بررسی مطبوعات 15جوزا 1397
(last modified 1397-03-15T07:24:54+00:00 )
جوزا 15, 1397 11:54 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات 15جوزا 1397

"علما اقدام پسندیده و دیرهنگام"، "و از انتخابات پیش رو باید ترسید" و "موضع قاطع و روشن عالمان دین " عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

علما اقدام پسندیده و دیرهنگام عنوان سر مقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است:

دیروز بیش از دو هزار نفر از علمای دینی از سراسر افغانستان در خیمه لویه جرگه جمع شده بودند و در مورد اوضاع جاری کشور، تداوم جنگ و ناامنی و افزایش حملات انفجاری، بحث و گفتگو کردند. در پایان این نشست علمای دین فتوا صادر کردند که حملات تروریستی و انفجاری حرام و در دین مبین اسلام جواز ندارد.
علمای دین جنگ در افغانستان را ناروا توصیف کردند و گفتند در کشوری که نود و نه فیصد آن مسلمان است، جنگ جز مسلمان کشی چیزی دیگری نخواهد بود. در قطعنامه ی این نشست همچنین از دولت خواسته شده است که عوامل حملات انفجاری را شناسایی و مجازات کند.

نویسنده می افزاید:

نشست دیروز علما و صدور فتوا در مورد حرام و ناجایز بودن حملات تروریستی و انفجاری، پاسخ به شبهه ها و پرسش هایی بود که در ذهنیت مردم افغانستان ایجاد شده بود. دیروز علما ثابت کردند که در همه حال در کنار مردم افغانستان می باشند و از منافع مردم و کشور خود در همه حال دفاع می کنند 
دیروز علمای دین همنوایی و همگرایی خود را با مردم افغانستان اعلام کردند و نشان دادند که علما جزؤ جدایی ناپذیر پیکره جامعه بوده و در همه حال در کنار آن خواهند ماند و از منافع آن پاسداری خواهند کرد.
افغانستان امروز در وضعیت بسیار شکننده و حساسی قرار دارد. دشمنان افغانستان از درون و بیرون توطئه می چینند، تا در صفوف متحد و بهم فشرده مردم افغانستان شکاف ایجاد کرده و تحت عناوین گوناگون میان مردم تفرقه و جدایی بیندازند. اقدام دیروز علما در واقع پاسخ محکم برای دشمنان و مزدوران آنها نیز بود. علما ثابت کردند که شهروندان افغانستان اکنون از سطح دانش و آگاهی خوبی برخوردار می باشند و می توانند اوضاع کشور را با همه پیچیدگی های آن تحلیل کرده و نسبت به آن موضع بگیرند.

 

و از انتخابات پیش رو باید ترسید عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:

آماده‌گی‌ها برای برگزاری انتخاباتِ پارلمانی در افغانستان در حالی گرفته شده است که مردم از نخستین مرحلۀ آن که ثبت‌نام رای‌دهنده‌گان است، به خوبی استقبال نکرده‌اند. مراکز خالیِ ثبت‌نام نشان م‍ی‌دهد که این روند با ناکامی مواجه شده و فقط نامزدان اند که در یک کمیتِ بلند، هم برای انتخابات مجلس نماینده‌گان و هم برای شوراهای ولسوالی‌ها، ثبت‌نام کرده‌ و می‌کنند.
به‌رغمِ جمعیتِ بالایِ نامزدان و علاقه‌مندانِ کرسی‌های پارلمانی و شوراهای ولایتی و جمعیتِ ناچیزِ ثبت‌نام‌کننده‌گان برای رای‌دهی در انتخابات، کمیسیون انتخابات از ثبت‌نام‌ نزدیک به پنج‌میلیـون واجد شرایط رای‌دهی در انتخابات خبر می‌دهد که ابداً با واقعیتِ عینیِ میزان علاقه‌مندیِ مردم به انتخابات سازگاری ندارد. افزون بر این، کمیسیون انتخابات ۱۸ ‌میلیون برچسب را که نشانِ ثبت‌نام‌شده‌گان است، به چاپ رسانده و این دو، به وضوح از برنامه‌های وحشتناکِ حکومتِ آقای غنی برای انتخاباتِ پیش رو خبر می‌دهد؛ یعنی همین اکنون ابزارهای تقلب در انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی‌ها مهیا شده است و باید از چنین انتخاباتی و عواقبِ آن ترسـید.

ماندگار می افزاید:

همۀ جریان‌ها و احزاب و شخصیت‌های سیاسی‌یی که می‌دانند انتخابات پارلمانی به سمتِ یک مصیبتِ تازه در حرکت است و همۀ آماده‌گی‌ها به هدفِ تقلب گرفته شده، بی‌هیچ‌گونه حاشیه‌روی و پرده‌پوشی در مقابلِ این وضعیتِ حکومت‌ساخته قرار بگیرند و به جای رفتن به یک انتخاباتِ مبتذل و رسـوا در سایۀ مداخلاتِ آقای غنی، روی طرح‌هایِ نو و بدیلِ دیگر کار کنند.
با توجه به این‌که زمان کارِ قانونیِ آقای غنی سپری شده است، یکی از گزینه‌های بدیل، طرح و ایجاد یک حکومتِ موقت در سایۀ وفـاق ملی و سپس اخذ آماده‌گی‌ها برای برگزاری یک انتخاباتِ سالمِ پارلمانی و ریاست‌جمهوری استیعنی این‌که همۀ جریان‌های سیاسی به اتفاقِ آرا بیایند انتخابات پارلمانی پیشِ رو را را با منطقِ قوی تحریم کنند و خواستار تشـکیل یک ادارۀ موقت گردند.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی هشت صبح که در سرمقاله ای تحت عنوان موضع قاطع و روشن عالمان دین  چنین نوشته است: 

دولت افغانستان باید فتوای عالمان دینی را مبنا قرار دهد و بر اساس آن یک استراتیژی تبلیغاتی بسازد و آن را به گوش همه برساند. این فتوا باید در روستاها به سمع مردم رسانده شود. عالمان دینی و طالبان مدرسه‌های دینی باید آن را بخوانند. دولت باید به همه‌ی نهادهای مذهبی هدایت دهد که این فتوا را برای همه‌ی مراجعان و مخاطبان شان توضیح دهند. 

در پایان هشت صبح می افزاید:

عالمان دینی‌ای که در کل دنیا شناخته شده هستند هم باید در مورد واقعیت‌های افغانستان اطلاع حاصل کنند و در برابر موجی از خون‌ریزی و انتحار که در این کشور به راه افتاده، موضع قاطع بگیرند. دوام خون‌ریزی در افغانستان عواقب خطرناکی برای تمام کشورهای منطقه دارد.