عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است

از سه روز بدین‌سو پروسۀ ثبت نام رأی دهندگان در پایتخت و مراکز ولایت‌ها آغاز شده است. اما گزارش‌ها می‌رساند که استقبال عمومی از این پروسه بسیار اندک بوده است. مردم افغانستان چندین دوره انتخابات را سپری کرده‌اند. هر دورۀ انتخابات با تقلبات گسترده به همراه بوده است. به همین دلیل، شهروندان دیگر اعتماد و باوری به روند انتخابات ندارند.
در چنین وضعیتی، کمیسیون انتخابات افغانستان، یک ‌بارِ دیگر تعهد سپرده است که انتخابات پارلمانی را برگزار می‌کند، اما با چندماه تأخیر. این خبر در حالی‌ست که دو سال از زمانِ برگزاری انتخاباتِ پارلمانی گذشته و قرار است که این انتخابات در سال سومِ این تأخیر برگزار شود.

ماندگار می افزاید : 

  حالا که رییسِ جدیدِ کمیسیون انتخابات تعیین شده و از برگزاری انتخابات خبر می‌دهد، پیشنهادِ تغییر در ساختار کمیسیون انتخابات نیز بارِ دیگر برجسته می‌گردد. یقیناً در شرایطی که مردم اعتمادشان را نسبت به انتخابات از دست داده‌اند، کنفراس‌های خبریِ کمیسیون انتخابات نمی‌تواند آن‌ها را به پای صندوق‌های رای بکشاند. کمیسیون انتخابات صرفاً در نظر دارد که انتخابات را برگزار کند اما انتخاباتی مملو از کاستی و نادرستی و یک انتخاباتِ کاملاً غیرشفاف که در آن امکانِ تزویر و تقلب بیشتر از گذشته وجود دارد.
بنابراین، برای این‌که مردم احساس کنند که می‌توانند شاهد یک انتخاباتِ سالم و شفاف باشند، باید نخست ارادۀ سیاسی برای برگزاری آن به‌ میان بیایدـ حال آن‌که هنوز چنین اراده‌یی به نظر نمی‌رسد

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی هشت صبح که در سرمقاله ای تحت عنوان "کمیسیون مستقل انتخابات باید اقدام کند" چنین نوشته است

کمیسیون مستقل انتخابات باید یک کمپین جدی اطلاع‌رسانی را راه‌اندازی کند تا مردم افغانستان در مورد روند ثبت نام رای‌دهنده‌گان آگاه شوند. بیشتر مردم افغانستان هنوز در مورد این روند آگاهی ندارند. بخش‌هایی از همین کابل در روزهای اخیر برق نداشت و مردم نمی‌دانند مراکز ثبت نام رای‌دهنده‌گان کجا موقعیت دارد. 

کمیسیون مستقل انتخابات باید از سیاست‌مداران شناخته شده و آنانی که نفوذ مردمی دارند نیز بخواهد که مردم را به ثبت نام رای‌دهی در انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی‌ها تشویق کنند.

کمیسیون مستقل انتخابات باید به نگرانی‌های مردم هم پاسخ بگوید. انتخابات ریاست جمهوری گذشته بسیار بد بود. دور دوم این انتخابات به گونه‌ای برگزار شد که مورد قبول عموم قرار نگرفت. چندین ماه روند تفتیش آرا دوام کرد و باز هم حکومت وحدت ملی به میان آمد. 

هشت صبح می افزاید : 

کمیسیون مستقل انتخابات باید این ذهنیت را از بین ببرد که انتخابات آینده تقلبی خواهد بود. هرچه زودتر باید کمیسیون مستقل انتخابات، به ویژه رییس آن دست به کار شوند و این ذهنیت را از بین ببرند. این ذهنیت هم وقتی از بین می‌رود که کمیسیون مستقل انتخابات با چهره‌های سیاسی، احزاب و نهادهای مدنی روی یک میکانیزم مشترک نظارت بر کار این کمیسیون به نتیجه برسد و در پی آن احزاب سیاسی، نهادهای مدنی و سیاست‌مداران از سلامت انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی‌ها صحبت کنند تا اعتماد مردم به روند انتخابات اعاده شود.